Sektirme Pas

Sektirme pas basketbola ilk adım atan oyuncuların öğrendikleri paslardan biridir. Literatürde "bounce pas" olarak bilinir. Sektirme pas bir basketbol maçında çok kullanılmaktadır.


Sektirerek Pas

 Basketbolda Sektirme Pas

Basketbolda sektirme pasın şiddeti diğer paslara göre düşüktür. Fakat sektirme pas, basketbol maçlarında çok kullanılan etkili bir pastır.

Sektirme pasını atarken çift elle pas atıp top yakalanmalıdır. Çift el ile yapılan beceriler arttıkça sektirme pası tek elle yapılmaya başlanabilir. Sektirme pasında ustalık kazanıldıktan sonra tek el paslar etkili olabilir. Örneğin dribling ile ilerlerken takım arkadaşınıza top sürmeyi kesmeden tek el ile sektirme pas atılabilir. 

Sektirme pasın şiddeti düşük olduğu için pas alacak oyuncunun konumunu iyi alması zorunludur. Aksi takdirde savunmanın topa atak yapmasının önü açılacaktır.

Bounce Pas Nedir?


Bounce pas, yakın savunma yapan oyunculara karşı topu zeminden sektirerek atılan bir çeşit pastır. Bounce pasın tekniği göğüs pasına benzer. Tek fark topun başlangıç pozisyonunun daha aşağıda olmasıdır.

Bounce pas atarken topun sıçrama noktası pas atan oyuncuya göre üçte iki mesafede olmalıdır. Bu pası yakalayacak oyuncu için topun ideal yükseklikte kendisine gelmesine olanak tanır. 

Pivota atılan bounce paslar zor olabilir. Dolayısıyla pivota bounce pas atarken zamanlama ve topun sekme yüksekliğine dikkat edilmelidir. Bounce pas yakından savunulan low post oyuncusunu beslemek için çok faydalı olabilir. 

Bounce pas uzun boylu savunma oyuncularına karşı etkilidir çünkü o oyuncuların elleri yerden daha uzaktadır.
 

Sektirme Pasta Yapılan Hatalar 

  1. Topu tutarken avuç içinin topa temas etmesi.
  2. Yetersiz kol kuvvetinin olması. 
  3. Omuzlardan ve kollardan gelen kuvvetin koordineli olmaması.
  4. Vücut ağırlığından ön bacağa yetersiz verilmesi.
  5. Topun sekme noktasının yanlış olması.

Sektirme Pasın Öğretim Yolları

Topun sekeceği yer işaretlenerek duvara pas atılır. Mesafe arttırarak çalışma zenginleştirilir. Karşılıklı  iki oyuncunun koordineli bir şekilde çift top kullanarak paslaşır. 

Basketbolda sektirme pas becerileri göğüs pas öğrenildikten sonra yapılmalıdır. Nitelikli göğüs pas becerisi olmayan genç basketbolcu adaylarının sektirme pasında başarılı olması beklenmez. Basketbolda sektirme pasının başarılı uygulanması için göğüs pasının nitelikli olması şarttır.

Basketbol eğitimi yazımın bu serisinde sektirme pas becerisini inceledik. Bireysel gelişiminize katkı sağlayacağını umarak antrenmanlarınızda başarılar dilerim.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.