Altyapıda Neden Zone Savunma Yapılıyor?

Kişisel olarak altyapılarda zone savunma yapılmasına karşı değilim. Eğer altyapılarda zone savunma doğru temeller üzerine oturtulmuşsa faydaları konuşulabilir.

Altyapılarda Zone Yapmak

 Altyapılarda Neden Zone Yapılmamalıdır?

Altyapılarda yapılan alan savunmalarının doğru temeller üzerinde geliştirilmeden genç basketbolcuların zone savunma yapmasından dolayı altyapılara önermemekteyim.

Ancak altyapıdaki genç basketbolcu adayının teknik savunma bilgisi kusursuz bir gelişim göstermesini istiyorsak öncelikle adam adama savunma temellerini atmak zorundayız. 

Aksi taktirde genç basketbolcu adayı sonraki seviyelere eksik bilgi ve beceriyle geçecektir. Böylece altyapı oyuncusunun basketbolcu olma fırsatını zaman geçtikçe savunma becerileri adına zayıflatır.

Adam adama savunma bir süreç olduğundan dolayı koçlar zone savunmayı tercih etmektedir. Bunun temel birkaç nedeni şunlardır: 
  1. Haftalık yeteri kadar antrenman yapamadıkları, 
  2. Antrenmanda oyuncu sayısının fazla olması, 
  3. Maçlara hazırlık, 
  4. Antrenman saatlerinin yetersizliği gibi nedenler sıralanabilir.

Zone Altyapıda Maç Kazandırır Mı?

Haftalık antrenman sayısının az olmasından dolayı savunmanın işin içinden çıkması için genel hatlarıyla çalışılan zone savunmalar altyapıda maçlar kazandırabilir. Aslında ilerideki sorunlar kilim altına süpürülmüş olur. Maçlar kazanıldıktan sonra bu kimsenin umrunda olmuyor! 

Alan savunmasının altyapıda maç kazandırmanın belli başlı sebeplerini şöyle sıralayabilirim:

  1. Alan savunmasını kırmak için yeteri kadar oyun bilgisine sahip olmayan altyapı oyuncuları hücumda sorunlar yaşayabilir.
  2. Oyuncular yeterince güçlü olmadıkları için savunmayı yenecek şutları veya pasları atamayabilirler.
  3. Oyuncuların zone savunmaya karşı konumları okuyabilecek bilişsel becerileri henüz gelişmemiş olabilir.
  4. Antrenörlerin zone savunmalra karşı hücum bilgisini basketbolcularına verecek kadar zamanı olmayabilir.

Yukarıdaki nedenlerden ötürü zone savunmanın kazandırdığı maçlara bakıldığında kanımca suni galibiyetler olarak değerlendirmekteyim. Günün sonunda A takıma yükselmeye geldiğinde edinilmeyen bir takım teknik beceri alışkanlıkları genç basketbolcu adayını acı bir şekilde havuzun dışına itmektedir.


Basketbolun büyük ustası rahmetli İzzet Sürücü'den duyduğum şu söz tam olarak A takım havuzuna giren ya da giremeyen oyuncular için dile getirilebilir.

"Yaşamanı akla uydurman gerekir, 
Ama bilmezsin akla uygun olan nedir; 
Bereket eli çabuktur zaman usta'nın, 
Başına vura vura sana da öğretir." (Ömer Hayyam)

Alan Savunmasını Altyapıda Yapmak Neden Tehlikelidir?

Altyapıda zone savunmanın en büyük tehlikesi savunma teknik becerilerini alamayan oyuncuların kötü alışkanlıklar edinmesinin önünü açmasıdır.

Adam adama savunmayı öğrenen genç basketbolcu adayı temel savunma bilgisini öğreneceği için sonrasında yapacağı her tür savunmada neyin önemli olduğunun bilincine varır. Bu tip oyuncular takımında savunma katkısı sağlayan bir oyuncu olur. 

Oysa zone savunma alışkanlığıyla yetişen genç basketbolcu adayı özellikle topu takip ederek savunma yapacağı için oyunun topsuz alandaki savunmalarında zayıf kalacaktır.

Kanımca altyapılarda yapılan zone savunmanın kendisinde sorun yoktur. Problemin temelinde savunmanın teknik bilgi ve becerilerinin eksikliğinin ulu orta açıkta olmasıdır.

Oyuncular sadece hücum becerilerinde değil, savunma becerilerinde de gelişmek zorundalar. Eğer ilerde profesyonel olmak isteyen genç basketbolcu adayı varsa savunma teknik becerilerini çok iyi çalışmasını öneririm.

Temel Savunma Becerilerinin Faydası 

Adama adama savunmanın altyapılarda öğrenilmesinin faydası A takıma çıkan oyuncularda görülmektedir. Bir süreç içeren adam adama savunma becerilerini öğrenmek için genç basketbolcu adayı çok sabırlı olmalıdır.

Haftalık antrenman saatinin ister az olsun ister çok olsun önemsemeyin. Bence tabelayı düşünmeden savunma kavramlarını basketbolculara vermek doğru bir yoldur. 

Kişisel olarak ben şuna inanıyorum. Alan savunması yaptığınızda sezon içinde sadece 1 yada 2 galibiyet fark yaratacağı inancındayım. Oysa doğru savunma alışkanlıklarını kazanan genç basketbolcu adayı günün sonunda kupa kazanır.

Karar sizin; ya tabeladaki sonucu düşünün ya da kupayı ellerinize aldığınız o anı...
spacer

FIBA | HALL OF FAME - YUKO OGA

Hall of Fame Yuko Oga

 Japon Basketbolcu Yuko Oga FIBA Hall of Fame Oldu

Japonyalı efsanevi basketbolcu Yuko Oga ulusal ve uluslararası alanda basketbola yaptığı katkılardan dolayı FIBA Hall of Fame listesine alındı.

