Read&Read React Basketbolu | Circle Reverse Aşaması

Read&react basketbolunu karmaşık yapıya getiren ikinci basamak circle reverse aşaması bu yazımızın konusu olacak. Circle reverse aşaması takımın basketbolu birlikte oynamasını sağlayan bir basamaktır. Bu aşama başarıyla gerçekleştiğinde genç basketbolcu adaylarının bireysel ve taktik gelişimleri hız kazanacaktır.

Read&React Basketbol-Circle Reverse Aşaması


Read&React Basketbolunda Circle Reverse Aşaması


Circle reverse aşamasında gelindiğinde read&react basketolunda daha önce kazanılan doğru alışkanlıkların kombinasiyonuyla yeni konumlar doğar. Genç basketbolcu adaylarının yaratıcılıklarının konuşulmaya başlamasını sağlar. Circle reverse aşamasıyla takım olarak yapılacaklardan söz edilmeye başlanır.

Böylece read&react basketbolu zone savunma yapan takımlara karşı bazı küçük değişiklikler yaparak rahatlıkla alan savunmalarına karşı entgre edilir.

Read&react basketbolunun circle reverse aşamasına kadar yapılan tüm aksiyonlar iki oyuncunun birlikte yapıtığı şeylerdi. Circle reverse aşamasında savunma topu durdurduğunda hücum sayı seçeneği bulmak için yeni bir çözümü bu basamakta arar.

Circle Reverse Aşamasının Amacı Nedir?


Yapılan tüm penetreler başarılı olmaz. Bu durumlarda driblingi canlı tutarak yeni bir konum oluşturulur. Yani topu kontrol eden genç basketbolcu adayı driblinge devam eder. Doğal pas noktasına giderek circle reverse aşamasının işlemesini sağlar. Bu bir taktik ataktır. Bu taktik atağa drift drive adı verilmektedir.

Circle Reverse tekniği 


Penetre durdurulduğunda topu kontrol eden oyuncu stop yaparak geriye pivot yapar. Bir pas mesafesinde dairesel hareket yapan topsuz oyuncu circle reverse hareketine başlar. Burada iki şey meydana gelir. 
  1. Pas açısı oluşabilir.
  2. Pas açısı oluşmalyabilir.

Pas açısı oluşursa;


Pas açısı varsa topa baskı yapan savunmacı rehavete kapılabilir. Böyle bir durumda pastan sonra cut yapılarak post up pozisyonu için alan yaratılabilir.

Topu kontrol eden oyuncu drive ettikten sonra stopla geriye pivot yapar. Böylece köşeden circle reverse hareketi başlar. Boşta bir oyuncu varsa pas verilir. Pası alan oyuncu  dilerse penetre edilebilir.

Genç basketbolcu adayı penetre yapmayı tercih ederse, pası veren oyuncu güvenlik noktasına hareketlenmelidir.

Şekil : Circle Reverse Open
Read&React Basketbol-Circle Reverse Açık1

Read&React Basketbol-Circle Reverse Açık2

Genelden pas verilmeden hemen öncen boş nokta circle reverse  yapılarak doldurulmalıdır.

Pas açısı oluşmazsa;


Circle reverse aşamasında pas açısı olmazsa; Posttaki oyuncu için 4 opsiyon meydana gelir. Bunların;
  1. Laker cut high
  2. Laker cut low.  
  3. Laker cut yapılması mümkün olmadığı durumda Relocate cut (yerine geçme) yapılır.
  4. X-cut yapılır.
X-cut yapmak çok basittir. Bir nokta uzakta dışardaki takım arkadaşına off screen yaparak gerçekleşen bir beceridir.

Şekil: Circle Reverse Not open 4 opsiyon
Read&React Basketbol-Circle Reverse-Laker Cut

Read&React Basketbol-Circle Reverse-Relocate

Read&React Basketbol-Circle Reverse-X-Cut

Circle Reverse Aşamasındaki İhtiyaçlar


Circle reverse aşamasında topu kontrol eden oyuncu penetre ettiği sırada durdurulursa gereklidir. Genç basketbolcu adayları bu aşamada yeteri kadar geliştiklerinde yaratıcılıkları oluşmaya başlar. Genç basketbolcu adayları circle reverse aşamasına hakim olduklarında daha iyi  basketbol oynamaya başlarlar.

Detayar


  1. Dışardaki oyuncu topa doğru gelip topu alarak P&R oynamak için sinyal verebilir.
  2. Dört oyuncunun da topa göre iyi bir mesafede olması istenir. Penetre durdurulduğunda V-Cut ile circle reverse yapılması savunmanın dengesini bozabilir.
  3. Bu aşamada oyuncuların başlarının belaya girmemesi için penetre iyi öğretilmelidir. Eğer bu aşama başarısız olursa doğal pas noktası en doğru tercih olacaktır.

Şekil: Circle reverse open
Read&React Basketbol-Circle Reverse-Open


Read&React Basketbol-Circle Reverse-Open-P2

Şekil: Circle reverse combo-güvenlik noktası
Read&React Basketbol-Circle Reverse-güvenlik noktası

Basketbol eğitiminin bu serisinde genç basketbolcu adaylarının taktik gelişimlerinin hızlanması için read&react basketbolundaki circle reverse aşamasından söz etmeye çalıştım.

Bu aşamaya kadar iyi alışkanlık kazanan genç basketbolcu adayları bundan sonra oyun bilgisi kavramı olarak kuvvetli olasılıkla kendi seviyesinde olan tüm oyuncularla aradaki makası açacaktır. 

Oyun bilginizin üst seviyelere çıkması umuduyla basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.