Alçak Dribling

Basketbolda dribling konusunu işlemeye devam edeceğim. Bugün basketbol sahalarında çok kullanılan alçak driblingin üzerinde duracağım. Dribling oyunlarının vazgeçilmez parçası olan alçak dribling nedir?

Alçak Top Sürme

Alçak Dribling Nedir?


Alçak dribling iki şey için kullanılır.
  1. Topu korumak için
  2. Savunmayı avlamak için
Dribling oyunlarının tamamında savunmayı geçerken kullanılan son 2 dribling genelde alçak dribling olarak gözlenmektedir.

Alçak dribling, yüksek top sürmenin aksine kontrol driblingi olarak kullanılır. Alçak dribling yakın savunma oyuncusuna karşı yapılır. Alçak driblingin momentumu yavaştır. Alçak driblingi yaparken topun zıplama yüksekliği ne kadar alçak olursa, top vücuda o kadar yakın tutulabilir. 

Alçak Driblingte Top Kontrolü


Topun kontrolü bilek ve parmaklarla sağlanmalıdır. El genelde topun üstünde olmalıdır. Topun zıplama noktası ayaklara çok yakın olmalıdır.

Alçak dribling sık yapılır. açık alanlara gitmek için ve penetre etmek için kullanılabilir. Alçak dribling bir ustalık gerektirmektedir.

Topun sıçrama yüksekliği düşük olduğu için savunmanın hareketlerine karşı çabuk tepki verebilir. Bu nedenle alçak dribling baskı altında çok etkili olmaktadır.

Kontrol burada iki anlam ifade etmektedir. 
  1. Topu güvende tutmak 
  2. Savunma boşluklarını değerlendirmek.

Driblingin Kullanım Alanları

  1. Topu yarı sahayı geçirmek için kullanılır.
  2. Hücumu yeniden başlatmak için kullanılır.
  3. Zamanı harcamak için kullanılır.
  4. Çembere atak yapmak için kullanılabilir.
  5. 1e1 durumlarında alan kazanmak için dribling kullanılabilir.
  6. Şut açısı yaratmak için dribling kullanılabilir.
  7. Pas açısı kazanmak için dribling kullanılabilir.

Alçak Driblingin Uygulanması


Alçak dribling yüksek veya hızlı top sürmenin aksine üst gövde daha diktir. Dizler ise daha bükülüdür. Bundan dolayı kalça aşağıdadır. Alçak driblingin aksiyonu sırasında baş yukarıdadır. Yakındaki savunma oyuncusuna dikkat toplanmalıdır. Vücut, top sürmeyen el ile kol topu korumaktadır. Alçak dribling sadece topu koruma anlamına gelmez. Ayrıca savunmanın zayıflıklarını yakalayarak atak yapmak için kullanılır.

Alçak dribling ile ilgili faydalı bilgiler aldığınızı umarım. Genç basketbolcu adaylarının alçak dribling tekniklerini mükemmel şekilde yapmalarını tavsiye ederim.

 
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. alçak dribling ile ilgili çok faydalı bir fikir verdi teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. umitt yanarrrrr

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.