Hızı, enerjisi, yaratıcılığı ve basketbol sahasında yeni şeyler denemesiyle seyircilerin hayranlığını kazanan uzak doğulu basketbolcu Yuko Oga FIBA tarafından 2023 yılında FIBA Onur listesine girmiş oldu.

Yuko Oga Japan basketbolunun stilini dünyaya tanıtan bir öncü olarak görülmektedir. Kadın basketbolunun önemli yıldızlarından biri olmaktadır. 

Yuko Oga  3 bronz, 2 gümüş ve 1 altın kazanan kadın basketbolcu olarak iyi bir kariyere sahip olmaktadır.

2004 Atina Olimpiyatlarında oynadığı basketbol ile Japonyanın Olimpiyatlara katılmış en genç kadın basketbolcusu oldu.

Kulüp düzeyinde 9 Japonya şampiyonluğu, 7 Japonya kupasının yanında 2017 yılında MVP olma başarısı göstermiştir.

Basketbol kariyerinin yanında oyuna kattığı değerler ile birlikte 2023 yılında FIBA Hall of Fame listesine alınan 11 basketbol emekçisinden biri oldu.

Kadın basketbolcu Yuko Oga'ya basketbola kattığı tüm değerler için teşekkür ederim...






spacer

MİHRACE YASEMİN BUĞDAYCI KİMDİR?

Mihrace Yasemin Buğdaycı

 Mihrace Yasemin Buğdaycı Kimdir?

Zonguldakspor Basket 67 takımı eski basketbolcusudur. Kullandığı bisiklete bir otomobilin çarpması sonucunda hayatını kaybetmiştir.

Diyarbakır'da geçirdiği elim kazada ağır yaralanan basketbolcu Mihrace Yasemin Buğdaycı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine götürülmüştür. Ancak tüm çabalara rağmen hayata gözlerini yummuştur.

Gözaltına alınan otomobilin sürücüsü M.K, emniyetteki işlemlerinden sonra sevk edildiği adliyedeki sulh ceza hakimliğince serbest bırakılmıştır.

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) sosyal medya hesabında aşağıdaki mesajı paylaşmıştır.
"Kadınlar Bölgesel Basketbol Ligi ekiplerinden Zonguldak Spor Basket 67 oyuncusu Mihrace Yasemin Buğdaycı'yı elim bir trafik kazası sonucu kaybettiğimizi derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Federasyon olarak merhumeye Allah'tan rahmet, kıymetli ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz" 

  

 Mihrace Yasemin Buğdaycı'nın Kariyeri

31 Ocak 1992'de doğan basketbolcu Mihrace Yasemin Buğdaycı, altyapıyı bitirdikten sonra A takım kariyeri ise şöyle oldu:

2018-19 Sezonunda Düzce Belediyesiyle Kadınlar Basketbol Bölgesel Liginde şampiyonluk yaşayarak bir üst lige yükselmeyi başarmıştır.

2019-20 Sezonunda Burhaniye Belediyesi ile lige başladıktan sonra ara transferde Ceyhan Belediyesi Sopr Kulübünde Kadınlar Basketbol Bölgesel Liginde oynadı.

2020-21 Sezonunda Denge Okulları Basketbol takımında KBBL'de oynadı.

Turgutlu Belediyespor ile 2021-22 sezonunda Türkiye Kadınlar Basketbol Liginde oynadı. Burada 2,7 reboun, 0,7 asist, 0,6 top çalma ve 2,7 sayı ortalamalarıyla oynadı.

2022-23 sezonunda Zonguldakspor Basket 67 ile Kadınlar Bölgesel Basketbol Liginde 2. olarak Türkiye Basketbol Ligine Zonguldakspor Basketb 67'nin yükselmesinde katkıda bulundu. Burada 3,75 sayı, 2 rebound, 0,25 asist ve 0,5 top çalma istatistiklerini tutturdu.

Zonguldakspor Basketb 67 kulübü başkanı Kanat Tan vefat haberinden sonra  yayınladığı mesajda şunları söyledi.
"Çok üzgünüz. Memleketi Diyarbakır'da bisikleti ile seyir halinde iken araç çarpması sonucu trafik kazasında sporcumuz Mihrace Buğdaycı ‘yı kaybettik. Geçen sezon şampiyon kadromuzda büyük emeği olan sporcumuz için çok üzgünüz. Sezon başında kırık parmağı ile oynayan , şampiyonlukta emeği olan başarılı ve düzgün kardeşimiz. Zonguldak çok seven, devamlı kandil, bayram arayan soran güzel insan. Fenerde, liman arkasında yürümeyi çok seven, ileride hocalık için planlar yaptığımız kardeşimiz.  Çok üzüldük. Zonguldakspor taraftarları seni asla unutmayacak. Oğlum Aras ile özel bağınız, paylaşımlar hep bizle yaşayacak. Önce ailece sonra tüm Zonguldak basketbol camiası seni unutmayacağız. Mekanın cennet olsun 7 numaralı forman bizimle yaşayacak."
Zonguldakspor Basket 67 ayrıca Mihrace Yasemin Buğdaycı’nın 7 numaralı formasını emekli etti. 31 yaşındaki basketbolcunun formasını artık kimse giymeyecek. Forma, 2023-2024 sezonunda iç ve dış sahada oynanacak tüm maçlarda benchteki yerini alacak. Kırmızı-Lacivertli kulüp, bu vefalı düşüncesiyle genç yaşta hayata veda eden sporcunun adını ölümsüzleştirecek.

