Adam Adama Savunma | Dayanakları

 Adam adama savunmanın dayanaklarında 3 sorumluluk yatar. Bunlar; topu savunma, deny ve yardımdır. Bu sorumlulukları anlayan genç basketbolcu adayı iyi birer savunma oyuncusu haline gelebilir.

Adam Adama Savunmanın Temelleri

Adam Adama Savunmanın Temelleri


Adam adama savunmayı öğrenen genç basketbolcu adayı, ileride karşılaşacağı her tür savunmayı yapacak temel becerileri kazanır. Adam adama savunmanın dayanaklarını oluşturan 3 temel sorumluluk nedir? Onu yanıtlayalım.


Topu Savunma

Adam adama savunmada topu savunan oyuncunun rolü şudur. Hücum oyuncusunu kenar çizgisi ve dip çizgiye doğru yönlendirerek onları kontrol altında tutmak olmalıdır.

Topun basketbol sahanın neresinde olduğuna bakmadan toplu oyuncuyu kontrol altına almak ana amaçtır. Savunma oyuncusu yenilecekse olsa bile, bunun yan çizgiye doğru olması istenir. Bu nedenle topu savunan oyuncu ortaya giden koridoru kapatacak bir konumda olmalıdır.

Hücum oyuncusunun top kontrolü kötü olmadığı sürece top çalmaya çalışmak doğru bir tercih değildir. Faul düdüğünün çalınması ya da hücum oyuncusunun savunmayı geçmesi daha kötü bir senaryodur.

Savunma oyuncusu topu etkili savunmak istiyorsa, aşağıdaki kriterleri yerine getirmelildir.

Savunma yapma isteği. 

İyi bir savunma oyuncusu olmanın en büyük farkı savunma isteğidir. İyi bir savunma oyuncusu olmak isteyen basketbolcu adayı, savunmada doğru pozisyonlarda kalmaya, rakibine baskı yapmaya, boştaki toplara atlamaya ve uygun pozisyonlarda atak yapmaya hazır ve istekli olan oyuncudur.

Savunma oyuncusu dengeli bir pozisyonda olmalıdır. 

Topu savunan oyuncu, hücum oyuncusuna olabildiğince çabuk reaksiyon gösterebilecek bir pozisyonda durmalıdır. Bunun için en ideal pozisyon savunma pozisyonu “Stance” becerisini öğrenmelidir.

Stance pozisyonu, savunma oyuncularının aşağıda kalmalarını, göğüslerini yukarıda tutmalarını ve her iki bacağa eşit miktarda ağırlık vererek yapmalıdır.

Ortayı kapatmalıdır. 

Hücum oyuncusunun kenar çizgisine gitmesi için ortayı kapatacak bir konumda pozisyon almalıdır.

Toptan bir kol mesafe uzakta durulmalıdır. 

Savunma oyuncusu, kollarını uzattığında savunduğu oyuncuya dokunabilecek bir mesafede durmalıdır. Ancak oyuncuların kişisel özelliklerine göre bu mesafe biraz azalır ya da artar.

Savunma oyuncusunun gözleri rakibin göğsünde olmalıdır. 

Bir hücum oyuncusunun kafası, gözleri veya vücuduyla fake atması çok kolaydır. Hücum oyuncusunun fake atmasının en zor olan yeri ise göğüsleridir. Savunma oyucusu hücum oyuncusunun göğsüne bakarak dengesini sağlamaya çalışmalıdır.


Bir Pas Mesafe | Deny Yapma

Toptan bir pas uzakta olan oyuncular, pas aldırmama savunması yapmalıdır. Pas aldırmama savunmasına  terminolojide “deny” adı verilmektedir.

Kapalı deny yapan savunma oyuncusunun bir eli ve bir ayağı her zaman pas kanalında olmalıdır. Göğsü rakibine dönük olmalıdır. Hem topu hem de hücum oyuncusunu görmek için topa omzunun üzerinden bakmalıdır. 

Günümüz basketbolunda sıklıkla açık deny kullanılmaktadır. Açık deny'da savunma oyuncusu pas kanalını el ve koluyla kapatmaz. Ancak pas atıldığındaysa atılan pası alacak bir pozisyonda durmalıdır. Açık deny, hücum oyuncusunun backdoor atağına karşı bir savunma gelişimidir. Bu konumda savunma oyuncusu çembere doğru kayma adımı yapabilir.

Amaç, hücum oyuncusunun attığı tüm pasları engellemektir. Adam adama savunmanın agresif bir savunma olmasının nedeni olarak bu özelliğinden gelmektedir.

Deny yapan oyuncunun yapması gereken mesafe, hücum oyuncusunun toptan uzak olduğu mesafeye bağlı olarak değişmektedir. Prensip olarak, pas atıldığında topu kapabilecek bir mesafede durulacak yer olarak oyuncunun kendi insiyatifinde olmaktadır.

Deny yapan oyuncu için ip uçları

1. Pas kanalına bir el ve ayağını koymalıdır.
2. Göğsün doğrudan rakibe dönük olmasını sağlamalıdır.
3. Topu ve hücum oyuncusunu görmek için uygun bir açıda durmalıdır.


İki Pas Mesafe | Yardım Savunması

Adam adama savunmada toptan 2 veya daha fazla pas mesafesinde olan savunma oyuncuları yardıma gelir. Burada topsuz savunma oyuncuları “top-ben-adam” üçgen pozisyonunda durmaları gerekmektedir.

Üçgen duruşu; savunma oyuncusu kollarını öne ve yana doğru açtığında, bir elinin topu, bir elinin savunduğu adamı gösteren pozisyondur.

Savunma oyuncusu bu duruşta topu ve savunduğu adamı aynı anda görecek bir açıda durmalıdır. Üçgen konumunda bulunan savunma oyuncularının ayrıca çembere doğru yaklaşmaları gereklidir.

Yardıma gelecek savunma oyuncusunun konumu, topun sahanın neresinde olduğuna ve rakip oyuncunun nerede olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Top tarafında olmayan zayıf taraftaki iki pas uzaktaki savunma oyuncuları bu konudaki en önemli kavram olan High ve Low (Yüksek ve Alçak) pozisyon kavramlarını bilmelidir.
High ve Low Kavramları



Top kanatta ya da köşede olduğunda, iki pas mesafedeki 2 oyuncu her zaman yardım çizgisinde olmalıdır.

Çembere yakın savunma oyuncusu Alçak  pozisyondadır. Serbest atış çizgisine yakın savunma oyuncusu yüksek pozisyonundadır.

Buradaki 2 savunma oyuncusu rakibin potaya yapacağı ataklarda rollerini ve rotasyonlarını daha kolay anlamaları için Yüksek ve Alçak terminolojisi kullanılabilir.

Adam adama savunmanın dayanaklarını göz önüne alarak nasıl defans yapılacağı konusunu önümüzdeki yazıda kaleme alacağım. 

Şimdilik adam adama savunmanın dayanaklarındaki 3 temel sorumluluğu kavramanız ümidiyle basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.