Denge ve Ayak Hareketleri

Basketbol oynamaya karar verdiğinizde bir takım atletik ön şartları yerine getirmelisiniz. Bunlardan biri denge ve ayak hareketleridir. Atletik teknikler öğrenildikten sonra basketbol sahasına inilmelidir.

Atletik ön şartlar kazanıldıktan sonra basketbol temel teknikleri dersleri başlamalıdır. Bu yazıda temel duruştan başlayarak harekete kadar olan konuya temas edeceğim.

Vücut Dengesi ve Hareket


Vücut Dengesi ve Ayak Hareketleri


Vücut dengesi ve hareketin tekniği kazanıldıktan sonra basketbol oynayan genç basketbolcu adayları basketbol temel tekniklerini çalıştıklarında daha başarılı olabilirler.

Atletik Beceriler

Basketbolun doğası gereği ihtiyaç olan atletik becerilerin yerleşmesi basketbol özelinde temel tekniklerin kolay kazanılmasını sağlayacaktır. Şimdi denge ve ayak hareketlerinin nasıl olduğuna bakalım.

Temel Duruş  

Basketbolcunun becerileri yapabileceği pozisyonuna temel duruş denir. Bu temel pozisyon, tüm basketbol teknikleri ve temelleri ile kombine halde yapılır. Denge ve ve ayak hareketleri bunlarla bağlantılı olarak ilişkilendirilebilir.

Vücut dengesi ve ayak hareketleri, tüm temel unsurlarla ilişkilendirilebilecek en kritik iki noktadır. Hücum ve savunma arasındaki  ayrımı yaptıktan sonra, temel unsurlar bir çok noktayla bağlıdır.

Vücut dengesi ve ayak hareketlerinin amacı, verimli şekilde hareket edebilmektir.

Hareket


Temel duruş, ayak hareketlerinin çoğunun ortaya çıktığı en dengeli ve rahat bir konumdur. Etkiye tepki  süresi azdır.

Baş ve eller yukarıda tutulur. Temel duruş, bir oyuncunun herhangi bir yönde en kolay hareket edebildiği konumdur. İleri, geri, yanlara.

Genç basketbolcu adayı, hareket etmek için en fazla gücü bacaklarıyla harcar. Vücut ağırlığı her iki ayağa eşit olarak dağıtılır. Ayaklar omuz genişliğinden biraz daha açıktır. 

Hızlı hareketi kolaylaştırmak için basınç ayak parmaklarına doğru tutulur. Dizler ve kalçalar bükülü ve vücudun üst kısmı dik ama çok gergin olmamalıdır. Dirsekler bükülü ve eller görüş alanındadır. Parmaklar rahat bir şekilde açılmış ve avuç içleri öne dönük olmalıdır. Baş ve çene yukarıda, ileri doğru görüş açısı olmalıdır.

Hareket Analizi ve Öğretimi

Temel duruş oyuncudan oyuncuya farklılık gösterir. Biri için rahat olan diğeri için öyle değildir. 

Amaç, oyuncunun en basit şekilde başlayabileceği, hızlanabileceği, yavaşlayabileceği, ilerleyebileceği, durabileceği, zıplayabileceği ve yön değiştirebileceği şekilde olmalıdır. Denge ve ayak hareketleri için destek ayağı ne kadar geniş olursa, oyuncu o kadar dengeli durur.

Denge ve ayak hareketlerinin gelişimi için özel egzersizler yapılabilir. Örneğin: ip atlamak zamanlamayı ve dayanıklılığı artırır. Kalça ve bacak kaslarını güçlendirmek için merdiven çıkma. 

"Nerede hareket, orada bereket."

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.