Adam Adama Savunma | Dip Çizgi Savunması

 Bir basketbol maçında çok iyi dip oyunu seyredilebilir. BLOB oyunlarını organize etmekse beceri gerektirmektedir. Bugünkü yazıda adam adama savunmaya karşı dip çizgi savunmasını analiz edeceğim.


BLOB - Dip Çizgi Savunması

BLOB Oyunlarını Savunmak

Basketbolda dip çizgiden topu oyuna sokmaya terminolojide BLOB kullanılmaktadır. Basketbolda dip oyunlarında topun oyuna sokulmasının esas amacı, topu tepeye götürerek oyunu kurmaktır.

Dip çizgi savunması yapılırken, top kazancı hamleleriyle ya da yanlış konumlar oluşturarak basit sayıların yenmesine izin verilmemelidir.

Adam adamaya karşı dip çizgi savunması başarıyla yapıldıktan sonra, adam adama savunmada dip çizgi savunması iki farklı şekilde yapılabilir: savunma oyuncularının çembere yakın konumlandırılması ve her şeye switch yapılmasıdır.

Adam adama savunma ilkelerine sadık kalmak


Temelde adam adama savunmaya bağlı kalınır. Rakibin kolay sayı bulmasını engellemek için hazırlıklı olmak gerekir. Bunun için aşağıdaki kriterlere dikkat ederek antrenmanda yer verilebilir. 

1. Savunma oyuncularını çembere yakın konumlandırın


Buradaki asıl amaç kolay pasla çember altından sayı yememektir. Bu yüzden rakibi kanada pas atmaya zorlamak doğru bir tercih olacaktır. Kanada pas atılıp top baskı altına alındıktan sonra adam adama savunma prensipleri işlemeye başlamalıdır.

Pasın nereden yapıldığına bağlı olarak, topu oyuna sokan oyuncunun savunması çember altına atılacak pas kulvarını kapatacak bir konumda olmalıdır. 

2. Her Şeye Switch Yapın


Basketbolda dip çizgi oyunlarında perdelemeleri savunmak amacıyla genelde takımların her şeye switch yapması önerilen bir yoldur.

Savunmacılar için kilit noktaysa; hücum oyuncularının altında kalmaktır. Kendilerini rakipleriyle çember arasında olacak pozisyonlarda bulundurmaları dip çizgi savunması için önemli bir ayrıntıdır. 

2-3 Zone Savunma Yapmak


Antrenman yapılan basketbol takımının seviyesine ve ligin kurallarına bağlı olarak 2-3 Zone savunma düşünebilir. Top; kanat veya serbest atış çizgisinin üzerine çıktıktan sonra, adam adama savunmaya dönülür. Basketbolda dip çizgi savunması için 2-3 zone yapmak bir başka yol olabilir.

2-3 Zone savunmasının dip savunmasında etkili olmasının nedeniyse; savunma oyuncularının kritik noktaları doldurmasıdır. Adam adama savunma yapılırken sıklıkla meydana gelen kolay basketlerin önüne geçilmesidir.

Sonuç olarak;


Adam adama savunma yaparken dip çizgiden topun oyuna sokulmasıyla ilgili birkaç fikir olarak değerlendirilebilir. Elbette daha pek çok detaylar vardır. Ancak ben genç basketbolcu adayı ve genç antrenörlerin faydalanması adına genel geçer bir bakış açısı yaratmak istiyorum.

Başka bir yazıda görüşmek üzere, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.