Adam Adama Savunma | Güçlü ve Zayıf Yönleri

Bu yazıda altyapılarda yapılması önerilen basketbolda adam adama savunmanın güçlü ve zayıf yönlerinden söz edeceğim. "Man to man" teriminin konuşulduğu adam adama savunmanın güçlü ve zayıf yönlerine şimdi birlikte bakalım.

Adam Adama Savunma

 Adam Adama Savunmanın Güçlü ve Zayıf Yönleri Nelerdir?

Özellikle altyapılara önerilen adam adama savunma kusursuz bir savunma olduğu için mi önerilmektedir? Yoksa basketbolcu adaylarının gelişimi için mi? Adam adama savunmanın zayıf yönleri var mıdır?

Bu sorulara yanıt vermek oldukça uzun bir zaman gerektirir. Bu yazıda temelini atmaya çalışacağız. Adama adama savunma bireysel defans gelişimi için gereklidir. Bir süreç olan adama adama savunmada beceriler sırasıyla verilerek ilerlenir.

Adam Adama Savunmaya Genel Bakış

Adam adama savunmada güçlü yönler olduğu gibi zayıf yönler de bulunmaktadır. Ancak bireysel gelişim ve taktik gelişiminin bir düzen içerisinde ilerlemesi için her seviyenin süreç içerisinde doğru alışkanlıklarla kazanılması zorunlu olmaktadır.

Basketbolda adam adama savunmanın belli başlı güçlü ve zayıf yönlerini sıralayacak olursak;

Adam Adama Savunmanın Güçlü Yönleri

  1. Her genç basketbolcu adayının adam adama savunma ilkelerini öğrenmesi gerekir. Tüm genç basketbolcu adaylarının iyi savunma alışkanlıkları kazanmasını sağlar. Adam adama savunma ilkelerini anlamak çok önemlidir. Savunma gelişiminiz böylece sağlıklı ilerler.
  2. Adam adama savunmanın pek çok varyasonu vardır. Bunu başaran oyuncular başarılı birer birer savunma oyuncuları olurlar. Rakibe bağlı olarak adam adama savunma yapmanın birçok farklı yolu vardır.
  3. Adam adama savunma yapmak, basketbol geleceğine hazırlık yapmaktır. Basketbol eğitimi alındığı sırada adam adama savunma ne kadar iyi yapılırsa, oyun seviyesinin yükselmesiyle o kadar çok fırsat yakalanır.

Adam Adama Savunmanın Zayıf Yönleri

  1. Adam adama savunmada öğretilecek pek çok şey vardır. Oyuncuların alan savunmalarına göre daha fazla savunma becerisi öğrenmesi gerekir. Birçok durumda genç basketbolcu adayının nasıl savunma yapacağını ve kendini nerede konumlandıracağını bilmesi gerekeceğinden dolayı zordur.
  2. Oyuncuların adam adama savunmayı yapması zaman almaktadır. Genç antrenörlerin alan savunmasını tercih etmelerinin en yaygın nedenlerinden biri, adam adama savunmayı öğretmeleri için zamanı planlayamamasıdır.  Zamanı planlayamamak adam adama savunmanın zayıf yönlerinden birisidir..
  3. Adam adama savunmada zayıf oyuncular savunmada kendilerini saklayamaz. Adam adama savunmada, oyuncular topu savunur. Gerektiğinde yardım edip rotasyona girmek zorunda olduğu için eksiklikleri hemen göze çarpar.

Dikkat edilirse adam adama savunma sadece bir takımın birlikte yaptığı bir savunma değildir. Genç basketbolcu adayının gelişimi için kesinlikle gereklidir. Buna karşın adam adama savunmayı öğrenmek için bir süreç içerisinde disiplinli çalışmak gereklidir. Adam adama savunmanın zaman almasıysa zayıflık olarak değerlendirilebilir.

Genç basketbolcu adayının bireysel gelişim ve taktik gelişimi açısından diğer savunma çeşitlerinden önce adam adama savunmanın temellerini alışkanlık haline getirmesi zorunlu olmaktadır.

Unutulmasın ki; hücum maç kazandırır, savunmaysa şampiyonluk kazandırır.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.