Altyapıda Maç Nasıl Kazanılır?

Altyapıda basketbol maçının skorun ötesinde nasıl kazanılacağıyla ilgili fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Skor üstünlüğünden öte gerçek anlamda altyapıda bir basketbol maçı nasıl kazanılır?

Altyapıda Maç Kazanmak

 Altyapı Maçları Nasıl Kazınılır?

Altyapı basketbol maçları sadece tabelada kazanılmaz. Asıl önemli olan nokta altyapı oyuncularının sağlıklı şekilde A takıma yükselmeleridir. Maalesef günümüz altyapı basketbolunda tabela oyuncu yetiştirmekten daha kıymetli görülmektedir.

Oysa doğru müfredatla hem maç hem de oyuncular kazanılabilir. Basketbol altyapı müfredatı sabırla uygulamak izlenmesi gereken yoldur. Çoğu meslektaşımın yeteri kadar antrenman saatinin olmamasından kaynaklı bazı sorunların giderilmesi için alan savunması gibi çözümlere başvuruluyor.

Oysa basketbol eğitimi modelinde benim tavsiyem şudur: Her ne olursa olsun genç basketbolcu adayının kazanılması gerekmektedir. Bunun için teknik beceri çalışmalarına yoğunluk verilmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Altyapı Basketbolunda Maç Kazanma Yolları

1. Bir basketbol takımında en iyi oyuncular oyun süresinin neredeyse tamamını alır. Bu oyuncular ancak koşamayacak duruma geldiklerinde oyundan çıkarlar. Tekrar koşabilecek hale geldiklerinde koç bu oyuncuları hemen oyuna sokar.

Burada yedek kulübesinde bekleyen oyuncuların oyuna girmemesinin pek çok nedeni sıralanabilir. Oysa tüm oyuncuların oynaması takım olmak, arkadaşlık, sorumluluk ve genç basketbolcu adayının gelişimi çok daha değerli olmalıdır.

2. Alan savunması altyapı maçlarını kazandırır. Alan savunması, vaktinden önce çiçek açmaz sözünün tam olarak vurgulanabileceği bir andır. Altyapı oyuncuları fiziksel, bilişsel ve beceri yönünden yeni olmaları alan savunmalarına karşın oynamayı zorlaştırmaktadır. Alan savunması yapan takımındaki genç basketbolcu adaylarının savunmadaki temel becerileri alışkanlık haline gelmeden sonraki seviyeye çıkaracağından dolayı bir dezavantajdır.

Alan savunması yapılması yerine adam adama savunma ilkelerinin genç basketbolcu adayına verilerek onların bireysel gelişimlerini görmek çok daha değerlidir. Müfredata göre ilerleyen takımlar ilerde daha büyük başarılar alırken takımdaki basketbolcu adaylarının A takımlara yükselmesi paha biçilmez bir değer kazanacaktır.

3. Basketbol müsabakası boyunca hakeme yüklenerek onları baskı altına almak maç kazandırmaktadır. Özellikle tecrübeli antrenörlerin genç hakemlere karşı uyguladıkları bir stratejidir.

Oysa yapılması gereken şey, takımın neyi eksik yaptığı, neyi yapmaya ihtiyaç olduğunu görmektir. Genç basketbolcu adayının ve takımının kendi özeleştirilerini vererek maç içinde dersler almaları anlamlı galibiyetlerin önünü açacaktır. 

Koçların ve genç basketbolcu adayının maçlarda hata yapabileceklerini kabullenip, hakem hataları üzerinde maçları manipüle  etmemek yapılması gerekendir. Böylece basketbolun kendisini takımdaki genç basketbolcu adayıyla konuşmanın önü açılır.

4. Oyuncuların atletik becerileri ve fiziksel yapılarına göre pozisyonlara dağıtılıp antrenman yapmak maç kazandırabilir. Yani uzun oyunculara pivot pozisyonunu verip onların sadece post up yapması ve ribaund almasını şart koşmak gibi.

Bu durumda genç basketbolcu adayı sadece oyunun bir pozisyonunu öğreneceği için basketbol oyun bilgisinden yoksun mezun olarak A takımlarda oynama fırsatını bulamayabilir. Altyapıda pozisyonsuz basketbol oynanması oyuncuların genç takım zamanları geldiklerinde oynamaları gerektiği bölgede daha verimli olmalarını sağlayacaktır.

Sonuç

Bir altyapı basketbol müsabakasını kazanmayı genç basketbolcu adayının gelişimi önünde olduğunu düşünmüyorum. Teknik becerileri çalışmak maç kaybetmek anlamına gelmez. Tam tersine ne kadar çok teknik beceri çalışılırsa altyapıda o kadar çok maç kazanılır.

Bir genç basketbolcu adayının gelişimini görmek ve basketbolcu olduklarında onları izlemek çok büyük bir mutluluktur. Bence altyapıda final kazanmaktansa eldeki oyuncunun ilerde ulusal takımın formasını giydiğini görmek paha biçilmez bir değerdedir.

Bu bağlamda savunmada adam adama ilkelerinin öğretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hücumdaysa pozisyonsuz basketbol oynanmalıdır. Tüm bunları yapabilmek için çok fazla teknik beceri çalışmaktan asla vazgeçilmemelidir.

Genç basketbolcu adaylarının A takıma çıkması ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.