Basketbolda Saygı

Basketbolda saygı dendiğinde; rakibin bir düşman gibi değil, oyunun bir parçası olarak görülmesi akla gelmelidir. Oyunun en gergin anlarında bile rakibe saygı duyulmalıdır.

Saygı ve Basketbol

 Saygı ve Basketbol

Saygı hayatın her alanında olması gerektiği gibi basketboldaki yeri çok değerlidir. Rakibe saygı duyulması önemli bir erdemdir. Basketbolda asıl amaç rakibi yenmek olsa bile maç içinde saygı kavramının hatırlanması oyunu güzelleştirecektir.

Basketbolda saygı tanımı genç basketbolcular tarafından anlaşılmalıdır. Oyuncuların basketbol oyununda saygıyı esas alması sağlanmalıdır. Genç basketbolcu adayları saygı erdemini koçuna göstererek başlangıç yapabilir. Koçların da aynı şekilde oyuncularına saygı duyması onların öğrenmelerine ve gelişimlerine yardımcı olacaktır.

Basketbol Oyununa Saygı


Basketbol oyunundaki saygı maçı güzelleştiren önemli bir erdemdir. Basketbolun içerisinde yer alan unsurlardan oyuncu, antrenör, rakip, hakem vs saygının değerini asla unutmamalıdır. 

Basketbol oyununda saygı karşılıklı olunca, basketbolun eğlencesi büyüyerek değer kazanır. Basketbolda bazı saygı unsurlarını şöyle açıklayabilirim.

Koça ve Takım Arkadaşlarına Saygı


Basketbolda karşılıklı duyulan saygıyla antrenör ve genç basketbolcu adayları arasında karşılıklı olarak güven duygularını sağlam temellere oturtur. Oyuncular ve koç birbirlerini dinlemeye, birbirlerini anlayama başlarlar.

Genç basketbolcu adayları sadece koçlarına değil takım arkadaşlarına da saygı duymalıdır. Bazı oyuncuları örnek almalıdır. Bir takım arkadaşının örnek alınması takım olma duygusunu güçlendirir.

Bir takım içerisinde başlayan arkadaşlıklarla bir ömür boyu kurulacak güçlü arkadaşlıklar başlayabilir. Bu nedenle takım arkadaşlarına saygı duymak çok önemlidir. Takım olarak daha iyi olmak için fedakarlık yapan takım arkadaşları birbirini önemser.

Basketbolda kaybetmek ve kazanmak vardır. Maçı kazanmak uğruna hiçbir zaman spor ahlakının dışını çıkılmamalıdır. Bir basketbol maçını kaybedilecekse bile onurlu bir mücadeleyle kaybetmek çok önemlidir.

Basketbolda rakibi yenmek için onanmayan durumlardan kaçınılmalıdır. Bu noktada dürüst olma erdemi devreye girer. Oyunu dürüst oynamak çok değerli bir erdemdir. Çünkü bir rakip olmazsa kazanmak için oynanacak bir basketbol maçı da olmaz.

Hakem ve Ebeveynlere Saygı


Basketbol sahasında ve kenarda bulunan herkesin hakemlere saygı duyması çok büyük bir erdemdir. Evet, hakemler hata yapabilir. Ancak unutmamalıdır ki hakemler da oyuncular kadar ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktadırlar.

Hakeme itiraz etmek, özellikle kaba itirazlar onların kararlarının değişmesine sebep olmayacaktır. Bu yüzden hakemlerin kararlarına saygı duyarak onların hata yapacağını kabul etmek basketboldaki saygının gereğidir.

Ebeveynlerin basketbol oyuna gösterdikleri davranışlara saygı duymak önemlidir. Onlar sadece basketbol olarak çocuklarına bakmazlar. Basketbol sadece işin bir yüzüdür. Dolayısıyla oyuncuların ebeveynlerini anlamaya çalışıp onlara saygı duyması önemlidir.

Olumlu ya da olumsuz davranışların olması ebeveynlerin çocuklarını basketboldan uzaklaştırmak gibi bir amacı olmadığını çocuklarının anlamasını sağlamak gerekir. Bunun rehberliğini takım koçunun yapması kaçınılmaz olacaktır.

Genç basketbolcu adaylarının sahada göstereceği performans ne olursa olsun, sportmence ellerinden geleni yaptıkları takdirde ebeveynlerin onlarla gurur duymasına yeterli olacaktır. Bu gurur için oynamak ve ebeveynlere saygı duymak bir erdemdir.

Basketbolu güzelleştiren saygı değerini maçın tansiyonu ne olursa olsun elden bırakmamak gerekir. Bu erdem basketbolun değerine değer katmaktadır.

Saygı, sevgi ve basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.