Basketbolda Pivot Yapma

Basketbolda pivot yapma genelde stop konusuyla birlikte ele alınmaktadır. Stop çalışmalarıyla birlikte basketbolda pivot yapma aslında karmaşık bir yapıya sahiptir.

Basketbolda pivot yapmanın teknik öğrenimi tamamlandıktan sonra, oluşan pozisyonlarda pivot yapma beceresi oyunculuk farklarını oluşturabilir.

Pivoting

 Basketbolda Pivot Yapma

Basketbolda stop ve pivot yapma öğretimi öncelikle topsuz driller ile yapılmalıdır. Basketbolda pivot hareket mekaniğinin doğruluğu üzerinde durulmalıdır. Daha sonra basketbola özgü kombine çalışmalar yapılabilir.

Basketboldaki bireysel gelişiminiz aslında pivot tekniğinizin karmaşık pozisyonlarda uygulanmasıyla ilgili olacaktır. Basketbolda pivot adımı kullanımı hücum oyuncusuna pek çok avantaj sağlar. Top almak için, adam geçmek için veya pas açısı yaratmak için basketbolda pivot yapılabilir.

Pivot Nasıl Yapılır?

Basketbolda pivot yapma becerisi close out ataklarında kullanılır. Genç basketbolcuların atak yapmasını sağlayan ilk teknik beceridir.

Basketbolda pivot yapmanın görünümü basit olabilir. Ancak baskı altında olunca işler biraz karışıktır. Pivot yapmak, durma ve harekete geçme eylemidir. Basketbolda pivottan sonraki hareketlerin becerisini belirler.

Bir sonraki hareketler; şut, pas ya da penetereye olabilir. Basketbolda pivot yapan genç basketbolcular kendilerini bir ritim ve denge içerisinde bulur. Topa sahip olan bir oyuncu, dururken veya hareket halindeyken, bir ayağını her yöne oynatabilir. Diğer ayağı zeminle temas halinde kalmalıdır. Bununla birlikte, oyuncunun hangi ayağın pivot ayak olarak kullandığını bilmesi önemlidir. 

Basketbolda Pivot Türleri


Temel olarak üç tür pivot vardır. Öne pivot, geriye pivot ve çapraz pivot hareketleridir.

Tek zamanlı yapılan stoplarda sporcu pivot ayağını seçmekte özgürdür. Geriye pivot ve öne pivot arasındaki fark ise şöyle açıklanabilir; öne pivot ayak parmaklarının yönüne doğru yapılan pivottur. Geriye pivot, ayak topuğun yönüne doğru yapılan pivottur.

Çok fazla gövde çevrilmeden de şu şekilde pivotlar yapılabilir:

1. Çapraz doğru pivot adımı.
2. İleri doğru pivot adımı.
3. Geriye doğru doğru pivot adım.

Basketbolda Pivot Uygulamaları

Basketbol oyununda pivot adımını stoparla  uygulmak üçlü tehdidin şekillenmesini sağlar. Stop ve pivotların üçlü tehdit ile güçlü bir ilişkisi vardır. Çünkü üçlü tehditte, bir oyuncu topu her aldığında otomatik pivot yapar. Basketbolda pivot yapma sıklıkla uygun pozisyon oluşturmak için yapılır.

Basketbolda close out ataklar sırasında rocker move, cross step ve jab step yapılırken pivot yapılır.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  1. Basketbolda pivot denge ve kontrol için yapılabilir.
  2. Dizler bükülü kalmalıdır.
  3. Pivot ayağı, zeminle temas halinde olmalıdır.
  4. Dönme hareketini kolaylaştırmak için topuk zemin yüzeyinden hafifçe yükseltilir. Dönüş ayak parmakları üzerinde gerçekleştirilir.
  5. Dönüş boyunca vücut ağırlığı pivot ayağın üzerinde olmalıdır.
  6. Basketbolda pivot adımında vücut ağırlığı kısmen denge ayağına kaydırılır.
  7. Top iki eliyle sıkıca tutulmalıdır. Dirsekler koruyucu olarak saldırı yönünü göstermelidir. 
  8. Üst gövde hafifçe bükülü, bakış rakibe yönelik olmalıdır. 
  9. Topu rakipten korumak için geriye ve çapraz pivotlarla mesafeyi genişletmek gereklidir.
  10. Basketbolda pivot yapılırken vücut top ile rakip arasına girmelidir.
Etkili olarak basketbolda pivot yapmaya şu örneği verebilirim. Sikma Move hareketi: Eski NBA oyuncusu Jack Sikma, low postta bire bir oynamak için geriye pivot yaparak yüzü dönük oynardı. Basketbolda çok etkili olan bu pivot hareketi "Sikma Move" olarak kalmıştır.

Basketbolda Pivot Öğretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Oyuncunun pivot ayağının deyim yerindeyse yere çivilenmesine dikkat etmek. Basketbolda pivot yapma alışkanlıkları doğru teknikler ile kazanılmalıdır.

Her iki ayak minimum omuz genişliğinde açık olmalıdır. Dizler ve kalçalar bükülmüş ve baş dik tutulmalıdır. Dengeli bir vücut pozisyonunun alındığından emin olunmalıdır.

Basketbolda pivot göründüğü kadar basit değildir. Ayak oyunları ataklarında basketbolda pek çok savunma oyuncusunu yeneceksiniz.

Basketbol ile kalın.


Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. koç merhaba,
    pivot yapmanın karmaşıklığını anlatan bir drilli görselleriyle açıklayan bir makale yazar mısın?

    YanıtlaSil
  2. Spor okullarında çalışılması gereken ama çalışılmayan bir bceri

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.