Basketbolda Toparlanma

Antrenman ve maçlardan sonra organizmanın normale dönme sürecine toparlanma denir. Basketbolda toparlanma sonraki yükleme için çok kıymetlidir.

Basketbolda iyi bir toparlanmayla genç basketbolcu adayı yüklenmeden sonra yorgunluğunu atmasını ve enerji rezervlerinin tekrar dolmasını sağlayan bir süreç geçirir.

Basketbolda Toparlanma

 Basketboda Toparlanma Nasıl Yapılır?

Basketbolda toparlanma 3 şekilde yapılmaktadır: Pasif, aktif ve proaktif toparlanmadır. 

Genç basketbolcu adayının antrenman ve maçlardan sonra doğru şekilde toparlanması önemlidir. Bunu yapmak için molalarda ve yedek kulübesindeyken nefes tekniklerini kullanabilirler.

Basketbolda Toparlanma Fırsatları


Maç içerisinde dinlenme fırsatları vardır. Bunlardan biri serbest atıştayken olur. Nefesin kontrol altına alınıpp nabzın düşürülerek faul atışını kullanmak genç basketbolcu adayına ihtiyacı olan enerjiyi yeniden kazandırabilir.

Basketbolda toparlanma izin günlerinde buz yaparak, sakatlık durumlarında fizik tedavi alırken ve basketbol sahası dışında gerçekleşebilir. Basketbolda kısa sürede toparlanmayı başarmak yeni bir yüklenmeye kısa sürede hazır olmak demektir.

Şimdi basketbolda 3 şekilde yapılan toparlanma nedir? Örnek vererek açıklamak istiyorum.

Pasif Toparlanma  


Basketbolda pasif toparlanma masaj, dinlenme gibi yöntemlerle yapılır. Herhangi bir egzersiz yapılmadan toparlanmanın sağlandığı durumlardır.
 

Aktif Toparlanma


Basketboldaki aktif toparlanmayı yapmak için basit fiziksel aktivitelerin yapılmasıyla gerçekleşir. Örneğin 1e0 düşük tempoda yapılan şut antrenmanları basketbolda aktif toparlanma olarak yapılabilir.
 

Proaktif Toparlanma


Basketbolda proaktif toparlanmaysa genç basketbolcu adayının ihtiyaçlarına ve tercihine göre biraz daha yüksek düzeyde yapılan antrenmanlardır. Basketbol antrenmanında düşük tempoda yapılan taktik çalışmalar buna örnek gösterilebilir.

Genç basketbolcu adaylarının basketbol performanslarına direkt etki eden toparlanma konusunda bilinçli olmaları kendilerine yaptıkları bir yatırım olacaktır. 

Toparlanarak basketbolla kalmanızı dilerim.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.