Basketbolda Jab Step Adımı

Üçlü tehdit pozisyonundayken basketbolda kullanılan en önemli becerilerden biri jab step'tir. Basketbolda jab step becerisini ilk defa Balıkesir'de düzenlenen bir seminerde büyük usta Aydın Örs'ten öğrenmiştim.

Jab Step Adımı

 Jab Step Adımında Ustalaşmak

Basketbolda jab step adımı hakkında o günden bu güne öğrendiğim şeyler nelerdir? Bu yazıda bunlara yanıt arayacağız.

Savunma oyuncusunu yenmek için defansta zayıflıklar oluşturup, bu zayıflıklara atak yapmak gereklidir. Unutmayın; eğer bir zayıflıktan faydalanılmadığı sürece ona zayıflık demek yetersiz kalır. Savunmanın zayıf tarafını görüp oraya atak yapıldığında ona zayıflık diyebiliriz.

Genç basketbolcu adayı, savunmanın zayıflıklarını görüp oraya atak yapmalıdır. Bunu yaptığı süree genç basketbolcu adayı bireysel gelişimi söz konusu olacaktır. 

Peki; savunma oyuncularında zayıflık yaratılabilir mi? Evet, savunma oyuncularında zayıflık yaratmanın yollarından bir tanesi jab step adımını kullanmaktır. Jab step adımını nasıl geliştirebilirsiniz?

Jab Step Adımının Gelişimi

Üçlü tehdit pozisyonu çok iyi yapmalmalıdır. Şut, pas ve driblingi etkili kullanan genç basketbolcu adayı jab step gelişimi için ilk adımı atmış olur. Çünkü jab step adımının temelinde üçlü tehdit pozisyonu yatmaktadır.

Jab step adımını etkili kullanmak için savunma oyuncusunun baskı yapmasına izin verilmemelidir. Aksine hücum oyuncusu olarak savunmanın üzerinde baskı yaratılmalıdır. Yapılması gereken şeyse pivot adımının kullanılmasıdır. Pivot adımı jab step yapmak için gerekli bir ön hazırlıktır.

Jab Step Adımında Ustalık

Pivot adımı yapıldığında savunmayla araya mesafe girer. Kontrol artık hücum oyuncusuna geçeceği için pivot adımı önemlidir. Pivot Adımı ve Üçlü Tehdit Pozisyonu ile ilgili daha önceki yazılarıma ulaşmak için bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Basketbolda jab step adımı bir fake hareketidir. Jab step adımı inandırıcı yapılmalıdır. Dengeli, agresif ve hızlı yapılması jab step adımı için gerekli olan özelliklerdir.

Jab step adımı yapılırken, üst gövdenin kullanılması etkisini arttıracaktır. Jab step adımını kullanan genç basketbolcu adayının vücudunu kullanmasını öğrenmesi önemli bir noktadır.

Basketbolda jab step adımının en zayıf noktası nedir? Genç basketbolcu adayının topu korumamasıdır. Bundan dolayı genç basketbolcu adayının topu korumayı öğrenmesi zorunlu olmaktadır. 

Jab step adımını kullanırken birden fazla adım atabilirsiniz. Adım kullanıldığında savunmayı okuyup zayıflık yarattığı tarafa atak yapılmalıdır. Birden fazla jab step adımının kullanılması savunma oyuncusu tarafından zayıflık yaratılmasının olasılığını arttıracaktır.

Jab step adımını genç basketbolcu adayının bireysel beceri repertuarında yer almasını öneririm. Çünkü basittir. Pek çok atak fırsatı sunar. Bu yüzden bireysel gelişimine önem veren genç basketbolcu adaylarının jab step adımını kütüphanelerine koymalarını önermekteyim.

Bol bol çembere atak yapmanız dileğiyle... 
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.