James Naismith ve Basketbolun İcadı

Aralık 1891'de üniversite öğretmeni James Naismith'in bir sorunu vardı. Kış nedeniyle içeriye girmek zorunda kalan öğrencileri gürültücü olmuştu. Çok fazla enerjileri vardı ama harcamanın bir yolu yoktu. Futbol ve beyzbol oynamak için hava çok soğuktu.

Basketbolun Tarihsel Gelişimi

Basketbol ve Naismith

Okul, Naismith'ten yeni bir salon sporu icat etmesini istedi. Naismith, çocukken oynadığı bir taş atma oyununu hatırladı. Oyuncuların hedefe top attığı bir oyunu düşündü. Hedefe en çok top atan takım kazanırdı.

Naismith bulduğu yeni oyununa "basketbol" adını verdi ve 13 kural yazdı. İki şeftali sepeti ve bir futbol topu yeterliydi. Naismith, spor salonunun her iki ucuna sepetleri yerden 3 metre yüksekliğe astı. Takımların her birinin dokuz oyuncusu vardı. 

Naismith basketbol tarihindeki ilk maç için hava atışını kendisi yaptı. Böylece 21 Aralık 1891'de Massachusetts, Springfield'da basketbol oyunu doğdu.

Basketbola İlginin Artması

Yeni sporun popülaritesi hızla arttı. Naismith'in öğrencileri basketbol oyununu yayarak öğretmen ve koç olmaya devam ettiler. Liselerde, kolejlerde takımlar kuruldu. Ülke genelinde erkekler, kızlar basketbol oynamaya başladı.

Taraftarlar bu heyecan verici spora çok ilgi gösterdi. Profesyonel ligler kuruldu. 1920'lerde Original Celtics ve Harlem Rens gibi profesyonel takımlar ülke çapındaki turlarda büyük kalabalıklar topladı. Böylece basketbol oyunu dünyanın her köşesine yayıldı.

Basketbolun Olimpik Spor Yolculuğu

Basketbol, ​​1936'da Olimpik bir spor haline geldi. İlk olimpik basketbol maçında Naismith hava atışını yaptı. Şampiyonluk maçının ardından sporculara madalyalarını verdi. James Naismith'in kış mevsimi için “oyalama” olarak icat ettiği basketbol oyunu artık küresel bir spora dönüşmüştü.

Kural değişiklikleri oyunu daha eğlenceli hale getirdi. Top sürmeye izin verildi. Sayı atmayı kolaylaştırmak için sepete arkalıklar eklendi. Şeftali sepetinden topun geçmesine izin vererek basketbol oyununu hızlandıran bir ağla değişti. Top sürmenin ve şut atmanın daha kolay olduğu yeni bir top kullanıldı.

Basketbolun Günümüze Ulaşması

Böylelikle basketbol günümüze kadar ulaştı. Bugün milyonlarca insan basketbol oynamaktadır. Dünyanın en popüler sporlarından biri olan basketbolla tanışmış olmanın mutluluğunu ben de yaşıyorum.

Basketbolun günümüze kadar uzanan tarihçesini görmek için aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Basketbolun tarihsel gelişimini buradan indirebilirsiniz.

Basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.