Read&React Basketbolu | Baseline Penetre Aşaması

Bu yazıda read&react basketbolundaki baseline penetre aşamasından konuşacağız. Modern basketbolda basline penetre olduğunda topsuz oyuncuların yaptığı köşeyi doldurma reaksiyonuna read&react basketbolu içerisinde yanıt arayacağız.

Read&React Basketbol-Baseline Penetre

Baseline Penetre Aşaması


Read&react basketbolunun baseline penetre aşamasına gelinene kadar edinilen alışkanlıklar çok önemlidir. Çünkü read&react basketbolunun baseline penetre aşamasında dairesel hareketin tersi yönünde hareket eden bir oyuncu olacaktır. Topsuz oyuncunun bu hareteti istisnai bir durumdur. İstisnalar kaideyi bozmaz.

Read&react basketbolunun baseline penetre aşaması sistemin temelini oluşturan altıncı ve son basamaktır.

Kanattan ve köşeden yan çizgi yönüne yapılan drive'a baseline penetre adı verilir. Temelde baseline penetre olduğunda dairesel hareket yapılır. Ancak baseline penetre aşamasında bir istisna söz konusu olmaktadır.

Baseline Penetre Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Baseline penetre aşamasının en kısa açıklaması şöyledir. Baseline penetre yapıldığında read line’daki şu noktalar doldurulmalıdır:

  1. Penetrenin karşısındaki köşe noktası doldurulmalıdır.
  2. Zayıf taraftaki kanat noktası doldurulmalıdır.
  3. Top tarafındaki yüksek post noktasının uzantısı doldurulmalıdır.
  4. Peneterenin başladığı nokta.
Şekil: Baseline penetrede doldurulacak noktalar
Read&React Basketbol-Baseline Penetre

Bu 4 noktanın doldurulmak istenmesinin sebebi şunlardır:
  1. Topun çembere gitmesiyle pas açısı oluşturmak.
  2. İçerdeki savunma oyuncularının birbirinden uzaklaşmasını sağlamak.
  3. Penetre eden oyuncular güvenlik noktası dışında tüm noktaları rahatlıkla görebilir.
  4. Topsuz oyuncular her zaman bu noktaları tutarlı bir şekilde doldurmalıdır.

Baseline Penetre Aşamasının İstisnası


Read&react basketbolunun temel basamaklarının tamamı baseline penetre aşamasında kullanılabilir. Ancak baseline penetre aşamasının en etkili olduğu yer temel post kaymaları basamağında görülür. Burada baseline penetre reaksiyonu gerekli olmaktadır.

Baseline penetre aşamasında söz edilmesi gereken özel bir durum şudur: Read&react basketbolunda baseline penetre aşamasında dairesel hareketin getirmiş olduğu alışkanlıkların aksine bir reaksiyon söz konusudur. O da şudur;

Baseline penetrede olduğunda zayıf taraftaki köşe noktası doldurulmalıdır. Read&react basketbolunda zayıf taraftaki köşeye en yakın dış oyuncu geri dönerek doğal pas alma yeri olan köşe noktasını doldurması istisnai bir noktadır.

Şekil: Köşeye geri dönme
Read&React Basketbol-Baseline Penetre-Köşeye Dönme


Baseline penetrede dairesel hareket alışkanlığının değişmesi istisnai bir durumdur. İstisnalar kaideyi bozmaz.

Şekil: 5 out baseline penetre
Read&React Basketbol-Baseline Penetre-5out


3 dışarda 2 içerde formatındayken baseline penetre olursa, zayıf taraftaki kanat oyuncusu köşeye doğru rotasyon yaparak doğal noktayı doldurur. Post kaymaları 90 ve 45 derece doldururken tepedeki oyuncuda güvenlik notasını doldurur.

Baseline penetre aşamasına geçildiğinde önceki aşamaların alışkanlıkları çok iyi kazanılması gerekmektedir.

Detaylar


1. 4 dışarda 1 içerde formatında bir taraf oyuncularla aşırı yüklenirse, köşeden baseline penetre yapmalıdır. Bu durumda zayıf taraftaki oyuncu köşeyi doldurarak hücum dengesi sağlanır. Top tarafındaki topsuz oyuncuysa 45 dereceye rotasyon yapmalıdır.

Şekil: 4 out 1 in köşede yüklenme var
Read&React Basketbol-Baseline Penetre-4out


2. Köşeden baseline penetre eden oyuncu kısa köşeye geldiğinde şut atılacak pas açılarını kontrol etmelidir. En önemli öncelik karşı köşedir. Top durdurulduğunda hiçbir pas açısı boş değilse, güvenlik noktasına bakmalıdır.

Baseline Penetre Aşamasında Sonuç Olarak


Toplu oyuncu takım arkadaşlarına bakmamalıdır. Pozisyonlara bakmalıdır. Eğer pas noktası boşsa pas atmalıdır. Read&react basketbolunda dairesel hareket aşamasının tersini sadece bir oyuncu yapmaktadır. O da zayıf taraftaki köşeye en yakın oyuncudur. Tüm bunların baseline penetre aşamasında alışkanlık haline getirilmesi gerekir.

Baseline penetre aşamasında toplu oyuncu temas alarak pas atma antrenmanları yapmaya başlamalıdır. Böylelikle genç basketbolcu adayları için baseline penetre aşamasında etkili pas becerileri gelişecektir.

Çok maç oynayarak tecrübe kazanmanın, oyun bilgisi açısında donanımlı bir oyuncu olmanın yolu çok tekrar yapmaktır. Read&react basketbolunu özümseyen genç basketbolcu adayı bireysel gereksinimlerinin ne olduğunu idrak ederek antrenmanlarında neler yapması gerektiğini hissedecektir.

Read&react basketbolunda sonraki iki basamak zone atakların ön hazırlığı olan aşamalardır. “Pin&Skip ve Circle Reverse” aşamalarından söz ettikten sonra read&react basketbolunda zone ataklara değineceğim.

Sonraki yazılarda görüşmek umuduyla basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.