Basketbolun ışığında uyumasını dilerim...

Kendi YouTube Kanalından: Hastalığım Basketbol





spacer

Pick and Roll Savunması

 Günümüz basketbolunda pick and roll yarı saha basketbolun geldiği son nokta durumundadır. Bunun yanıtı aslında basittir. Basketbolda pick and roll savunulması en zor konumların başında gelmektedir.


Pick and Roll Savunması

Pick and Roll Savunmasının Çeşitleri

Bu yazıda adam adama savunma yapan bir takım için bir kaç tane  pick and roll savunması önereceğim. Jump switch, switch, alttan geçme, hedge out ve show up gibi pek çok ball screen savunması mevcuttur. 

Topa perdeleme konusunda tüm savunma şekilleri başlı başına bir konu olup, aşağıda birkaç pick and roll savunmasını açıklamaya çalışacağım.

Pick and Roll Savunmasının Tanımı


Pick and Roll Savunması
Pick and roll dendiğinde topsuz bir hücum oyuncusunun toplu hücum oyuncusu için perdeleme yapması akla gelmektedir. Pick and roll oynanmasındaki amaç rakip potaya atak yapabilecek ideal konumları yaratmaktır.

Pick and roll oldukça agrasif bir hücum prensibi olup, taktik atak fırsatlarının en güçlüsü olduğunu düşünmekteyim. Çok agresif olan pick and roll hücumlarına karşın günümüzde onlarca pick and roll savunması türemiştir. Şimdi bazı pick and roll savunmalarına birlikte bakalım.

Jump Switch


Basketbolda pick and roll savunma yöntemlerinden biri jump switch olmaktadır. Screen yapan oyuncunun savunmacısı topu yüksekte savunmaz. Ancak switch yapan genç basketbolcu adayı toplu hücum oyuncusunu yüksekten alarak topa kuvvetli baskı yapar.

Genç basketbolcu adayı için bu beceri zor olabilir. Fakat topa yapılan perdeleme savunmalarında çok önemlidir. Basketbol oynayan kişilerin genç yaşta bu beceriyi  alışkanlık haline getirmesi önemlidir.

Switch


Basketbolda switch; basitçe savunma oyuncularının pozisyonlarını korudukları ve savundukları hücum oyuncularını değiştirmesidir. Switch yapıldığında dengesiz eşleşme pozisyonu sorun yaratabilir. Ancak hücumdaki genç basketbolcu adayı bu konumda yeterince yararlanamadığı sürece tercih sebebi olabilir.

Alttan Geçme


Basketbolda perdelemenin altından geçmek için screen yapan adamın savunmacısı savunduğu oyuncuyu biraz iterek topu savunan oyuncunun alttan geçmesini sağlamasıyla mümkün olmaktadır.

Savunma oyuncuları bu beceriyi daha kolay yapmaktadırlar. Bu savunmanın genç basketbolcu adayı için şöyle bir dezavantajı olmaktadır. 

Genç basketbolcu adayının screen savunmasını yapmasını köreltip topu nasıl engelleyeceğini öğrenme gibi önemli becerilerden yoksun tutabilir. Bu sonuç kesin değildir. Ancak genç basketbolcu adayının pick and roll savunmalarında tembelliğe itme olanağı yüksektir.

Basketbolda onlarca pick and roll savunması vardır. Tüm savunmalar da başlı başına bir konu olmaktadır. Yukarıda sadece birkaç tanesini dilim döndüğünce açıkladım. 

Basketbolda yeni pick and roll savunmalarında buluşana kadar basketbolla kalın.
spacer

Adam Adama Savunma | Dip Çizgi Savunması

 Bir basketbol maçında çok iyi dip oyunu seyredilebilir. BLOB oyunlarını organize etmekse beceri gerektirmektedir. Bugünkü yazıda adam adama savunmaya karşı dip çizgi savunmasını analiz edeceğim.


BLOB - Dip Çizgi Savunması

BLOB Oyunlarını Savunmak

Basketbolda dip çizgiden topu oyuna sokmaya terminolojide BLOB kullanılmaktadır. Basketbolda dip oyunlarında topun oyuna sokulmasının esas amacı, topu tepeye götürerek oyunu kurmaktır.

Dip çizgi savunması yapılırken, top kazancı hamleleriyle ya da yanlış konumlar oluşturarak basit sayıların yenmesine izin verilmemelidir.

Adam adamaya karşı dip çizgi savunması başarıyla yapıldıktan sonra, adam adama savunmada dip çizgi savunması iki farklı şekilde yapılabilir: savunma oyuncularının çembere yakın konumlandırılması ve her şeye switch yapılmasıdır.

Adam adama savunma ilkelerine sadık kalmak


Temelde adam adama savunmaya bağlı kalınır. Rakibin kolay sayı bulmasını engellemek için hazırlıklı olmak gerekir. Bunun için aşağıdaki kriterlere dikkat ederek antrenmanda yer verilebilir. 

1. Savunma oyuncularını çembere yakın konumlandırın


Buradaki asıl amaç kolay pasla çember altından sayı yememektir. Bu yüzden rakibi kanada pas atmaya zorlamak doğru bir tercih olacaktır. Kanada pas atılıp top baskı altına alındıktan sonra adam adama savunma prensipleri işlemeye başlamalıdır.

Pasın nereden yapıldığına bağlı olarak, topu oyuna sokan oyuncunun savunması çember altına atılacak pas kulvarını kapatacak bir konumda olmalıdır. 

2. Her Şeye Switch Yapın


Basketbolda dip çizgi oyunlarında perdelemeleri savunmak amacıyla genelde takımların her şeye switch yapması önerilen bir yoldur.

