Basketbol Eğitimi | Hand Off Pas ve DHO

 

Hand Off Pass ve Dribble Hand off Pas

Hand Off Pas ve Dribble Hand Off Pas (DHO)


Hand Off Pas; bir oyuncudan diğerine korumalı yapılan bir pastır. Driblinge bağlı olarak yapılan pasa da DHO denir. Top sürerek iki oyuncu arasında kontrollü bir top değişimi yapılır.


DHO çalışmaları PnR çalışmaları öncesinde hazırlık olarak görülebilir. İkili oyunlara geçiş çalışması olarak kabul edilebilir. Bu da bir nevi pretaktik olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla bir oyuncunun taktik gelişiminden söz edilebilir.

Burada basketbolcu adayları hücum için gerekli olan dört elementi; zamanlama, spacing, penetre ve pas kavramını da geliştirecekleri için. DHO çalışmaları PnR öğretiminden önce gerekli olmaktadır.

Baskı altında olan bir hücum oyuncusunun hem savunma baskısını azaltmak hem de güvenli bir şekilde topu takım arkadaşına verebilmesi için Hand Off Pass ve DHO oldukça kullanışlıdır.

Handf Off ve DHO Özellikleri


İki oyuncunun yollarının kesiştiği durumlarda.
Pivot oyuncusunun kısa oyuncularla topu buluşturmak istediği durumlarda kullanılır.
Moladan sonra veya yarı saha oyununda kullanılır.
Screen yapmak için kullanılır.
Fake amacıyla kullanılabilir. Oyuncunun DHO oyanar gibi yapıp atak etmesi gibi.

Hand Off ve DHO Nasıl Yapılır?


Pası veren oyuncu çembere daha yakın olan oyuncudur. Paslaşma esnasında pivot ayakları topu koruma konumunda olmalıdır. Paslaşma topun elden ele verilmesiyle olur. Pas alacak kişi top pas verecek olan oyuncunun elinden çekerek almalıdır.
Top bir yandan kalça hizasındadır, vücut topu korur.
Pas verecek oyuncu savunma oyuncusunu  vücuduyla ve dirsekleriyle engelleyerek topu korur. Pas alan oyuncunun uygun olduğu anda pas veren oyuncu topun yolunu hafifçe dönerek açmalıdır.
Topun transferi, top alacak oyuncunun savunma oyuncusunun çizgisine adım attığında gerçekleşir. Top yüksekte teslim edilir. Trap durumunda, toplu oyuncunun karşı hamlesi veya topsuz oyuncunun ters kayması etkili olur.

Hata Analizi


Uygun mekaniği gözden geçirin.
Savunma oyuncularının yeterince engellenememesi.
Topun erkenden verilmek istenmesi.

DHO tuzağı durumunda olursa


a. Backdoor yapılabilir. 
b. Fake olarak DHO kullanımı çok etkili olmaktadır.

Hand Off ve DHO Nasıl Öğretilir?


Üçlü örmeyi hand off pas yaparak öğretilebilir. Ayrıca örmede DHO çalışmaları da yapılabilir. Örme yaparak Hand Off ve DHO çalışmak oldukça etkilidir.
Örme; basketbolcu adaylarına hem koordinasyon bilincini hem de derinlik kavramını öğretmekte oldukça etkili bir çalışmadır.

Basketbol eğitimi alan oyuncuların hem bireysel gelişim hem de taktik gelişimini geliştirmeye katkı sunan Hand Off Pas ve DHO uygulamalarınızda başarılar dilerim.

 

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.