Basketbol ve Kurallar

Basketbol ve kurallar oyunun oyunun temiz oynanması için vardır. Basketbol oyun kuralları evrensel geçerliliği olan oyun yönetimi yönergesidir.

Kurallar ve Basketbol

 Bilinmesi Gereken Basketbol Kuralları

Her genç basketbolcu adayının oyun kurallarını bilmesi basketbol maçlarında onların çok işlerine yarayacaktır. Oyuncuların ve antrenörlerin tüm kuralları bilmesi mümkün olmayabilir. Ancak oyunun temel kurallarını bilmek gerekir. Çok nadir gerçekleşen kuralları bilmeyebilirler.

Ancak her basketbolcu adayı, antrenör ve sahaya çıkan diğer kişilerin en azından bazı temel kuralları bilmesi şarttır.

Basketbol oyununun adil olması, sportmence yarışmak, adaletli bir sonucun oluşması için kurallara uyulmalıdır. Aksi takdirde yapılan davranışların tümü basketbolun ruhuna aykırı kabul edilmelidir. Oyun kurallarına ilk basketbolun ana aktörlerinin uyması gerekir. Basketbolcular, antrenörler, teknik ekip vs.

Oyun kurallarının uygulanması ve kararın verilmesini hakemler yapmaktadır. Genç basketbolculara düşen asil görev hakemlerin oyun kurallarını kolaylıkla yürütmesini sağlamaktır.

Bazı Temel Oyun Kuralları

Basketbol çizgileri oyun alanına dahil değildir. Yani çizgiye temas edildiğinde "dışarda" olarak değerlendirilir.

Masa hakemlerinin masasında bulunan yön okunun anlamı şudur. Ok hangi yönü gösteriyorsa hücum o yöne yapılır. Ayrıca hakemin eliyle gösterdiği tarafa hücum edilir.

Bir takım her periyotta 1 mola hakkına sahiptir. Son periyotta ise 2 mola alabilir.

Sportmenliğe aykırı olan davranışlarda hakemler sportmenlik dışı faul ya da teknik faul çalabilir. Bir basketbolcunun ve teknik ekibin bu faulleri almaması için sportmence oynaması gerekir.

Hücum süresi 24 saniye olup, takımların kendi yarı sahasından hücum sahasına geçme süresi 8 saniyedir.

Bir maçta 5 tane kişisel faul alan oyuncu o maçta bir daha oyuna giremez.

Maçlar 10 dakikalık 4 periyot halinde oynanır. Beraberlik durumunda eşitlik bozulana kadar 5 dakikalık uzatmalar oynanır.

Basketbol ve oyun kurallarının tamamı için tıklayınız.

Sonuç Olarak

Basketbol oyununun kuralları vardır. Bunun sayesinde basketbol maçı nasıl oynanacağı belirlenmiştir. Kuralları uygulayan kişiler hakemlerdir.

Kurallara uyulduğu sürece maçlar zevkli olacaktır. Kurallara uyulmadığında haksızlıklar oluşur. Tartışmalar çıkar. Basketbol maçının tadı kaçar.

Basketbolda kurallara uymak genç basketbolcu adayının sorumluluğudur.

Kurallara uyarak basketbolla kalmanız ümidiyle.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.