Hook Pas

 Basketbolda paslar öğrenilirken tekniğin doğru formda yapılması çok önemli bir konudur. Daha sonra basketbolun güzelliği için pas süslenmelidir. Genç basketbolcu adayının pası görmesi diğer önemli konudur. Bugün basketbol literatüründe "hook pas" olarak bilinen pası bu temelde inceleyeceğim.

Hook Pass

Basketbolda Hook Pas

Basketbolda pas tekniklerinin açıları önemli bir detaydır. Örneğin, genç basketbolcu adayları başlangıçta topu ileri atmayı öğrenirler. Bunun için göğüs pası ilk çalışılan basketbol tekniği olmaktadır. Üst gövdenin döndürülmesiyle aynı ayak hareketiyle farklı göğüs pası yapılmaya başlanır.
 
Basketbolda hook pas; genellikle omuz yüksekliğinin üzerinde atılmaktadır. Basketbolda hook pas nadir kullanılmaktadır. "Hook Shot" ile aynı teknikle uygulandığı için bu ismi almıştır. 

Hook Pasın Uygulanması

Basketboldaki hook pas ustalık ister. Hook pasın öncüsü efsane basketbolcu Magic Johnson’dır. Hook atıştan türeyen hook pas yakın savunma oyuncularına karşı yüksekten topun atılmasını gerekli kılar.
 
Hook pas; topun yarım dönüş açısıyla hedefe bakmadan atılır. Üstten pas ve itme pas teknikleriyle benzerlik gösterir. Top; başın üzerindeyken yakın rakibin üzerinden yana doğru tek elle yapılır. 

Hareket halinde, zıplayarak veya zıplamadan hook pas atılabilir. Hook pas, "no look pas" paslara örnektir.

Hook Paslardaki Hatalar

  1. Hook paslarda hata gördüğünüzde tekniğin mekaniğine bakın.
  2. Topun çok yavaş yukarı kaldırılması zaman kaybına yol açar. Top çok çabuk omuzun yukarısına kaldırılmalıdır.
  3. Hook pasta omuz pas alacak oyuncuyu göstermelidir. Omuzun pozisyonuna dikkat edilmelidir.
Basketbolda az bilinen ve hook shottan adını alan hook pası inceledik. Genç basketbolcu adayları göğüs, bounce ve baş üstü pasları öğrendikten sonra benzer paslardan bir ya da iki tanesini repertuarlarına eklemelerinde fayda vardır.

Unutmayın pas atarken uygun bir açı oluşturup, kuvvetli pas atmalısınız. Yumuşak paslar hele hele kötü açılardan yapılırsa, basketbol sahasında başınız derde girebilir.

No look pas ve o muhteşem ses çufff....
Paylaş:
spacer

1 yorum:

  1. merhum izzet sürücü de bu pası iyi atardı hookshot’ı da iyi atardı

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.