Adam adama savunmanın canlılık kazandığı durum pentrelere yardım ve rotasyonların yapılmasıyla gerçekleşir. Bu yazıda adam adama savunmada penetre ve rotasyonlar konusuna değineceğim.
Adam Adama Savunmada Penetre ve Rotasyonlar
Basketbolda bir hücum sırasında penetre olduğunda defans oyuncuları rotasyon yapmadıklarında savunmada zayıflıklara sebep olmaktadırlar. Defans zayıflıklarını azaltmak için antrenmanda savunma becerileri ve rotasyonların geliştirilmesi gerekmektedir.
Savunma antrenmanlarında çalışılması gereken beceriler ve rotasyonların çalışılması takımların savunma zayıflıklarını yaşamamaları için alışkanlıkların genç basketbolcu adayına kazandırılmasını öneririm.
Penetre ve Rotasyonlar Nasıl Gruplanır?
1.Tepeden penetre
2. Kanattan baseline penetre
3. Kanattan ortaya penetre
4. Köşeden baseline penetre
5. Köşeden ortaya penetre
6. Low post savunmasına penetre
7. High post savunmasına penetre
8. Skip pas rotasyonu
Temel olarak yukarıdaki gruplamaları yaparak genç basketbolcu adayının penetrelere karşı yapacağı savunma ve rotasyonların nasıl yapılacağı öğretilmelidir. Genç basketbolcu adayının antrenmanlarla doğru alışkanlıklar kazanılması çalışılmalıdır.
Yukarıdaki gruplamalara savunma oyuncularının ne yapması gerektiğini inceleyeyelim.
Tepeden Penetre
Tepe adam adama savunmanın en zayıf noktasıdır. Bundan dolayı tepeden penetre yapılmasına izin verilmemelidir. Böyle bir durum sık yaşanıyorsa tüm becerilerin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Tepeyi savunmak için driblingi savunan oyuncu;
- Adamına yakından baskı yapmalı,
- Topun terse çevrilmesi engellemeli,
- Rotasyonları eksiksiz yapmalıdır.
Bunları yapan genç basketbolcu adayının topu iyi savunduğu söylenebilir. Buna rağmen tepedeki savunma oyuncusu yenildiğinde, hangi savunma oyuncusu zayıf taraftaysa topu savunmalıdır.
Yukarıdaki şekle göre X2, savunma oyuncusu deny yaptığı için penetre olduğunda yardıma gitmemelidir. X2 oyuncusu bu konumda show up yapabilir. Ancak net bir yardım söz konusu olmaz.
Adam adama savunmada yardım her zaman zayıf taraftan geldiği için, köşedeki X5 oyuncusu yardıma gitmelidir. X5 yardıma geldiğinde, pas 3'e veya 5'e atılacağından dolayı X1 oyuncsu “close out” yapan genç basketbolcu adayı olarak rotasyon gerçekleşecektir.
Kanattan Baseline Penetre
Top kanattayken, savunma için top tarafı ve zayıf taraf net belirlenir. Kanattan yapılan baseline penetrelerde köşedeki X4 savunma oyuncusu yardıma gitmez. Yardımın her zaman zayıf taraftan geleceği unutulmamalıdır.Tepedeki X1 savunma oyuncusu deny yapar. Daha sonra top serbest atış çizgisinin altında olduğu için; X1, High konumunda olur. X3, Low konumunda olarak pozisyonun alır.
Savunma oyuncusu X5 yardıma gider. Boyanın hemen girişinde penetreyi durdurmalıdır. Şayet X5 ve X2, ikil sıkıştırma yapabilirse harika olur.
Rotasyonda high pozisyonunda olan savunmadaki X3 oyuncusu köşedeki 5’e pas atılmasını engellemelidir.
Savunma oyuncusu X1 High pozisyonuna geçeceği için 3'e veya 1'e atılacak pası yakalayamaya hazır olmalıdır.
