Adam Adama Savunma | Konumlar

 Adam adama savunmanın nasıl yapılacağını anlatmadan önce konumları öğrenmek gereklidir. Adam adama savunmayı öğrenmeden önce pozisyon savunmasının nasıl olacağı gösterilmelidir. Daha sonra yardım, rotasyon vs gelir. 


Bu yazıda savunma pozisyonları topun bulunduğu yere göre belirtilerek anlatılacaktır.

Adam Adama Savunma Nasıl Yapılır?


Adam Adama Savunma Nasıl Yapılır?

Adama adam savunma konumlarındaki pozisyonlar, topun tepede olması, topun kanatlarda olması ve topun köşelerde olduğu durumlara göre şekillenir. Topun basketbol sahasındaki durumuna göre savunma oyuncularının olması gereken pozisyonlar onların olması gerektiği doğru konumlardır.

Adam Adama Savunmasındaki Konumlar Nelerdir?

  1. Top tepedeyken oluşan konumlar,
  2. Top kanattayken oluşan konumlar,
  3. Top köşedeyken oluşan konumlardır.

Top Tepede

Top Tepede
Top, tepede olduğunda bir amaç vardır. Basketbolda topun tepeden başka bir yöne gitmesini sağlamaktır. Bunu yaptırmak için; pas atılması zorlanır ve driblingle başka bir noktaya hücum oyuncusu yönlendirilir.

Yukarıdaki şekilde top yarı saha çizgisini geçer geçmez X1 savunma oyuncusu topa baskı yaparak topun kanatlara gitmesini zorlamaya başlamalıdır. kanatlardaki savunma oyuncuları X2 ve X3 pozisyon alarak kanada pas atılmasını teşvik etmelidir. 

Burada özel bir durum vardır. Top tepede olduğunda  bir pasa deny yapılmaz.  Adam adama savunmada deny yapılmayan tek durum bu konumdur.

Yardım yapacak savunma oyuncuları X4 ve X5,  High ve Low pozisyonundadır. Bu terminolojiyi Adam Adama Savunmanın Dayanakları yazısında okumak için lütfen bağlantı linkini ziyaret ediniz.
 
Topun basketbol sahasının tepesinde olduğu durumlar adam adama savunma pozisyonunun en zayıf durumudur. Bu konumda penetre olduğunda yardıma hangi oyuncunun geleceği tam olarak kestirilemez. Nedeniyse, top tarafın ve zayıf tarafın tam olarak belirlenememiş olmasıdır. 

Top Kanatta

Top Kanatta
Adam adama savunmada top kanada geldiğinde, en önemli şey topun tekrar tepeye geri gitmemesidir. Yukarıdaki şekile göre, X1 savunma oyuncusu mutlaka deny yapmalıdır.

Topu savunan X2 savunma oyuncusu tepeyi kapatacak bir konumda olmalıdır. Tepeyi kapatmak için hücum oyuncusunun tepeye yakın olan ayağının hareketini kısıtlayacak pozisyon alınmalıdır.

Eğer hücum oyuncusu tepeye dripling yapmaya çalışırsa, savunma oyuncusunun dikey slayt yaparak hücum oyuncusunun gitmesini engellemeye çalışmalıdır.

Köşedeki savunma oyuncusu X4, toptan bir pas mesafede olduğu için deny yapmalıdır.  Ancak top köşeye gittiğinde bazı hücum seçeneklerini ortadan kaldırdığı için köşeye pas atılmasına izin vermek takım felsefesiyle ilgili bir durum olarak ortaya çıkmaktadır.

Yardıma gelecek savunma oyuncuları, X3 ve X5 konumlarını almalıdır. Bu konumda top serbest atış çizgisinin uzantısında veya altında olduğunda bu kural uygulanmalıdır.

Adam adama savunmasındaki bu konum X4 ve X5’in yardıma gitmeleri için en iyi pozisyonları almalarını sağlar. Burada atılacak olası  pasları çalma olanakları vardır.

Top Köşede

Top Köşede
Top köşeye gittiğinde en önemli olan nokta topun yeniden kanada gitmesine izin vermemektir. Yukarıdaki şekle göre kanada bir pas mesafesinde bulunan X2 savunma oyuncusu deny yapmalıdır.

X4 savunma oyuncusu rakibini köşede tutmayı hedeflemelidir. Driblingle yenilecekse bile penetre dip çizgi tarafından olmalıdır. Çünkü adam adama savunmaya göre orada yardıma gitmeyi bekleyen bir savunma oyuncusu olacaktır.

Aşağıdaki X5 savunma oyuncusu, penetreyi bekleyerek yardım konumunda olmalıdır. Yukarıdaki X3 savunma oyuncusu yardım konumunda ve rotasyonda beklemektedir.  Eğer penetre olursa X5 yardıma gittiğinde X3 rotasyona girmeye hazır olunmalıdır.

Son oyuncu (X1) adam-top-ben üçgen pozisyonundadır.  X1 oyuncusu mümkün olduğu kadar aşağıdadır. 

Basketbolda adama adama savunmada konumlar yukarıda ifade edildiği gibi oluşturulmalıdır. Konumlar öğrenildikten sonra penetre konularıyla birlikte adama adama savunma canlılık kazanır.

Unutmayın; hücum maç kazandırır, savunmaysa şampiyonluk kazandırır.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.