Savunmacılar için kilit noktaysa; hücum oyuncularının altında kalmaktır. Kendilerini rakipleriyle çember arasında olacak pozisyonlarda bulundurmaları dip çizgi savunması için önemli bir ayrıntıdır. 

2-3 Zone Savunma Yapmak


Antrenman yapılan basketbol takımının seviyesine ve ligin kurallarına bağlı olarak 2-3 Zone savunma düşünebilir. Top; kanat veya serbest atış çizgisinin üzerine çıktıktan sonra, adam adama savunmaya dönülür. Basketbolda dip çizgi savunması için 2-3 zone yapmak bir başka yol olabilir.

2-3 Zone savunmasının dip savunmasında etkili olmasının nedeniyse; savunma oyuncularının kritik noktaları doldurmasıdır. Adam adama savunma yapılırken sıklıkla meydana gelen kolay basketlerin önüne geçilmesidir.

Sonuç olarak;


Adam adama savunma yaparken dip çizgiden topun oyuna sokulmasıyla ilgili birkaç fikir olarak değerlendirilebilir. Elbette daha pek çok detaylar vardır. Ancak ben genç basketbolcu adayı ve genç antrenörlerin faydalanması adına genel geçer bir bakış açısı yaratmak istiyorum.

Başka bir yazıda görüşmek üzere, basketbolla kalın.
spacer

Fastbreak | Transation Savunması

 Adam adama savunma yapmak için fastbreak tranation savunmasını iyi yapmak gereklidir. Bundan dolayı genç basketbolcu adayı fastbreak transation savunmasında gelişmesi zorunlu olmaktadır.

Fastbreak Transation

Fastbreak ve Transation Savunması


Koçlar transation savunmasının önemini vurguladıktan sonra genç basketbolcu adayına savunmaya  geri dönüş alışkanlıkları kazandırılmalıdır.

İyi bir transtation savunmasının püf noktası, hangi oyuncuların geriye koşacağının hangi oyuncuların hücum sahasında kalacağının belirlenmesidir..

Transation savunmasında yapılan en kötü şeyse, genç basketbolcu adayının atılan şutu izlemesidir. Şut atıldıktan sonra asla seyredilmemelidir. Hemen savunmayı düşünmelidir. 

Transation Savunmasında İlk Öğretilecekler


Transsation savunması yapmak için şuttan sonra 3 oyuncu hücum ribaunduna girerken 2 oyuncu geri koşmalıdır. Geriye koşan iki oyuncunun amacı; arka arkaya duran savunma konumlarını oluşturmaktır. Bu savunma konumuna “L Savunması Pozisyonu” denmektedir.

L Savunması Pozisyonu


Transation savunmasında L pozisyonu alındığında arkadaki savunma oyuncusunun ana görevi çemberi korumaktır. Üstteki savunma oyuncusunun göreviyse topu yavaşlatmaktır. Böylece savunmaya dönecek olan  oyunculara zaman kazandırılır.
Fastbreak Savunması
Transation savunmasındaki L pozisyonu yöntemi genelde başarılı olmaktadır. Ancak her takım için en iyi seçenek olmayabilir. Örneğin; hücum ribaundu almayan takımların şut atıldıktan sonra 5 oyuncuyla geri koşması daha doğru olacaktır.

Transtaion Savunmasından Adama Adama Savunmaya Geçiş


Fastbreak basketlerini az yiyen takımlar yarı saha savunmsınada daha dirençli olmaya başlar. Bundan dolayı fastbreak savunmasının önemini genç basketbolcu adayının içselleştirmesi önemlidir. Transation savunması başarılı gerçekleştiğinde, adam adama savunma prensipleri gün geçtikçe daha güçlü olarak yenilenir.

Fastbreak transation savunmasına antrenmanlarında yer verecek tüm takımlara ve oyunculara kolaylıklar dilerim.

Bir sonraki yazıda görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
spacer

Adam Adama Savunma | Pivot Savunması

Adam adama savunmada pivot dört şekilde savunulur. Pivot oyuncusu önden, arkadan, alttan ve üstten savunulur. Daha sonrasında takımın ve pivot oyuncuların özelliklerine bağlı olarak pivot savunması yapılır.

Pivotu Savunmak

Pivot Savunması Nasıl Yapılmalıdır?

Adam adama savunmanın nasıl yapılacağının bilinmesi  genç basketbolcu adayı için çok önemlidir. Pivot savunmasıysa bir takımdaki post oyuncularının güçlü ve zayıf yönlerini temel alan tutarlı bir yapıda olmalıdır.

Post bölgesindeki pivot oyuncusunu savunabilmek için aşağıdaki yönergeleri uygulamak gerekli hale gelecektir.

Topun post bölgesine girmesine izin verme!


Topun post bölgesine girmesi savunma için kötü bir haberdir. Top post bölgesine girdiğinde savunmanın çözülmesine ya da gereksiz faul yapılmasına sebep olabilecek durumlar yaratır. Topu posttan uzak tutmak için gerekli olan ipuçları şunlardır:

1. Fiziksel mücadelede bulunun 


Hücum oyuncusuyla fiziksel temas kurarak pivotların pas ve pozisyon almalarını engellemeye çalışın.

2. Topu iyi savunun 


Topa baskı yapan oyuncular, post oyuncusuna atılacak pasları saptırmalıdır. Topu savunan her savunma oyuncusunun elleri aktif olmalıdır.

3. Hücum oyuncusunu itin 


Bir post oyuncusu pozisyon alırsa, savunma oyuncusu, alt gövdesinin gücüyle hücum oyuncusunu dışarı iterken kolunu sabit tutup post oyuncusunu dışarı itebilir.

