Driblingin Başlaması

Bir basketbol oyununda en çok kullanılan beceri driblingtir. Driblingsiz bir basketbol oyunundan söz edilmesi mümkün değildir. İyi teknikle yapılan driblingin zamanlamasının yapılması doğru yapılırsa çok etkilidir.

Top Sürmenin Başlangıcı

 Driblingin Başlangıcı

Dribling zamanında ve yerinde kullanıldığında çok etkilidir. Driblingin fazla ve gereksiz kullanımları ise başa bela olmaktadır. Basketbol dersimizin bugünkü yazısında bireysel gelişime etki eden driblingin başlangıcından söz edeceğim.

Dribling başlarken ayaklar yere paralel olarak yerleşir. Dribling başlarken topun bulunduğu elin karşısındaki ayakla adım atılır. Zamanlaması şöyle yapılır: Dribiling yapılan elin çapraz ayağı top ile aynı anda basketbol sahasına basar. 

Açık alanda driblingte ise topun tutulduğu taraftaki ters ayağın ilk adımı atmasıyla başlar. Ayak ve top tam olarak aynı anda yere çarpar. 

Sola Doğru Crossover


Top vücudun önünde veya sağ tarafında tutulur. Sağ taraftaki ayakla sol ayak paraleldir. 45° ileri doğru ilk adım atılır. Aynı anda topu vücudunun sol tarafına getirilerek dribling yapılır. Böylece crossover dribling başlamış olur. 

Zamanlama şöyle olur: Sağ ayağın basktı an topun zemine çarpacağı andır. Top, zeminde sağ ayağın konulacağı yerin yanındaki bir noktaya atılmalıdır. Dribling yaparken top ve ayak tam olarak aynı anda basketbol sahasına temas eder.

Dribling Başlangıcında


İlk olarak üçlü tehditle ilişkili olan uzun adım çalışmaları oturmalıdır. Üçlü tehditte sağ ayak birazcık sol ayağın önüne yerleştirilir. Sol ayakla yapılabilecek dribling başlangıç yüksekliğinde top diz hizasına olmalıdır.  Sağ el topun yanında tutulmalıdır. İlk adım başlamadan önce top sağ elden çıktığı için steps olmaz!

Sağa doğru crossover dribling ise sola doğru yapılan mekaniğin tersidir.

Driblingin Geliştirilmesi

  1. 1e0 çalışmalardan sonra pasif savunma ile uygulanabilir.
  2. İyi örnekler gösterilir.
  3. Driblingin doğru mekaniği gözden geçirilir.
  4. İyi bir zamanlama yapılımalıdır.
  5. Dribling geliştirici aparatlardan yararlanılabilir. Örneğin dribling gözlükleri.
  6. Driblingi geilştirmek için zok tekrar yapılmalıdır.
  7. Hızın artması için topu tutmadan driblingi başlatma çalışmaları yapılabilir.
  8. Dribling çalışmalarında şu kriterlere başvurulabilir.
    • Başın kaldırılması,
    • Vücudun kalkan olarak kullanılması,
    • Alçak top sürme ve el değiştirmeler.

Basketbol dersi alan genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğüm dirbilingin başlaması konusuna değindim.

Doğru zamanda ve doğru teknikle çok kuvvetli dribling atakları yapmanız dileğiyle, basketbol ile kalın.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.