Ribaunt

Potaya atılan şutlarda girmeyen topların savunma veya hücum oyuncuları tarafından alınmasına basketbol terminolojisinde ribaunt adı verilmektedir.

Rebound

 Rebound (Ribaunt)

Top savunma oyuncuları tarafından kontrol altına alınıyorsa, savunma ribaundudur. Top hücum oyuncuları tarafından kontrol altına alınıyorsa hücum ribaundudur. Bu bağlamda basketbolda ribaunt 2'ye ayrılmaktadır.

Ribaunt basketboldaki önemli tekniklerden biridir. Ribaundun basketbol maçının sonucunda çok önemli bir istatistiki etkisi vardır.

Genç basketbolcu adayının ribaunt alması için; 
  1. İyi bir tekniğe, 
  2. İyi bir koordinasyona, 
  3. Mücadeleci olmasına, 
  4. Hareketli olmasına, 
  5. İyi bir zamanlamaya, 
  6. İyi sıçramaya 
  7. İyi bir vücut dengesine ihtiyacı vardır.

Hücum genç basketbolcu adayının ribaundu tamamlamasıyla attıkları sayıya terminolojide "put back" adı verilir. Yani tamamlama denir. Böylece genç basketbolcu adayı istatistiğine hem bir ribaunt hem de sayı ekler.

Ribaunt Teknikleri 

Temelde ribaunt almanın iki tekniği vardır. Öne pivot yaparak ribaunt alma ve geriye pivot yaparak ribaunt almaktır. Hangi tekniği yaparsanız yapın basketbolda iyi ribaunt almak için önce box-out yapmanız gerekir.

Box-out başka bir teknik olduğundan dolayı bu yazıda box-out becerisinden söz etmeyeceğim. Basketbolda box-out tekniğiyle ilgili bir yazıyı ilerde kaleme almayı düşünüyorum.

Öne Pivot Yaparak Ribaunt

Öne doğru pivot hareketi yapılarak rakip oyuncu bloke edilir. Rakibin hareket edeceği taraf kapatılır. Ardından sırtın rakibe temas ettirilmesiyle topa odaklanılarak ribaunt alınır.

Geriye Pivot Yaparak Ribaunt

Rakibin hareketi kontrol edilerek geriye pivot yapılıp sırtla temas kurulur. Geriye pivot yapılıp rakibin hareketi kısıtlandıktan sonra topa odaklanmak gerekir. Ardından ribaunt alınmalıdır.

Özet olarak ribaunt bir basketbol maçının sonucu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ribaunt alan takımlar rakiplerine ikinci bir atak fırsatı vermez. Genç basketbolcu adayı hücum ribaunduyla bulacağı ikinci bir atakla rakip takım üzerinde baskı yaratarak oyunda önemli bir yer edinebilir.

Basketbolda ribaunt, sadece uzunların değil kısa oyuncuların da edinmesi gereken bir beceri ve alışkanlık olmalıdır. Kısaların bir basketbol maçında ribaunda katkılarıyla maçın kazanılması için yapılan önemli bir destektir.

Ribaunt konusu koç olarak benim en zayıf yönümdür. Değerli basketbol arkadaşlarımdan ribauntla ilgili sunum verebilecek tüm antrenör arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.

Hadi ribaunt almaya başlayalım!
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.