Adalet ve Basketbol

 Adalet; hem adil olanı sağlarken hem de neyin adil olduğunu söyler. Adalet kavramının ilk fikirleri filozof Platon tarafından Devlet adlı kitabında ele alınmıştır. Bu yazıdaysa adalet ve basketbol ilişkisini ele alacağım.

Adalet ve Basketbol

Basketbolda Adalet


Ortak bir tanım olarak adalet, herkesin uzlaşması, eşitlik ve önyargının olmaması gibi şartlarda hemfikirdir. Basketboldaki adaletse; bireyleri birleştirerek, motive ederek, kültürleri bir araya getirip, önyargıları sonlandırmak isteyen  ve sorunları aşmamıza yardımcı olan bir araçtır.

Basketbolu adalet kavramını genç basketbolcu adaylarına aşılamak ve farkındalık yaratmak için araç olarak kullanırız.

Kişiye bakmaksızın onun hayallerini gerçekleştirmesi için fırsat eşitliğinin yaratıldığı bir spor branşı olan basketbol ve adalet kavramına bu açıdan bakıldığında önemli bir konuyu ele almaktadır.

Koçun Adaleti


Koçun antrenman ve maçlarda oyunculara karşı hakkaniyetli davranışları basketbol ve adalet ilişkisi bakımdan değerlidir. Koç takım içerisindeki adaleti sağlamak için sözlerinde ve eylemlerinde tutarlı olmalıdır. 

Tutarlı bir koç, takım içerisinde adalet ve basketbol kavramını oyunculara aşılanması konusunda rol model olmalıdır. Rol model olan bir koç basketbol ve adalet erdemini oyuncularına aktarabilir.

Basketbolun Adaletle İlişkilendirilmesi


Basketbol bir tür mücadele sporudur. Genç basketbolcu adaylarının kendi içlerinde adalet duygusunu içselleştirerek adil oyun, adil davranışlar, fırsat eşitliği gibi kavramları benimsemeleri gerekir. Genç basketbolcu adayları basketbol oyun kurallarına, hakem kararlarına, rakibe saygı duyması gerekmektedir. Tüm bunlar basketbolda adaleti sağlayan unsurlardır.

Kurallarda eksik arayıp oradan ilerlemek adil bir davranış olmaz. Bunu genç basketbolcu adaylarına hatırlatarak adalet kavramı geliştirilmelidir. Kurallar çiğnendiğinde bir karşı hamle olduğunda oyunun tüm eğlencesinin kaybedileceği durumlar oluştuğunda basketbolun güzelliği zarar görecektir.

Basketbol oynayan genç basketbolcu adaylarına tavsiyem; kurallarda açık arayıp onu kullanmasınlar. Basketbol oynayan genç basketbolcu adayları adil şartlarda oynamayı düşünmelidir. Örneğin hakemin görmediği bir pozisyonda rakibe kuralların izin vermediği bir hareket yapmak basketbolda adalet değerine sığmaz. 

Genç Basketbolcu Adayları ve Adalet İlişkisi


Genç basketbolcu adaylarının basketbol ve adalet kavramını bilip ona göre eylemlerde bulunmaları istenen bir davranıştır. Oyuncular bu davranışları içselleştirerek basketbol ve adalet kavramının gelişimine katkı sağlamalılar.

Basketbol oynayan bireylere değerler eğitimi olan adalet kavramı istendik bir davranış olarak kazandırılmaya çalışılmak iyi bir insan ve iyi bir sporcu olmak için gereklidir.

Basketbol ve adalet kavramı oyunun içerisindeki herkese gereklidir. Rakip, seyirci, hakem, yönetici vs. Adil bir oyunun basketbolun güzelliğine güzellik katacağına inanıyorum.

Basketbol ve adalet kavramı içerisinde basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

1 yorum:


  1. Basketbolda her takıma adil davranılması dileğiyle.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.