Adam Adama Savunma | Bazı Kuralları

 Adam adama savunma yapan takımların oyuncu özelliklerine göre kırmızı çizgi oluşturan kuralları olmaktadır. Adama adama savunma çok geniş bir konu olmakla birlikte bir süreç içerisinde öğretilmektedir. Bu yazıda adam adama savunmanın bazı kurallarından söz edeceğim.

Adam Adama Savunmanın Kuralları

Adam Adama Savunmanın Bazı Kuralları

Öncelikle bu savunmayı seçen takımlar şunu bilmelidir. Adam adama savunma yapmak için genç basketbolcu adayına çok şey öğretmek gerekmektedir. Bundan dolayı adam adama savunma bir süreç içerisinde öğretilmektedir. 

Birkaç antrenman yaparak adam adama savunma sistemi başarıyla uygulanamaz. Adam adama savunmayı öğretmek için bir periyot içerisinde teorik ve pratik antrenmanlar çok yapılmalıdır. 

Bazı Temel Kurallar

Takımlar adam adama savunmayı seçtiklerinde kendi kırmızı çizgilerini net belirtmelidir. Aşağıdaki bazı kurallara takımdaki oyuncu özelliklerine göre ayarlamalar ve eklemeler yapılabilir.

Ortaya penetre yok

Adama adama savunma yapan bir takım tepeyi iyi savunmak zorundadır. Kanatlardan ortaya yapılan  penetrelere izin vermemek önemli bir noktadır.

Savunma oyuncuları bu nedenle topu alan oyuncuları kenar çizgilerine doğru yönlendirecek pozisyonda kalmalıdır.

Topun yan çizgiden dip çizgiye yönlendirilmesinin sebebiyse, savunma rotasyonunun daha kolay olmasından kaynaklanmaktadır.

Top ortaya girdiğinde hangi savunma oyuncusunun yardıma geleceği ve rotasyonların nasıl olacağı daha karmaşıktır. Bu nedenle adam adama savunmada ortaya penetre yapılması istenmemektedir.

Topu terse döndürme

Topun terse dönmesi hücum takımının işine yaramaktadır. Bu durumda savunmadaki oyuncular daha fazla hareket edeceği için savunma pozisyonunda zayıflıklar oluşabilir. 

Adam adama savunma yapan bir takım topun bir kanattan diğer kanada geçmesini istememesinin sebebi budur.  Topu savunacak oyuncuların mutlaka topun geçiş koridorunu kapatması gereklidir.

Bir pas mesafesindeki oyunculardan yardıma gitmez

Adam adama savunmada, toptan bir pas uzakta olan oyuncular, deny yaptıkları için penetre koridoru boş kalabilir. Bu durum topu savunan oyuncunun sorumluluğunun artması anlamına gelir.

Eğer hücum oyuncusu penetre etmeye çalışırsa kanattaki bir pas mesafede bulunan savunma oyuncusu driblingi saptırmak amacıyla “Show Up” yapabilir. Penetre koridorunu kapatmak için savunmada genişleyebilir. Ama yardıma gitmez. Eğer yardım olursa, hücumun atak yapabileceği bir ritim oluşabilir.

Önden kat yok

Adam adama savunmada bir hücum oyuncusunun savunmanın önünden kat yaparak top istemesine izin verilmemelidir. "Önden kat yok" kuralı, genellikle "give&go" atağa karşı yapılmaktadır.

Bir hücum oyuncusu her şeye rağmen önden kat yapabilir. Buna karşın savunma oyuncusu hemen pas koridorunu kapatacak pozisyona geçmelidir. Bu pozisyonda savunma oyuncusu ellerini bir tehdit olarak kullanabilir. Basitçe bunu şöyle yapmalıdır; topla tuttuğu adamın arasında kalmalıdır.

Top her hareket ettiğinde sen de hareket et

Savunma oyuncularının topsuz olarak doğru savunma yapmasını sağlamak gereklidir. Top her hareket ettiğinde, sahadaki tüm savunma oyuncularının yeni bir pozisyon almaları için hareket etmesi şarttır.

Bunun önemini kavrayan genç basketbolcu adayı, her zaman savunmada hazır olması gerektiğini öğrenecektir. Böylece bazı pasları tahmin etme becerisi gelişecektir.

Adam adama savunmanın bazı kuralları bunlardır. Daha fazla kural takımların ve genç basketbolcu adayının özelliğine göre eklenebilir. 

Hey! Genç basketbolcu adayı adamını bulmayı unutma...
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.