Taktik Bilgi | Dip Oyunları

Basketbolda dip oyunlarına "baseline out of ball"un kısaltılması olan BLOB terimi kullanılır. Bu yazıda dip oyunu dediğimiz bu taktik bilgiden iki tane örnek vermek istiyorum.

Basketbolda Dip Oyunları (BLOB)

Basketbolda Dip Oyunları 

Bu yazıda 2 dip oyunundan söz edeceğim. Oyunlardan biri zone savunmalara karşı diğeriyse adam adama savunmalara karşıdır.

Bu dip oyunlarını eski kulübümde bulunan  basketbolcu adaylarına ithaf ediyorum. En küçük basketbolcu adayından en büyük oyuncunun anılarından esinlenerek yazdım. 

Bir koç olarak ben de onlardan çok şey öğrendim. Bana basketbolda öğrettikleri şeyler için eski kulübüm Küçükyalı Gelişim basketbolcu adaylarına teşekkür ederim.

Dip Oyunları 

Basketbol maçlarında dip oyunundaki esas amaç topun güvenli şekilde oyuna sokulması olmaktadır. Top oyuna sokulmadan topu oyuna sokacak kişi topu tokatlamalıdır. Tokatlama hamlesi, topun oyuna sokulacağının işareti olup oyuncuların ne zaman harekete geçeceğini bildirir.

Top oyuna sokulduktan sonra basketbol oyun planına uygun bağlantılar yapabilir. Kalan zamana göre hemen çembere atak yapıldığı durumlar da vardır.

Adam Adama Dip Oyunu 

Adam Adama Dip Oyunu


Oyuncular sahadaki gibi bir pozisyona yerleşir. 5 ve 4 numara mid-postta, 2 ve 3 numara faul çizgisi üzerinde arka arkaya dizilir. 1 numara da dipten topu oyuna sokacak kişidir.

5 faul çizgisi üzerindeki 3'e screen yapar.
Ardından 4 numara 5'e back screen yapar.
2 numara güvenli alan olan top tarafındaki kanada gider.
Tüm oyuncular bu aksiyonlarından sonra topa görülmelidir. 

Zone Dip Oyunu 

Zone Dip Oyunu


1 topu oyuna sokacak oyuncudur. 2 ve 3 low-postta, 4 ve 5 faul çizgisinde arka arkaya olacak şekilde sahada yerlerini alırlar.

2 ve 3  numara köşelere koşarak 3 sayılık şuta bakarlar.
4 numara weak side tarafındaki low-post noktasına koşarak ortada  bulunan savunma oyuncusunu oyalayabilir.
5  numara 4'ten sonra ball side tarafındaki low-posta cut etmelidir. Bu anda sayı bulma seçeneği A plan olarak değerlendirilmelidir.

Basketbol maçlarında bu oyunları kullanacak takımlarına şimdiden başarılar dilerim. Bir sonraki basket dersi yazısında görüşene kadar basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.