Dribling

 Topla oynamaktan söz edildiğinde drbling ilk akla gelen şeydir. Dribling bir antrenmanda en çok kullanılan tekniktir. Kısaca dribling, basketbol oyununun ayrılmaz parçasıdır.

Top Sürme

Basketbolda Dribling 

Dribling yapmanın amacı basketbol oyunundaki boşlukları bulmaktır. Basketbol oyununda boşluk bulabilmek için topa hakim olmak gerekir. Basketbol oyunundaki dribling, doğru zamanlama bir takım için çok değerli olabilir.

Öte yandan, driblingin yetersiz ve aşırı kullanımı hücumun temposunu düşürmektedir. Driblingin aşırı kullanımı çok fazla top kaybına neden olabilir. Driblingin cezbedici yönü penetreler sırasında görülür. Koçlar bu bağlamda penetre etmeyi teşvik ederler. Ayrıca gereksiz dribling oyunu yavaşlatır. Yavaş bir oyun genç basketbolcular için sinir bozucu durumlar oluşur.

Modern basketbolda pas genellikle top sürmenin ötesindedir. Yine de drbling becerilerinde ustalaşmak olmazsa olmazdır. PnR veya DHO gibi önemli taktik becerileri yapabilmek için dribling şarttır.

Dribblingin Özü

Dripling'in özü, zeminden sıçrayan topun elle yönlendirilmesidir. Topun hızlı bir şekilde kontrol dribling için gerekli bir durumdur. Driplingin aşağıdaki durumlarda iyi kullanılması genç basketbolcu adaylarına avantaj sağlayabilir.
 
1. Savunmayı delmek için
2. Topu boş alana götürmek için
3. Pas açısı yaratmak için
4. Çembere gitmek için

Driblingin Yapılılış

  1. Bir oyun kurucu tarafından hücum sahasına topu getirmek.
  2. Hücumu yeniden kurmak için.
  3. Zamandan yemek için.
  4. Oyunu yavaşlatmak için.
Görüldüğü üzere basketbol denince dribling ile ayrılmaz bir parça olmaktadır. Ancak driblingin doğru zamanda doğru teknikle uygulandığında ise çok etkili olmaktadır. Dribling bencil oyuncuları ayırt etmek için belirleyici olmaktadır.

Bencil oyuncular ile oyunu bilen oyuncular arasında önemli farklar ortaya koyan driblingi ileriki yazılarımda ele alacağım.

Az dribling çok pas atmanız sizi ileriye taşıyacaktır.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.