Post Oyuncusuna Deny Pozisyonları


Posta pas atılmasını engellemenin pek çok yolu vardır. Posta pas atılmasının bazı yollarını şöyle sıralayabiliriz:

Top serbest atış çizgisi üzerinde olduğunda 


Top faul çizgisinin üzerindeyken postun savunmacısı ¾ önde olmalıdır. Top ile hücum oyuncusu arasında bir hatta kalmalıdır.

Hücum oyuncusunun pas atabilmesi için savunma oyuncusuyla pota altındaki oyuncu arasında bir pozisyon oluşturması gerekecektir. Bu konumdaki zayıflık üstten atılacak paslar olacağı unutulmamalıdır.

Top serbest atış çizgisinin altında olduğunda


Top faul çizgisinin altındayken, savunma oyuncusu ½ önde olmalıdır. Bunun karşılığında penetreye karşı çok uygun bir yardım konumu kazanılır. Pas mesafesi azalacağı için savunma oyuncusu içerdeki pası saptıramazsa hücumun pozisyon oluşturulmasına izin verebilir.

Etkili Low Post Oyuncusuna Yapılan Tuzaklar


Bazen çok iyi post oyuncularıyla karşılaşılır. Bu durumda bu oyunculara yardım götürmekten başka bir seçenek kalmaz. Bu durumda yapılması gereken şey, Low’da bulunan oyuncunun  yardıma gitmesidir.

Takımların ve oyuncuların özelliklerine göre pivot savunması tercih edilebilir. Benim genelde tercih ettiğim şey pivotu önden almaktır. Çünkü altyapı basketbolunda buradaki zayıflık çok kolay çözülememektedir. 

Yine de pivotun savunulacağı 4 yöntemle genç basketbolcu adayının çalışması onun gelişimine katkı sunduğuna inanmaktayım.

Pivot oyuncuları savunmanız dileğiyle basketbolla kalın.
spacer

Adam Adama Savunma | Penetre ve Rotasyonlar

 Adam adama savunmanın canlılık kazandığı durum pentrelere yardım ve rotasyonların yapılmasıyla gerçekleşir. Bu yazıda adam adama savunmada penetre ve rotasyonlar konusuna değineceğim.

Penetre ve Rotasyonlar

Adam Adama Savunmada Penetre ve Rotasyonlar

Basketbolda bir hücum sırasında penetre olduğunda defans oyuncuları rotasyon yapmadıklarında savunmada zayıflıklara sebep olmaktadırlar. Defans zayıflıklarını azaltmak için antrenmanda savunma becerileri ve rotasyonların geliştirilmesi gerekmektedir. 

Savunma antrenmanlarında çalışılması gereken beceriler ve rotasyonların çalışılması takımların savunma zayıflıklarını yaşamamaları için alışkanlıkların genç basketbolcu adayına kazandırılmasını öneririm.

Penetre ve Rotasyonlar Nasıl Gruplanır?

1.Tepeden penetre
2. Kanattan baseline penetre
3. Kanattan ortaya penetre
4. Köşeden baseline penetre
5. Köşeden ortaya penetre
6. Low post savunmasına penetre
7. High post savunmasına penetre
8. Skip pas rotasyonu

Temel olarak yukarıdaki gruplamaları yaparak genç basketbolcu adayının penetrelere karşı yapacağı savunma ve rotasyonların nasıl yapılacağı öğretilmelidir. Genç basketbolcu adayının antrenmanlarla doğru alışkanlıklar kazanılması çalışılmalıdır.

Yukarıdaki gruplamalara savunma oyuncularının ne yapması gerektiğini inceleyeyelim.

Tepeden Penetre

Topeden Penetre

Tepe adam adama savunmanın en zayıf noktasıdır. Bundan dolayı tepeden penetre yapılmasına izin verilmemelidir. Böyle bir durum sık yaşanıyorsa tüm becerilerin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Tepeyi savunmak için driblingi savunan oyuncu; 
  1. Adamına yakından baskı yapmalı, 
  2. Topun terse çevrilmesi engellemeli, 
  3. Rotasyonları eksiksiz yapmalıdır. 
Bunları yapan genç basketbolcu adayının topu iyi savunduğu söylenebilir. Buna rağmen tepedeki savunma oyuncusu yenildiğinde, hangi savunma oyuncusu zayıf taraftaysa topu savunmalıdır.

Yukarıdaki şekle göre X2, savunma oyuncusu deny yaptığı için penetre olduğunda yardıma gitmemelidir.  X2 oyuncusu bu konumda show up yapabilir. Ancak net bir yardım söz konusu olmaz.

Adam adama savunmada yardım her zaman zayıf taraftan geldiği için, köşedeki X5 oyuncusu yardıma gitmelidir.
 X5 yardıma geldiğinde, pas 3'e veya 5'e atılacağından dolayı X1 oyuncsu “close out” yapan genç basketbolcu adayı olarak rotasyon gerçekleşecektir.

Kanattan Baseline Penetre

Kanattan Baseline Penetre

Top kanattayken, savunma için top tarafı ve zayıf taraf net belirlenir. Kanattan yapılan baseline penetrelerde köşedeki X4 savunma oyuncusu yardıma gitmez. Yardımın her zaman zayıf taraftan geleceği unutulmamalıdır.

Tepedeki X1 savunma oyuncusu deny yapar. Daha sonra top serbest atış çizgisinin altında olduğu için; X1, High  konumunda olur. X3, Low konumunda olarak pozisyonun alır.

Savunma oyuncusu X5 yardıma gider. Boyanın hemen girişinde penetreyi durdurmalıdır. Şayet X5 ve X2, ikil sıkıştırma yapabilirse harika olur.

