Basketbolda Top Tutma

Top tutma becerisi basketbola adım atan oyuncuların ilk öğrendiği temel tekniklerden biridir. Basketbolda top tutma konusu sıklıkla "çocuklar top nasıl tutulur?" diye bir soruyla başlar. Bu yazımızda basketbolda bireysel gelişim konusu olan top tutma becerisini inceleyeceğim.

Topu Tutma

 Genç Basketbolcu Adayının Topu Tutması

Basket dersi alan sporcu adaylarının basketbolda top tutma becerilerinin gelişimi ilerde pek çok teknik gelişimin kazanımını için değerlidir. Genç basketbolcu adayları bireysel gelişimlerinin sağlıklı olmasını istiyorlarsa top tutma becerisini ihmal etmemelidir.

Genelde belli bireysel becerileri olan oyuncuların etrafında otomatik olarak takımlar oluşturulmaktadır. Böyle durumlarda genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimine ket vurulabilir. Benim tavsiyem teknik beceri antrenmanlarının mutlaka doğru formda yapılmasıdır.

Basketbol Topunu Tutmak


Basketbol topunun korunması ve yönlendirilmesi top tutmanın önemli noktalarıdır. Basketbol topunu nitelikle tutabilmek için "temel duruş" şarttır. Dizler bükülü, baş yukarıda, avuç içleri açık, havada süzülen topla göz temas olmalıdır. Parmaklar açık ve gergin olarak hazır olmalıdır. Basketbolda top tutma temel duruş ile doğru orantılı olmaktadır.

Modern basketbolda topu kontrol etmede zamanlama çok önemlidir. Basketbolda top tutma becerisi en önemli unsur olmaktadır.

Basketbolda Top Tutma Becerisinin Uygulanması


Genç basketbolcuların topa sahip olduğu tüm durumlar basketbolda top tutmadır. Genç basketbolcunun kendine soracağı ilk soru "basketbol topunu ne kadar tutmalıyım?" olmalıdır. Basketbol topunun uzun süre kontrol altında tutulması, kısa süre kontrol altında tutulması kadar tehlikeli olabilir. Basketbol topunun kontrol edilebilmesi için topun iki elle tutulması gereklidir. 

Örneğin gençk basketbolcunun havada topu yakaladıktan sonra basketbol zeminine ayaklar çembere dönük konma bir zamanlama meselesidir. Bu örnekte görüldüğü gibi basketbolda top tutmanın zamanlamayla ilgisi olduğudur. Basketbol topunu tutmada zamanlama gerçekten çok önemlidir. 

Basketbol topunu tutarken; eller açık ve gergin, karın bölgesinden ileri bir noktadaki konumdadır. Basketbol topunu tutmada genelde eller topun iki yanına olur. Bir sonraki harekete bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

Top istenirken iki el ile işaret ve baş parmaklar W harfi oluşturarak basketbol topunu tutmaya hazır olmalıdır. Avuç içleri dışında parmaklar ile top temas halinde olmalıdır. Basketbol topunu tutarken; baş parmaklar topun arkasında bir konumda olmalıdır. Dirsekler aşağı doğru bakacak şekilde vücudun yanında bükülü olmalıdır.

Savunması olmayan bir oyuncu, topu vücudunun üst kısmının yaklaşık 15 santimetre önünde tutmalıdır.

Basketbol Topunu Tutmadaki Hatalar


  1. Basketbol topu vücuttan çok uzakta tutulursa rakibin topa müdahalesi kolaylaşabilir. 
  2. Parmakların yeterince gergin olmaması.
  3. Başparmakların birbirine dokunması.
  4. Avuç içleriyle topa temas etmek.
  5. Dirseklerin yanlış konumu.
  6. Basketbol topu kontrol edilirken yumuşak veya sıkı tutulması.
  7. Sert paslar için hazır olmamak.


Topun Yakalanması ve Pasın Verilmesi


İyi bir takım basketbol topunu takım arkadaşına doğru zamanda, doğru yere atar. Basketbol sahasında boş olan takım arkadaşına; şut atabilmesi, pas verebilmesi ve penetre etmesi için topu teslim eder. Yukarıdaki oyuncunun hareketlerinin kalitesi, büyük ölçüde topun kendisine nasıl gönderildiğinin kalitesine bağlıdır.

Pas kalitesiz ise, savunmanın daha avantajlı bir konuma gelecektir. Ayrıca pas alacak oyuncunun topa doğru hareket edecek şekilde pozisyon alma zorundadır. Bu temel koşulların değeri bazen hafife alınmaktadır. Topla ve topsuz oynamak ilişkilidir. Topsuz yapılan hareketler, en az basketbolda top yakalama ve pas verme kadar önemlidir.

Top yakalama becerinizi kendi kendinize çalışabilirsiniz. Duvarın yaklaşık 1,5 metre gerisinde durun. Topu çok kuvvetli duvara atın. Duvardan size doğru seken topu yakalayın.

Basketbolda topu tuttuğunuzda şuta, pasa ve penetreye bakın. Şutunuzu atın umarım sesi duyarsınız.

Çuffff...
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.