Hız ve Yön Değişikliği

 Basketbolcu adaylarının bireysel gelişimleri için hız ve yön değişiklikleri önemlidir. Çünkü genç oyuncuların hızları birbirlerinden farklıdır.


Çabuk ve hızlı olan genç basketbolcu adayları çoğu konumdan avantajla ayrılır. Çabuk ve hızlı olan genç basketbolcu adayları hız ve yön değişiklikleriyle fark yaratmaya başlarlar.

Tempo ve Yön Değiştirme

Hız ve Yön Değişikliğiyle Tempo Belirleme

Hız ve yön değişikliklerinin gelişimi önemlidir. Seyirciler, hızlı oynanan basketboldan keyif almaktadır. Böylece hızlı olan basketbolcuları seyirciler fark ederler. 

Basketbolcuların yön değişikliği  "zikzak" şeklinde görünür. Basketbolcunun hızı ise “düz hat” olarak görünmektedir. Genç basketbolcu adayları "zikzak" ve "düz çizgi" temposunu hız ve yön değişikliği içerisinde uygulayabilirler.
 
Örneğin yön değişikliğinin ardından hız değişikliğiyle birlikte arka arkaya basketbol müsabakalarında  gerçekleşebilir. Başka bir örnekle patlayıcı bir başlangıç veya yavaşlama hareketi yön değişikliğine bağlanabilir.

Neden Hız ve Yön Değişikliği Yapılır?

Savunmayı geçmek, basketbol sahasının boş bir noktasına gitmek  için hız ve yön değişikliği kullanılır. Hız ve yön değişikliği ile tempo belirlenir. Hız ve yön değişiklikleri savunma oyuncusunu geçmek için başvuracağı ilk yoldur.
 
Özellikle 1e1 konumlarında genç basketbolcu adayının aniden vites değiştirmesi büyük bir avantaj sağlar.

Yön ve hız değişikliği Nasıl Yapılır?

Genç basketbolcu adayları basitçe hız ve yön değişikliklerini şöyle yapmalıdır: Sağına doğru hareket eden genç basketol oyuncusu soluna doğru yön değiştirirse sağ ayağının yeri itmesiyle hareketi başlatır. 

Yön değiştirme anında önce başını ve sol omzunu istenilen yöne doğru çevirir. İlk adımların kısa ve patlayıcı olması gerekmektedir.

Ani bir harekette, arka ayaktan basketbol zemini güçlü itme yaparak hızlanmalıdır. Vücut ağırlığı öne doğru verilir. Sonraki adımlar nispeten kısa olmalıdır.

Ani bir yavaşlama hareketinde ise, ön ayak geri itilirken vücut ağırlık merkezi biraz geriye doğru tutulur.

Dikkat Edilecek Noktalar

Çocuk oyunları, tempo ve yön değişikliklerini uygulamak için çok uygundur. Basketbola özgü line drill, gibi antrenmanlar ile gelişim sağlanabilir. Hızlı olmak için doğru formada çalışma, zamanlama, iyi yön değiştirme yapmak önemli antrenmanlardır.
 
Uygun açıda hareket yapma, rakibi geçmeye göre değişir. Yüz yüze yapılan 1e1 çalışmalarında 45°'lik açı ile savunmayı geçmek en idealidir.

Basket dersi alan genç basketbolcu adayları için bireysel gelişim çok önemlidir. Dolayısıyla genç basketbolcu adaylarının basketbol temel becerilerini çok çalışması zorunlu olmaktadır.

Hız ve yön değişiklikleri genç basketbolcular için çok önemlidir. Çünkü hızlanmanız için önce yavaşlamayı öğrenmelisiniz.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

  1. savunmayı geçerken basitçe hız ve yön değişiklikleri yapılır. bence burada atletizmi olan oyuncular karlı çıkar. 😁

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.