Rotasyonda high pozisyonunda olan savunmadaki X3 oyuncusu köşedeki 5’e pas atılmasını engellemelidir.

Savunma oyuncusu X1 High pozisyonuna geçeceği için 3'e veya 1'e atılacak pası yakalayamaya hazır olmalıdır.

Kanattan Ortaya Penetre

Kanattan Ortadan Penetre
Kanattan ortaya penetre daha zordur. Çünkü savunma bunun yapılmasını istemez. Topu savunan savunma oyuncusu, eğer hücum ortaya doğru yöneliyorsa dikey kayarak rakibini engellemeye çalışmalıdır.

Eğer pozisyonunu kaybederse, bir sonraki hedefi hücum oyuncusunu tepeye top sürmeye zorlamak olmalıdır.

Eğer savunma oyuncusu konumunu kaybetmiş ve hücum oyuncusu penetre ediyorsa, zayıf tarafın en sonundaki oyuncu yardıma gelmelidir.

X3 savunma oyuncusu rotasyona hızla girerek köşeden şutu engellemeye çalışmalıdır. Kanat oyuncusu boş kalacağı için bir kurala bağlı kalmasına gerek yoktur. 
Bu rotasyon zordur. Çünkü dribling yapan oyuncu, top tarafıyla yardım tarafının değişmesine sebep olmaktadır.

Köşeden Baseline Penetre

Köşeden Baseline Penetre
Köşeden yapılan baseline penetrenin rotasyonları, kanatlara çok benzemektedir. 
Kanattaki savunma oyuncusu X2 geri atılacak pasları kapabilir. Low'daki X5 savunma oyuncusu, baseline penetre olduğunda yardıma hazır bekler. Ayrıca X4 savunma oyuncusuyla birlikte ikili sıkıştırma yapabilir.

Basketbol sahasında böyle bir durum oluşursa, X3 rotasyona girer. X5'in savunduğu oyuncunun pas kanalını kapatır. 
X1 savunama oyuncusu High pozisyonuna geçer. Pas yapılırsa, 1'i veya 3'ü almakla sorumlu olur.

Low Post Savunmasına Penetre

Low Post Savunması
Low postta bir hücum oyuncusu varken, kanatta ya da köşeden penetrenin yapılması yaygın değildir. Ancak böyle bir penetre yapıldığında rotasyonlar şöyle olmalıdır.

Low posttaki savunma oyuncusu X5 yardıma giderek X4 savunma oyuncusuyla dip çizgide hücum oyuncusunu durdurması kolay olabilmektedir.

Low’da bulunan X3 savunma oyuncusu 5’e atılacak pasları engellemek için rotasyona girmelidir. 
High'daki rotasyona giren X1 savunma oyuncusu da 1 veya 3'e atılacak pası engellemek için pozisyon almalıdır.

Tuzak olduğunda 4'e pasın verilmemesi için, X2 savunma oyuncusunun 2'ye verilecek pas kanallarını kapatması gerekmektedir.

High Post Savunmasına Penetre

High Post Savunması
Yüksek postta bir oyuncu varken penetre yapıldığında savunma oyuncusu çok uzak olduğu için yardıma gelmez.  Çünkü boştaki şutöre pas atılabilir. 
Bunun yerine Low’daki X3 savunma oyuncusu X4 savunma oyuncusuyla birlikte defans yapar. High posttaki X5 savunma oyuncusu deny yaptığı için yardıma gitmez.

Savunmadaki X2 savunma oyuncusu geriye atılacak paslara karşı hazırlıklı olur.zs
High'ın pozisyonunda olan X1 ise 3 ve ya 1'e atılacak pasları kapmaktan sorumlu olur.

Skip Pas Rotasyonu

Skip pas atıldığındaki en önemli şey, pası alan oyuncunun ortaya penetre yapmaması için pozisyon almak olmalıdır. Takımdaki her oyuncu, skip pas atıldığında yeni pozisyonlarına doğru koşmalıdır.

Genellikle yardım pozisyonlarına yeterince hızlı koşamayan oyuncular yavaş close out yapanlardır. Bu yüzden skip pas olduğunda koşarak yeni konuma geçilmelidir.

Basketbol takımları penetre ve rotasyonları tkendi özelliklerine göre birkaç değişiklikle uygulayabilirler. Ben burada genelde yapılaması gereken rotasyonlara değindim. Bir dahaki yazımda post bölgesinde pivotu savunma konusuna değineceğim.

Basketbol sahasında güçlü adam adama savunma yapmanız ümidiyle, basketbolla kalın.
spacer

Adam Adama Savunma | Konumlar

 Adam adama savunmanın nasıl yapılacağını anlatmadan önce konumları öğrenmek gereklidir. Adam adama savunmayı öğrenmeden önce pozisyon savunmasının nasıl olacağı gösterilmelidir. Daha sonra yardım, rotasyon vs gelir. 


Bu yazıda savunma pozisyonları topun bulunduğu yere göre belirtilerek anlatılacaktır.

Adam Adama Savunma Nasıl Yapılır?


Adam Adama Savunma Nasıl Yapılır?

Adama adam savunma konumlarındaki pozisyonlar, topun tepede olması, topun kanatlarda olması ve topun köşelerde olduğu durumlara göre şekillenir. Topun basketbol sahasındaki durumuna göre savunma oyuncularının olması gereken pozisyonlar onların olması gerektiği doğru konumlardır.

Adam Adama Savunmasındaki Konumlar Nelerdir?