Kanattan Ortaya Penetre
Kanattan ortaya penetre daha zordur. Çünkü savunma bunun yapılmasını istemez. Topu savunan savunma oyuncusu, eğer hücum ortaya doğru yöneliyorsa dikey kayarak rakibini engellemeye çalışmalıdır.
Eğer pozisyonunu kaybederse, bir sonraki hedefi hücum oyuncusunu tepeye top sürmeye zorlamak olmalıdır.
Eğer savunma oyuncusu konumunu kaybetmiş ve hücum oyuncusu penetre ediyorsa, zayıf tarafın en sonundaki oyuncu yardıma gelmelidir.
X3 savunma oyuncusu rotasyona hızla girerek köşeden şutu engellemeye çalışmalıdır. Kanat oyuncusu boş kalacağı için bir kurala bağlı kalmasına gerek yoktur. Bu rotasyon zordur. Çünkü dribling yapan oyuncu, top tarafıyla yardım tarafının değişmesine sebep olmaktadır.
Köşeden Baseline Penetre
Köşeden yapılan baseline penetrenin rotasyonları, kanatlara çok benzemektedir. Kanattaki savunma oyuncusu X2 geri atılacak pasları kapabilir. Low'daki X5 savunma oyuncusu, baseline penetre olduğunda yardıma hazır bekler. Ayrıca X4 savunma oyuncusuyla birlikte ikili sıkıştırma yapabilir.
Basketbol sahasında böyle bir durum oluşursa, X3 rotasyona girer. X5'in savunduğu oyuncunun pas kanalını kapatır. X1 savunama oyuncusu High pozisyonuna geçer. Pas yapılırsa, 1'i veya 3'ü almakla sorumlu olur.
Low Post Savunmasına Penetre
Low postta bir hücum oyuncusu varken, kanatta ya da köşeden penetrenin yapılması yaygın değildir. Ancak böyle bir penetre yapıldığında rotasyonlar şöyle olmalıdır.
Low posttaki savunma oyuncusu X5 yardıma giderek X4 savunma oyuncusuyla dip çizgide hücum oyuncusunu durdurması kolay olabilmektedir.
Low’da bulunan X3 savunma oyuncusu 5’e atılacak pasları engellemek için rotasyona girmelidir. High'daki rotasyona giren X1 savunma oyuncusu da 1 veya 3'e atılacak pası engellemek için pozisyon almalıdır.
Tuzak olduğunda 4'e pasın verilmemesi için, X2 savunma oyuncusunun 2'ye verilecek pas kanallarını kapatması gerekmektedir.
High Post Savunmasına Penetre
Yüksek postta bir oyuncu varken penetre yapıldığında savunma oyuncusu çok uzak olduğu için yardıma gelmez. Çünkü boştaki şutöre pas atılabilir. Bunun yerine Low’daki X3 savunma oyuncusu X4 savunma oyuncusuyla birlikte defans yapar. High posttaki X5 savunma oyuncusu deny yaptığı için yardıma gitmez.
Savunmadaki X2 savunma oyuncusu geriye atılacak paslara karşı hazırlıklı olur.zsHigh'ın pozisyonunda olan X1 ise 3 ve ya 1'e atılacak pasları kapmaktan sorumlu olur.
Skip Pas Rotasyonu
Skip pas atıldığındaki en önemli şey, pası alan oyuncunun ortaya penetre yapmaması için pozisyon almak olmalıdır. Takımdaki her oyuncu, skip pas atıldığında yeni pozisyonlarına doğru koşmalıdır.
Genellikle yardım pozisyonlarına yeterince hızlı koşamayan oyuncular yavaş close out yapanlardır. Bu yüzden skip pas olduğunda koşarak yeni konuma geçilmelidir.
Basketbol takımları penetre ve rotasyonları tkendi özelliklerine göre birkaç değişiklikle uygulayabilirler. Ben burada genelde yapılaması gereken rotasyonlara değindim. Bir dahaki yazımda post bölgesinde pivotu savunma konusuna değineceğim.
Basketbol sahasında güçlü adam adama savunma yapmanız ümidiyle, basketbolla kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.