Altyapıda Neden Zone Savunma Yapılıyor?

Kişisel olarak altyapılarda zone savunma yapılmasına karşı değilim. Eğer altyapılarda zone savunma doğru temeller üzerine oturtulmuşsa faydaları konuşulabilir.

Altyapılarda Zone Yapmak

 Altyapılarda Neden Zone Yapılmamalıdır?

Altyapılarda yapılan alan savunmalarının doğru temeller üzerinde geliştirilmeden genç basketbolcuların zone savunma yapmasından dolayı altyapılara önermemekteyim.

Ancak altyapıdaki genç basketbolcu adayının teknik savunma bilgisi kusursuz bir gelişim göstermesini istiyorsak öncelikle adam adama savunma temellerini atmak zorundayız. 

Aksi taktirde genç basketbolcu adayı sonraki seviyelere eksik bilgi ve beceriyle geçecektir. Böylece altyapı oyuncusunun basketbolcu olma fırsatını zaman geçtikçe savunma becerileri adına zayıflatır.

Adam adama savunma bir süreç olduğundan dolayı koçlar zone savunmayı tercih etmektedir. Bunun temel birkaç nedeni şunlardır: 
  1. Haftalık yeteri kadar antrenman yapamadıkları, 
  2. Antrenmanda oyuncu sayısının fazla olması, 
  3. Maçlara hazırlık, 
  4. Antrenman saatlerinin yetersizliği gibi nedenler sıralanabilir.

Zone Altyapıda Maç Kazandırır Mı?

Haftalık antrenman sayısının az olmasından dolayı savunmanın işin içinden çıkması için genel hatlarıyla çalışılan zone savunmalar altyapıda maçlar kazandırabilir. Aslında ilerideki sorunlar kilim altına süpürülmüş olur. Maçlar kazanıldıktan sonra bu kimsenin umrunda olmuyor! 

Alan savunmasının altyapıda maç kazandırmanın belli başlı sebeplerini şöyle sıralayabilirim:

  1. Alan savunmasını kırmak için yeteri kadar oyun bilgisine sahip olmayan altyapı oyuncuları hücumda sorunlar yaşayabilir.
  2. Oyuncular yeterince güçlü olmadıkları için savunmayı yenecek şutları veya pasları atamayabilirler.
  3. Oyuncuların zone savunmaya karşı konumları okuyabilecek bilişsel becerileri henüz gelişmemiş olabilir.
  4. Antrenörlerin zone savunmalra karşı hücum bilgisini basketbolcularına verecek kadar zamanı olmayabilir.

Yukarıdaki nedenlerden ötürü zone savunmanın kazandırdığı maçlara bakıldığında kanımca suni galibiyetler olarak değerlendirmekteyim. Günün sonunda A takıma yükselmeye geldiğinde edinilmeyen bir takım teknik beceri alışkanlıkları genç basketbolcu adayını acı bir şekilde havuzun dışına itmektedir.


Basketbolun büyük ustası rahmetli İzzet Sürücü'den duyduğum şu söz tam olarak A takım havuzuna giren ya da giremeyen oyuncular için dile getirilebilir.

"Yaşamanı akla uydurman gerekir, 
Ama bilmezsin akla uygun olan nedir; 
Bereket eli çabuktur zaman usta'nın, 
Başına vura vura sana da öğretir." (Ömer Hayyam)

Alan Savunmasını Altyapıda Yapmak Neden Tehlikelidir?

Altyapıda zone savunmanın en büyük tehlikesi savunma teknik becerilerini alamayan oyuncuların kötü alışkanlıklar edinmesinin önünü açmasıdır.

Adam adama savunmayı öğrenen genç basketbolcu adayı temel savunma bilgisini öğreneceği için sonrasında yapacağı her tür savunmada neyin önemli olduğunun bilincine varır. Bu tip oyuncular takımında savunma katkısı sağlayan bir oyuncu olur. 

Oysa zone savunma alışkanlığıyla yetişen genç basketbolcu adayı özellikle topu takip ederek savunma yapacağı için oyunun topsuz alandaki savunmalarında zayıf kalacaktır.

Kanımca altyapılarda yapılan zone savunmanın kendisinde sorun yoktur. Problemin temelinde savunmanın teknik bilgi ve becerilerinin eksikliğinin ulu orta açıkta olmasıdır.

Oyuncular sadece hücum becerilerinde değil, savunma becerilerinde de gelişmek zorundalar. Eğer ilerde profesyonel olmak isteyen genç basketbolcu adayı varsa savunma teknik becerilerini çok iyi çalışmasını öneririm.

Temel Savunma Becerilerinin Faydası 

Adama adama savunmanın altyapılarda öğrenilmesinin faydası A takıma çıkan oyuncularda görülmektedir. Bir süreç içeren adam adama savunma becerilerini öğrenmek için genç basketbolcu adayı çok sabırlı olmalıdır.

Haftalık antrenman saatinin ister az olsun ister çok olsun önemsemeyin. Bence tabelayı düşünmeden savunma kavramlarını basketbolculara vermek doğru bir yoldur. 

Kişisel olarak ben şuna inanıyorum. Alan savunması yaptığınızda sezon içinde sadece 1 yada 2 galibiyet fark yaratacağı inancındayım. Oysa doğru savunma alışkanlıklarını kazanan genç basketbolcu adayı günün sonunda kupa kazanır.

Karar sizin; ya tabeladaki sonucu düşünün ya da kupayı ellerinize aldığınız o anı...
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.