  1. Top tepedeyken oluşan konumlar,
  2. Top kanattayken oluşan konumlar,
  3. Top köşedeyken oluşan konumlardır.

Top Tepede

Top Tepede
Top, tepede olduğunda bir amaç vardır. Basketbolda topun tepeden başka bir yöne gitmesini sağlamaktır. Bunu yaptırmak için; pas atılması zorlanır ve driblingle başka bir noktaya hücum oyuncusu yönlendirilir.

Yukarıdaki şekilde top yarı saha çizgisini geçer geçmez X1 savunma oyuncusu topa baskı yaparak topun kanatlara gitmesini zorlamaya başlamalıdır. kanatlardaki savunma oyuncuları X2 ve X3 pozisyon alarak kanada pas atılmasını teşvik etmelidir. 

Burada özel bir durum vardır. Top tepede olduğunda  bir pasa deny yapılmaz.  Adam adama savunmada deny yapılmayan tek durum bu konumdur.

Yardım yapacak savunma oyuncuları X4 ve X5,  High ve Low pozisyonundadır. Bu terminolojiyi Adam Adama Savunmanın Dayanakları yazısında okumak için lütfen bağlantı linkini ziyaret ediniz.
 
Topun basketbol sahasının tepesinde olduğu durumlar adam adama savunma pozisyonunun en zayıf durumudur. Bu konumda penetre olduğunda yardıma hangi oyuncunun geleceği tam olarak kestirilemez. Nedeniyse, top tarafın ve zayıf tarafın tam olarak belirlenememiş olmasıdır. 

Top Kanatta

Top Kanatta
Adam adama savunmada top kanada geldiğinde, en önemli şey topun tekrar tepeye geri gitmemesidir. Yukarıdaki şekile göre, X1 savunma oyuncusu mutlaka deny yapmalıdır.

Topu savunan X2 savunma oyuncusu tepeyi kapatacak bir konumda olmalıdır. Tepeyi kapatmak için hücum oyuncusunun tepeye yakın olan ayağının hareketini kısıtlayacak pozisyon alınmalıdır.

Eğer hücum oyuncusu tepeye dripling yapmaya çalışırsa, savunma oyuncusunun dikey slayt yaparak hücum oyuncusunun gitmesini engellemeye çalışmalıdır.

Köşedeki savunma oyuncusu X4, toptan bir pas mesafede olduğu için deny yapmalıdır.  Ancak top köşeye gittiğinde bazı hücum seçeneklerini ortadan kaldırdığı için köşeye pas atılmasına izin vermek takım felsefesiyle ilgili bir durum olarak ortaya çıkmaktadır.

Yardıma gelecek savunma oyuncuları, X3 ve X5 konumlarını almalıdır. Bu konumda top serbest atış çizgisinin uzantısında veya altında olduğunda bu kural uygulanmalıdır.

Adam adama savunmasındaki bu konum X4 ve X5’in yardıma gitmeleri için en iyi pozisyonları almalarını sağlar. Burada atılacak olası  pasları çalma olanakları vardır.

Top Köşede

Top Köşede
Top köşeye gittiğinde en önemli olan nokta topun yeniden kanada gitmesine izin vermemektir. Yukarıdaki şekle göre kanada bir pas mesafesinde bulunan X2 savunma oyuncusu deny yapmalıdır.

X4 savunma oyuncusu rakibini köşede tutmayı hedeflemelidir. Driblingle yenilecekse bile penetre dip çizgi tarafından olmalıdır. Çünkü adam adama savunmaya göre orada yardıma gitmeyi bekleyen bir savunma oyuncusu olacaktır.

Aşağıdaki X5 savunma oyuncusu, penetreyi bekleyerek yardım konumunda olmalıdır. Yukarıdaki X3 savunma oyuncusu yardım konumunda ve rotasyonda beklemektedir.  Eğer penetre olursa X5 yardıma gittiğinde X3 rotasyona girmeye hazır olunmalıdır.

Son oyuncu (X1) adam-top-ben üçgen pozisyonundadır.  X1 oyuncusu mümkün olduğu kadar aşağıdadır. 

Basketbolda adama adama savunmada konumlar yukarıda ifade edildiği gibi oluşturulmalıdır. Konumlar öğrenildikten sonra penetre konularıyla birlikte adama adama savunma canlılık kazanır.

Unutmayın; hücum maç kazandırır, savunmaysa şampiyonluk kazandırır.

spacer

Adam Adama Savunma | Dayanakları

 Adam adama savunmanın dayanaklarında 3 sorumluluk yatar. Bunlar; topu savunma, deny ve yardımdır. Bu sorumlulukları anlayan genç basketbolcu adayı iyi birer savunma oyuncusu haline gelebilir.

Adam Adama Savunmanın Temelleri

Adam Adama Savunmanın Temelleri


Adam adama savunmayı öğrenen genç basketbolcu adayı, ileride karşılaşacağı her tür savunmayı yapacak temel becerileri kazanır. Adam adama savunmanın dayanaklarını oluşturan 3 temel sorumluluk nedir? Onu yanıtlayalım.


Topu Savunma

Adam adama savunmada topu savunan oyuncunun rolü şudur. Hücum oyuncusunu kenar çizgisi ve dip çizgiye doğru yönlendirerek onları kontrol altında tutmak olmalıdır.

Topun basketbol sahanın neresinde olduğuna bakmadan toplu oyuncuyu kontrol altına almak ana amaçtır. Savunma oyuncusu yenilecekse olsa bile, bunun yan çizgiye doğru olması istenir. Bu nedenle topu savunan oyuncu ortaya giden koridoru kapatacak bir konumda olmalıdır.

Hücum oyuncusunun top kontrolü kötü olmadığı sürece top çalmaya çalışmak doğru bir tercih değildir. Faul düdüğünün çalınması ya da hücum oyuncusunun savunmayı geçmesi daha kötü bir senaryodur.

