Basketbolda Pasın Önemi

Altyapı basketbolunda gördüğüm sorunlardan biri pastır. Basketbolda pasın önemi altyapı maçlarında çok göz önüne gelmektedir. Bu yazıda basketbolda pasın önemini anlatmaya çalışacağım.

Basketbolda Pasın Önemi

 Pas Atmayla İlgili Birkaç Fikir

Basketbolda pas, nasıl bir takım olduğunuzu gösterir. İyi bir takımın oyuncuları maç içerisinde birbirleriyle paslaşırlar. Gereksiz driblinglerden kaçınarak takımına olumlu katkı sağlar.

Basketbolda pas farklı şekillerde yapılabilir. Bir veya iki elle, hareketsiz, hareketl, zıplayarak,  havada, farklı yükseklikten, göğüsten, başın üzerinden, yanlara vs. Bir şekilde takım arkadaşları paslaşır. Basketbol sahasında çok yapılan pasın önemi nedir?

Basketbolda Pasın Vurgusu


Sprint yapan takım arkadaşına pasta top koşu yoluna atılmalıdır. Basketbolda pas takım arkadaşlarıyla birlikte öne doğru hareket etmenin bir yoludur. 

Basketbolda topu yakalama ve pas birbiriyle yakından ilişkilidir. Bundan dolayı topu yakalama ile ilgili yazımı bağlantıyı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Basketbolda pas genelde iki el ile atılıp iki el ile yakalanır. Pas atmadan önce fake yapmak pası etkili atmanızı sağlar. Pas atmak için driblingi pas açısı yaratmak için kullanabilirsiniz. 

Basketbolda pas ile rakibi etkisiz bırakmanın üç yolu vardır. Bunlar; havadan atılan paslar, yerden atılan paslar ve savunmanın yanından atılan paslardır.

Basketbolda Pas Atarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar


  1. Hazır olan basketbol oyuncusunun top ile gözlerle temas kurması.
  2. Topun hızı ve sertliği.
  3. Zamanında ve doğru açıdan atılan pas.

Basketbolda pas taktik beceriler için ön hazırlıktır. Savunmayı okumayı ve karar verme yetilerini geliştirir. Savunmayı okuduktan sonra tercihte bulunma basketbolda pas atmanın temelidir. Yani pastan önce savunmaya bakın. Basketbolda pasın diğer önemi ise şudur: Sahadaki farkındalığı, görüş açısını, öngörü becerisini ve baskı altında pas verme kalitesinde büyük bir role sahiptir.

Basketbolda Pas Teknikleri


Basketboda pas ayak oyunlarıyla ilgilidir.  Basketbolda pas tekniklerini doğru temelde öğrenmek önemlidir.  Basketbolda belli başlı paslar şunlardır.

  1. Başüstü Pas
  2. Göğüs Pası
  3. Sektirme Pas
  4. Bezbol Pası
  5. Hand Off ve DHO (Dribble Hand Off)
  6. Hook Pas
  7. Arkadan Atılan Pas
  8. Geriye Atılan Pas

Basketbolda pas tekniklerinin nasıl uygulandığını anlatan bir konuyu ilerde yazacağım. Şimdilik basketbolda pasın önemini vurgulamak istedim.

Dünyanın en hızlı atleti bile pastan hızlı gidemez.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.