Basketboldaki Shell Drill

Basketbolda shell drill genç basketbolcu adaylarına savunma kavramlarını öğretmek için kullanılan bir çalışmadır. Böylelikle genç basketbolcu adayı savunmadaki sorumluluklarını ve görevlerini öğrenmeye başlar.


Shell Drill Hakkında Bazı İpuçları

 Shell Drill Hakkında Bazı Bilgiler

Basketbolda shell drilli hemen hemen bilmeyen koç yoktur. Neredeyse tüm genç basketbolcu adayları takım savunmasında görev ve sorumluluklarını öğrenirken shell drill çalışımışlardır.

Shell drill yapıldığında koçun basketbol felsefesi antrenmana özgü bir boyut kazandırır. Oyuncularınsa iyi birer genç basketbolcu adayı olabilmeleri için shell drill kavramlarını öğrenip kusursuz uygulamaları gerekmektedir.

Basketbolda Shell Drill Nedir?

Basketbolda shell drill; takım savunmasını ve genç basketbolcu adayına pozisyon savunmasını öğretmek için oldukça ideal antrenman biçimidir. Basketbolda shell drilli ayrıca toptan uzak bölgede bulunan hücum oyuncularının nasıl savunulacağını öğretmek için kullanılmaktadır. 

Geleneksel shell drill 4e4 olarak yapılır. Ancak 3e3 ve 5e5 antrenmanlar uyarlanabilmektedir. Basketbolda hell drill yapılırken öğretilmesi gereken ilk şeyler; 
  1. Her savunma oyuncusunun sorumlu olduğu bir oyuncunun olduğudur. Yani her savunma oyuncusu bir hücum oyuncusunu tutmakla görevlidir. 
  2. Genç basketbolcu adayına pozisyona göre nasıl savunma yapılması gerektiğinin öğretilmesidir.

4e4 Shell Drillde Pozisyonlara Göre Savunma

4e4 Shell Drill


Top tepede bir taraftaysa; (Guard noktalarından birinde)

Topsuz taraftaki oyuncular yardım çizgisine yaklaşarak savunma pozisyonunda bekler. Top tarafındaki oyuncu deny yapmalıdır. Basketbol takımının felsefesine göre kapalı ya da açık deny söz konusu olabilir. Topu savunan defans oyuncusu hücum oyuncusuna baskı yapmalıdır.

Top kanatta ise; (Forvet noktalarından birinde)

Toplu oyuncuyu savunan defans oyuncusu topa baskı yapar. Topa bir pas mesafede bulunan oyuncuya deny yapılır. Topsuz taraftaki 2 oyuncu yardım çizgisine gelerek savunma pozisyonlarında hazır olmalıdır.

Shell Drill Nasıl Geliştirilir?

  1. Basketbolda shell drill ilk kez yapıldığında hücum oyuncuları pozisyonlarında hareket etmeksizin 1-2 saniye aralıklarla paslaşır. 
  2. Her pastan sonra pas veren oyuncu basket cut yapar ve hücum oyuncuları da saat yönünde rotasyon yaparlar. Yine her pastan sonra 1-2 saniye beklenmelidir. 
  3. Penetre edilir. Yapılan penetre durdurulur. Penetreci top durdurulduktan sonra geri dribling yaparak başlangıç noktasına gelmelidir. Yine her aksiyon 1-2 saniye beklenerek yapılmalıdır.
  4. En son aşamada rotasyonlar yapılır. Penetre durdurulduğundaki rotasyon, penetreden sonraki paslara rotasyon, uzun oyuncunun savunulacağı rotasyonlar gibi pozisyonlar aksiyonlarda 1-2 saniye beklenerek çalışılmalıdır.
Basketbolda shell drill çalışılırken, tüm aşamalar kusursuz olana kadar pratik yapılmalıdır. Koçun yeterli gördüğü andan sonra maç temposunda basketboldaki shell drill çalışmaları yapılır. Bu aşamada artık takımın felsefesine uygun basketbol savunmaları işlemeye başlar.

Hücum maç kazandırır, savunmaysa şampiyonluk kazandırır.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. Koç bu çalışmayı daha detaylı anlatırmısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. packline ilkeleriyle shell drill diye bir yazı daha yazdım, ona da bakabilirsiniz.

      Sil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.