Adam Adama Savunma | Pivot Savunması

Adam adama savunmada pivot dört şekilde savunulur. Pivot oyuncusu önden, arkadan, alttan ve üstten savunulur. Daha sonrasında takımın ve pivot oyuncuların özelliklerine bağlı olarak pivot savunması yapılır.

Pivotu Savunmak

Pivot Savunması Nasıl Yapılmalıdır?

Adam adama savunmanın nasıl yapılacağının bilinmesi  genç basketbolcu adayı için çok önemlidir. Pivot savunmasıysa bir takımdaki post oyuncularının güçlü ve zayıf yönlerini temel alan tutarlı bir yapıda olmalıdır.

Post bölgesindeki pivot oyuncusunu savunabilmek için aşağıdaki yönergeleri uygulamak gerekli hale gelecektir.

Topun post bölgesine girmesine izin verme!


Topun post bölgesine girmesi savunma için kötü bir haberdir. Top post bölgesine girdiğinde savunmanın çözülmesine ya da gereksiz faul yapılmasına sebep olabilecek durumlar yaratır. Topu posttan uzak tutmak için gerekli olan ipuçları şunlardır:

1. Fiziksel mücadelede bulunun 


Hücum oyuncusuyla fiziksel temas kurarak pivotların pas ve pozisyon almalarını engellemeye çalışın.

2. Topu iyi savunun 


Topa baskı yapan oyuncular, post oyuncusuna atılacak pasları saptırmalıdır. Topu savunan her savunma oyuncusunun elleri aktif olmalıdır.

3. Hücum oyuncusunu itin 


Bir post oyuncusu pozisyon alırsa, savunma oyuncusu, alt gövdesinin gücüyle hücum oyuncusunu dışarı iterken kolunu sabit tutup post oyuncusunu dışarı itebilir.

Post Oyuncusuna Deny Pozisyonları


Posta pas atılmasını engellemenin pek çok yolu vardır. Posta pas atılmasının bazı yollarını şöyle sıralayabiliriz:

Top serbest atış çizgisi üzerinde olduğunda 


Top faul çizgisinin üzerindeyken postun savunmacısı ¾ önde olmalıdır. Top ile hücum oyuncusu arasında bir hatta kalmalıdır.

Hücum oyuncusunun pas atabilmesi için savunma oyuncusuyla pota altındaki oyuncu arasında bir pozisyon oluşturması gerekecektir. Bu konumdaki zayıflık üstten atılacak paslar olacağı unutulmamalıdır.

Top serbest atış çizgisinin altında olduğunda


Top faul çizgisinin altındayken, savunma oyuncusu ½ önde olmalıdır. Bunun karşılığında penetreye karşı çok uygun bir yardım konumu kazanılır. Pas mesafesi azalacağı için savunma oyuncusu içerdeki pası saptıramazsa hücumun pozisyon oluşturulmasına izin verebilir.

Etkili Low Post Oyuncusuna Yapılan Tuzaklar


Bazen çok iyi post oyuncularıyla karşılaşılır. Bu durumda bu oyunculara yardım götürmekten başka bir seçenek kalmaz. Bu durumda yapılması gereken şey, Low’da bulunan oyuncunun  yardıma gitmesidir.

Takımların ve oyuncuların özelliklerine göre pivot savunması tercih edilebilir. Benim genelde tercih ettiğim şey pivotu önden almaktır. Çünkü altyapı basketbolunda buradaki zayıflık çok kolay çözülememektedir. 

Yine de pivotun savunulacağı 4 yöntemle genç basketbolcu adayının çalışması onun gelişimine katkı sunduğuna inanmaktayım.

Pivot oyuncuları savunmanız dileğiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.