Basketbolda Stoplar

Basketbolda stop, her oyuncunun ilk öğrendiği becerilerden biridir. Basketbolcuların topsuz teknik becerileridir. Bireysel gelişiminiz için basketbolda stopların üzerinde yapılan pek çok teknik beceri gelişimi vardır.

Stop in Basketball

 Basketbolda Stop Nedir?

Basketbol eğitiminin bu serisinde bireysel gelişiminize katkı sunmayı hedefliyorum. Basketbolda stop nedir, nasıl kullanılır? 

Stop becerileri basketbola ilk adım atan oyuncu adaylarıyla doğru teknik ile çalışılmaldır. U14 ve öncesinde basketbolda stop becerilerinin gelişimi ilerde close out atak tekniklerinin daha kolay yapılmasının önünü açacaktır. 

Genel olarak basketbolda stoplar; tek zamanlı ve çift zamanlı stop olarak ikiye ayrılır. Basketbolda stopları top ve topsuz uygulayabilirsiniz.

Sıçrayıştan sonra yere ayaklarınızla konmanıza stop denir. Eğer ayaklarınız aynı anda konuyorsa buna tek zamanlı, ayaklarınız ayrı ayrı konarsa buna da basketbolda çift zamanlı stop denir.

Basketbolda Stopun Önemi

Basketbolda stopları ayak oyunlarıyla kombine ederek close out ataklarınızı geliştirebilirsiniz. Close out atak ile ilgili yazıma bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Close out ataklarda başarılı olmanız sizin basketbol geleceğiniz için çok değerli olacaktır.

Basketboldaki bireysel gelişiminiz için stopları öğrendikten sonra detaylara yoğunlaşmalısınız. Bunun için şimdi basketboldaki stopların analizine bakabiliriz. Örneğin, jab step, cross step, rocker move, reverse step veya swing ataklarının yapılması için stopların etkili ve dengeli yapılması ön koşuldur.

Stoplardaki Bazı Detaylar


Durma konusunda beceriksiz olan bir oyuncu hata yapmaya başlar. Yavaşlama konusu genelde önemsenmemektedir.

Harekette hemen durmak sorunlara neden olabilir. Bu yüzden önce yavaşlamayı öğrenmek gerekir. Ancak bu konu genellikle ihmal edilir. Bu nedenle oyuncular durma konusunda genelde sorunlar yaşarlar.

Son adımların kısa yapması çok önemlidir. Basketbolda stopların çeşitleri şunlardır.

a. Tek zamanlı stop 

b. Çift zamanlı stop

Ayak çalışmasındaki yetersiz teknik basketbolda stop yapma sorunları oluşturabilir. Basketbolda stop yapmadan önce hareket ne kadar hızlı olursa, dengeyi korumak için merkezinin o kadar alçaltılması gerekir. Basketbolda top sürme veya pas alma sırasında sıklıkla stop yapılır.


Ayak hareketlerinin temeli, aynı zamanda basketbolda stop hareketinin bütünlüğüdür. Topla oynarken üçlü tehdit konseptinden faydalanılır. Top havada süzülürken gövde ön tarafı çembere dönecek şekilde yönlendirilebilir. Ayaklar yere değdiğinde ayak parmakları çembere doğru dönmelidir.

Pek çok koç, yalnızca basketbolda tek zamanlı stopu öğreterek işleri kolaylaştırabilir. Ancak basketbolun ayırt edici özü çift zamanlı stoptur. Günümüzde üç sayılık atışın artan önemiyle birlikte basketbolda çift zamanlı stopların önemi artmaktadır.

Basketbolda stop sırasında öne çok fazla düşmemeye dikkat edilmelidir. İleri ivmeyi azaltmak için stoptan önceki son adımlar kısaltılmalıdır.

Basketboda Stoplarda Yapılan Hatalar ve Analizi


  1. Zamanlama hatası; bu nedenle topu kontrol etmek için fazladan bir adım atılarak çalışılabilir. Zamanlaması ayaklar yere basmadan topun yakalanması şeklinde olmalıdır.
  2. Pivot ayağın kaldırılması; top kontrol altında alınmadan yapılırsa steps olur.
  3. Oyuncuların dizlerinin bükülü olmaması.
  4. İlk adımın çok büyük atılması.
  5. Topu yakalamadan önce çok yükseğe sıçrama sonunda dengenin  kaybolması.
  6. Vücut ağırlığı ön bacağa verilmesi.
  7. İkinci adımın çok büyük veya küçük atılması.
  8. Fazla adım atılarak steps yapılması.  
  9. Basketbolda stoplardan önce son adımları yeterince kısa yapmamak.
  10. Konma sırasında ayaklar birbirine çok yakın olması denge kaybına neden olur.
Basketbolda stoplar, üçlü tehdit pozisyonuyla kombine edilerek etkili close out atak yapmanın temellerini atmaktadır. Bundan dolayı stopların önemini kavrayıp doğru teknik alışkanlıklarını edinmenizi tavsiye ederim.

Basketbol ile kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.