Savunma oyuncusu topu etkili savunmak istiyorsa, aşağıdaki kriterleri yerine getirmelildir.

Savunma yapma isteği. 

İyi bir savunma oyuncusu olmanın en büyük farkı savunma isteğidir. İyi bir savunma oyuncusu olmak isteyen basketbolcu adayı, savunmada doğru pozisyonlarda kalmaya, rakibine baskı yapmaya, boştaki toplara atlamaya ve uygun pozisyonlarda atak yapmaya hazır ve istekli olan oyuncudur.

Savunma oyuncusu dengeli bir pozisyonda olmalıdır. 

Topu savunan oyuncu, hücum oyuncusuna olabildiğince çabuk reaksiyon gösterebilecek bir pozisyonda durmalıdır. Bunun için en ideal pozisyon savunma pozisyonu “Stance” becerisini öğrenmelidir.

Stance pozisyonu, savunma oyuncularının aşağıda kalmalarını, göğüslerini yukarıda tutmalarını ve her iki bacağa eşit miktarda ağırlık vererek yapmalıdır.

Ortayı kapatmalıdır. 

Hücum oyuncusunun kenar çizgisine gitmesi için ortayı kapatacak bir konumda pozisyon almalıdır.

Toptan bir kol mesafe uzakta durulmalıdır. 

Savunma oyuncusu, kollarını uzattığında savunduğu oyuncuya dokunabilecek bir mesafede durmalıdır. Ancak oyuncuların kişisel özelliklerine göre bu mesafe biraz azalır ya da artar.

Savunma oyuncusunun gözleri rakibin göğsünde olmalıdır. 

Bir hücum oyuncusunun kafası, gözleri veya vücuduyla fake atması çok kolaydır. Hücum oyuncusunun fake atmasının en zor olan yeri ise göğüsleridir. Savunma oyucusu hücum oyuncusunun göğsüne bakarak dengesini sağlamaya çalışmalıdır.


Bir Pas Mesafe | Deny Yapma

Toptan bir pas uzakta olan oyuncular, pas aldırmama savunması yapmalıdır. Pas aldırmama savunmasına  terminolojide “deny” adı verilmektedir.

Kapalı deny yapan savunma oyuncusunun bir eli ve bir ayağı her zaman pas kanalında olmalıdır. Göğsü rakibine dönük olmalıdır. Hem topu hem de hücum oyuncusunu görmek için topa omzunun üzerinden bakmalıdır. 

Günümüz basketbolunda sıklıkla açık deny kullanılmaktadır. Açık deny'da savunma oyuncusu pas kanalını el ve koluyla kapatmaz. Ancak pas atıldığındaysa atılan pası alacak bir pozisyonda durmalıdır. Açık deny, hücum oyuncusunun backdoor atağına karşı bir savunma gelişimidir. Bu konumda savunma oyuncusu çembere doğru kayma adımı yapabilir.

Amaç, hücum oyuncusunun attığı tüm pasları engellemektir. Adam adama savunmanın agresif bir savunma olmasının nedeni olarak bu özelliğinden gelmektedir.

Deny yapan oyuncunun yapması gereken mesafe, hücum oyuncusunun toptan uzak olduğu mesafeye bağlı olarak değişmektedir. Prensip olarak, pas atıldığında topu kapabilecek bir mesafede durulacak yer olarak oyuncunun kendi insiyatifinde olmaktadır.

Deny yapan oyuncu için ip uçları

1. Pas kanalına bir el ve ayağını koymalıdır.
2. Göğsün doğrudan rakibe dönük olmasını sağlamalıdır.
3. Topu ve hücum oyuncusunu görmek için uygun bir açıda durmalıdır.


İki Pas Mesafe | Yardım Savunması

Adam adama savunmada toptan 2 veya daha fazla pas mesafesinde olan savunma oyuncuları yardıma gelir. Burada topsuz savunma oyuncuları “top-ben-adam” üçgen pozisyonunda durmaları gerekmektedir.

Üçgen duruşu; savunma oyuncusu kollarını öne ve yana doğru açtığında, bir elinin topu, bir elinin savunduğu adamı gösteren pozisyondur.

Savunma oyuncusu bu duruşta topu ve savunduğu adamı aynı anda görecek bir açıda durmalıdır. Üçgen konumunda bulunan savunma oyuncularının ayrıca çembere doğru yaklaşmaları gereklidir.

Yardıma gelecek savunma oyuncusunun konumu, topun sahanın neresinde olduğuna ve rakip oyuncunun nerede olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Top tarafında olmayan zayıf taraftaki iki pas uzaktaki savunma oyuncuları bu konudaki en önemli kavram olan High ve Low (Yüksek ve Alçak) pozisyon kavramlarını bilmelidir.
High ve Low Kavramları



Top kanatta ya da köşede olduğunda, iki pas mesafedeki 2 oyuncu her zaman yardım çizgisinde olmalıdır.

Çembere yakın savunma oyuncusu Alçak  pozisyondadır. Serbest atış çizgisine yakın savunma oyuncusu yüksek pozisyonundadır.

Buradaki 2 savunma oyuncusu rakibin potaya yapacağı ataklarda rollerini ve rotasyonlarını daha kolay anlamaları için Yüksek ve Alçak terminolojisi kullanılabilir.

Adam adama savunmanın dayanaklarını göz önüne alarak nasıl defans yapılacağı konusunu önümüzdeki yazıda kaleme alacağım. 

Şimdilik adam adama savunmanın dayanaklarındaki 3 temel sorumluluğu kavramanız ümidiyle basketbolla kalın.

spacer