Basketbol ve Sorumluluk

 Sorumluluk genç basketbolcu adayının davranışlarını ve yetki alanına giren herhangi bir olayın sorumluluğunu üstlenmesi olarak ifade edilir. Basketbol ve sorumluluk dendiğinde, genç basketbolcu adayının diğer oyunculara saygılı davranılması gerektiği bilinmelidir.

Basketbolcularda Sorumluluk

Genç Basketbol Oyuncusunda Sorumluluk


Değerler eğitimi içerisinde sorumluluk öğrenilir. Sorumluluk duygusunun gelişmesi için çok deneme yapmak  gerekir. Genç basketbolcu adayı ne kadar çok sorumluluk üstlenilirse o kadar çok sorumluluk duygusu gelişir.

Sorumluluk alan  genç basketbolcu adayı sorunlarla baş etmeyi öğrenir. Peki sorumluluk alanları nelerdir? Basketbol ve sorumluluk alanları üç gruba ayrılabilir.
  1. Kurallara uyma
  2. Sağ duyulu olma
  3. Yaptıklarının sonucunu üstlenme
Genç basketbolcu adayı basketbolla büyük sorumluluklar almayı öğrenir. Bunun başlıca nedeni basketbolun özünde gerçek hayattan derslerin çıkarılmasıdır. Örneğin; tüm oyuncular basketbol takımları için çok çalışmak ve antrenman devamlılığı gibi sorumluluklarının olması gibi.

Basketbol sahasında top oyuna sokulduğunda sahadaki oyuncuların belli rolleri vardır. İşte bu roller onların sorumluluklarıdır. Basketbol maçında oyuna sokulan topun sonuca ulaşıp ulaşmamasının sorumluğunu sahadaki oyuncular maçın sonucunu üstlenmelidir.


Basketbolda Sorumluluk ile Gerçek Hayat Arasındaki İlişki



Genç basketbolcu adayı basketbol anlamında sorumlu olmayı öğrenirken aynı zamanda hayatı da öğrenmiş olur. Böylece aile içindeki, okul yaşantısındaki ve sosyal hayatındaki sorumlulukların bilincine varır.

Altyapı antrenörleri oyunculara basketbolda sorumluluk vererek gerçek hayatın arasındaki bağlantıyı kurarak oyuncularına yol göstermektedirler. Basketbol sahasında sorumluluk almaktan kaçınmayın, basketbol ve sorumluluk denedikçe başarılı olur.

Genç Basketbolcu Adayının Sorumlulukları Nelerdir?


Basketbol ve sorumluluk denince genç basketbolcu adayının belli başlı sorumlulukları vardır. Bunlar: 
  1. Antrenman ve maçlara zamanında gelmek. 
  2. Maçlarda ve antrenmanlarda elinden gelenin en iyisini yapmak. 
  3. Kurallara, rakibe saygı göstermek.
  4. Genç basketbolcu adayı olarak takımını toplum içinde iyi temsil edecek söz ve davranışlarda bulunmak.
  5. Basketbol takımının kültürüne bağlı kalarak sosyal medyayı uygun şekilde kullanmak. Böylelikle basketbolu kullanarak liderlik yapılır.
  6. Hem genç basketbolcu adayı hem antrenörler uygun davranışları öngörerek hata payını azaltmalıdır.
Basketbol ve sorumluluk sahibi olmanız dileğiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.