Fastbreak | Transation Defence Önerileri

Basketbolda fastbreak savunmasına "transation defence" denir. Fastbreak'te daha az sayı yemek için transation defence kavramının başarıyla uygulanması gereklidir.

Transation Defense

 Transition Defence Ne Önerir?

Bir basketbol maçında savunmadayken daha az fastbreak sayısını potasında görmek isteyen genç basketbolcu adayı için ilk olarak şu 3 maddeye dikkat edilmelidir. 
  1. Çemberin korunması,
  2. Topun durdurulması,
  3. Eşleşmelerin bulunmasıdır.
Yukarıdaki işler yapıldıktan sonra genç basketbolcu adayına takımın ihtiyaçlarına göre yeni ilkeler verilebilir.

Transation Defence Ne Zaman Yapılır?

Hızlı hücuma karşı yapılan transation defence, basketbolda bir takımın hücumdan savunmaya dönmesini ifade etmektedir. Rakibin hızlı hücumda sayı bulmasını engellemeye çalışmak olarak düşünülebilir.

Transation defence şu durumlarda yapılmaktadır.
  1. Sayı attıktan sonra,
  2. Kaçırılan şuttan sonra,
  3. Top kayıplarından sonra transation defence yapılmalıdır.
Transation savunmasını iyi yapan basketbol takımları genelde rakibin kolay sayı bulmasını engeller. Geriye çabuk dönüp savunma pozisyonunu alan takım rakibin ritmini bozarak kendi oyununu kabul ettirmeye çalışır. Bunu yaparken transation defence kavramının şu önemi olan dikkat edilmesi gereken noktaları açıklamaya geçebilirim.

1. Çemberi koru

Top rakip takıma geçtiğinde çok hızlı geriye koşup çember korunmalıdır. Basketbol oyununda en fazla sayıların fastbreak ve Transition Offense’ten geldiği düşünüldüğünde çemberi korumanın ne denli önemli olduğu anlaşılacaktır.

Basitçe tepedeki oyuncu şutu görür görmez back pedal yaprak geri dönmelidir. Topu savunan genç basketbolcu adayı, hücum oyuncusunun pas ve dribling kanalları kapatılmalıdır. Böylece takım arkadaşları güvenli şekilde geriye koşup çemberi koruyabilirler.

2. Topu durdur

Fastbreakte amaç topun hızlı bir şekilde ileri gitmesini sağlanmaktır. Bu ilkeye göre topu yavaşlatarak ilerlemesini sağlamak ya da topu durdurmak gerekir.

Gen basketbolcu adayının aç gözlü davranarak topu kapma arzusu başına bela olabilir. Bunun için oyuncuların topu durdurma konularında iyi karar vermeleri beklenmelidir.

3. Eşleşmelerin bulunması


İlk 2 aşama sağlıklı atlatıldıktan sonra savunmadaki tüm genç basketbolcu adayları eşleştikleri hücum oyuncularını bulmalıdır. 

Eğer ilk 3 madde başarılı şekilde uygulandıysa defans yapan takım için mükemmel fastbreak transation defence yaptığı düşünülebilir.

Transation defense temel olarak yukarıdaki prensiplerle yapılması önerilir. Bundan sonrası için genç basketbolcu adayının özelliklerine uygun olarak basketbol sahasında yapılacak transation defence  basketbol takımına ek kurallar eklenerek adapte edilebilir.

Genç basketbolcu adaylarının iyi transation defence yapmaları ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.