Basketbolda Baş Üstü Pas

 Basketbolda baş üstü pas ilk öğretilen paslardan biridir. Ancak küçük yaş gruplarında göğüs pası tam yerleşmeden basketbolda baş üstü pasa geçilmemesini öneririm.


Göğüs pası yerleşmeden basketbolda baş üstü pas öğretmenin en büyük dezavantajı, çocukların olur olmaz her yerde baş üstü pas kullanmaya çalışmaları olacaktır.

Over Head Pass

Basketbolda Baş Üstü Pasın Yapılması

Basketbolda baş üstü pastan önce göğüs pası ve sektirme pasının öğretilmesini öneririm. Her iki pas oturmadan basketbolda baş üstü pas öğretimine geçmeyiniz.

Göğüs pas, bounce pas ve baş üstü pas basketbola yeni başlayan oyuncu adaylarına iyi bir teknik ile öğretilmelidir. Göğüs, bounce ve baş üstü pası başarıyla uygulayan basketbolcu adaylarına ilerisi için iyi temeller atılmıştır diyebiliriz.

Basketbolda Baş Üstü Pas Nedir?

Basketbolda baş üstü pas modern basketbolda en çok kullanılan becerilerden biridir. Özellikle savunma baskısı altında perimeter bölgede çok görülür. Pas mesafesi 4-10 metre arasında değişir.

Alan savunmalarına karşı çokça kullanılan basketboldaki baş üstü pas iyi bir teknik ile uygulandığında etkili pastır. Baş üstü pasın atılması için belli bir fiziksel kuvvet gereklidir.

Başüstü Pas Nerelerde Kullanılır?

  1. Perimeter alanda kullanılır.
  2. Posta topu atmak için kullanılır.
  3. High postta kullanılır.
  4. Topun terse çevrilmesinde kullanılır.

Başüstü Pas Nasıl Atılır?

  1. Top iki elle alnın biraz üzerinden tutulur.
  2. Kollar hafifçe bükülü, topun altından bir görüş açısı oluşur.
  3. Eller topun yanlarına ve arkasına, baş parmaklar topun altına konur.
  4. Ayaklarla hafif bir yaylanma yapılarak pas atılır.
  5. Topun takip edilmeli ve serbest bırakılmalıdır. Dirseklerin uzatılmasıyla desteklenen bilekler topa güçlü bir ivme verilir.
  6. Pas atılırken ilk ileri itme bir ayakla desteklenir. 
Basketbolda baş üstü pas tekniklerini öğretmeden önce göğüs pasının ve bounce pasın iyi öğretilmiş olduğuna dikkat ediniz. Akabinde gönül rahatlığıyla baş üstü pas tekniğine geçebilirsiniz.

Basketbol ile kalın...

Paylaş:
spacer

1 yorum:

  1. Koç bir basketbol oyuncusu olarak bu bilgileri geç de olsa öğrenmek benim için çok önemli keşke hayatımda sizin gibi bir koç karşıma çıksaydı

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.