Pick and Roll Savunması

 Günümüz basketbolunda pick and roll yarı saha basketbolun geldiği son nokta durumundadır. Bunun yanıtı aslında basittir. Basketbolda pick and roll savunulması en zor konumların başında gelmektedir.


Pick and Roll Savunması

Pick and Roll Savunmasının Çeşitleri

Bu yazıda adam adama savunma yapan bir takım için bir kaç tane  pick and roll savunması önereceğim. Jump switch, switch, alttan geçme, hedge out ve show up gibi pek çok ball screen savunması mevcuttur. 

Topa perdeleme konusunda tüm savunma şekilleri başlı başına bir konu olup, aşağıda birkaç pick and roll savunmasını açıklamaya çalışacağım.

Pick and Roll Savunmasının Tanımı


Pick and Roll Savunması
Pick and roll dendiğinde topsuz bir hücum oyuncusunun toplu hücum oyuncusu için perdeleme yapması akla gelmektedir. Pick and roll oynanmasındaki amaç rakip potaya atak yapabilecek ideal konumları yaratmaktır.

Pick and roll oldukça agrasif bir hücum prensibi olup, taktik atak fırsatlarının en güçlüsü olduğunu düşünmekteyim. Çok agresif olan pick and roll hücumlarına karşın günümüzde onlarca pick and roll savunması türemiştir. Şimdi bazı pick and roll savunmalarına birlikte bakalım.

Jump Switch


Basketbolda pick and roll savunma yöntemlerinden biri jump switch olmaktadır. Screen yapan oyuncunun savunmacısı topu yüksekte savunmaz. Ancak switch yapan genç basketbolcu adayı toplu hücum oyuncusunu yüksekten alarak topa kuvvetli baskı yapar.

Genç basketbolcu adayı için bu beceri zor olabilir. Fakat topa yapılan perdeleme savunmalarında çok önemlidir. Basketbol oynayan kişilerin genç yaşta bu beceriyi  alışkanlık haline getirmesi önemlidir.

Switch


Basketbolda switch; basitçe savunma oyuncularının pozisyonlarını korudukları ve savundukları hücum oyuncularını değiştirmesidir. Switch yapıldığında dengesiz eşleşme pozisyonu sorun yaratabilir. Ancak hücumdaki genç basketbolcu adayı bu konumda yeterince yararlanamadığı sürece tercih sebebi olabilir.

Alttan Geçme


Basketbolda perdelemenin altından geçmek için screen yapan adamın savunmacısı savunduğu oyuncuyu biraz iterek topu savunan oyuncunun alttan geçmesini sağlamasıyla mümkün olmaktadır.

Savunma oyuncuları bu beceriyi daha kolay yapmaktadırlar. Bu savunmanın genç basketbolcu adayı için şöyle bir dezavantajı olmaktadır. 

Genç basketbolcu adayının screen savunmasını yapmasını köreltip topu nasıl engelleyeceğini öğrenme gibi önemli becerilerden yoksun tutabilir. Bu sonuç kesin değildir. Ancak genç basketbolcu adayının pick and roll savunmalarında tembelliğe itme olanağı yüksektir.

Basketbolda onlarca pick and roll savunması vardır. Tüm savunmalar da başlı başına bir konu olmaktadır. Yukarıda sadece birkaç tanesini dilim döndüğünce açıkladım. 

Basketbolda yeni pick and roll savunmalarında buluşana kadar basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.