Yüksek Dribling

Yüksek dribling genelde hız ve güçlü top sürmeyle yapılır. Savunmanın olmadığı açık bölgelerde alan kazanmak için kullanılır. Yüksek dribling en çok fastbreak ataklarında top itilirken kullanılmaktadır.

Yüksek Top Sürme

 

Yüksek Dribling


Yüksek dribling yapan oyuncu çok hızlı top sürmelidir. Burada topa hakim olma becerisi genç basketbolcu için önemlidir. Dribling ne kadar yüksek olursa, yüksek dribling yapan oyuncu omuzlarını ve dirseklerini o kadar çok kullanır. 

Topun zıplama yüksekliği kalça ile omuzlar arasında değişebilir. Ayrıca, savunmaya gelen oyunculardan kaçmak için ritim, yükseklik hıza göre ayarlanmalıdır. Yüksek dribling ne kadar hızlı yapılırsa, genç basketbolcu o kadar alan kazanır.

Yüksek Driblingin Yapılışı


Yükseklik bazı faktörler tarafından belirlenir. Genelde kalça ve omuz yüksekliği arasındadır. Savunma  oyuncusunun yakınlığına göre topun yüksekliği değişkenlik göstermektedir. Yüksek driblingte el daha çok topun arkasındadır. Topun zıplama noktası vücudun önündedir. 

Momentum kazanmak için top ileriye doğru itilmelidir. Bu nedenle üst gövde, hıza göre biraz daha öne doğru yönlendirilir. Yüksek dripling yaparken el, dirsek ileriye uzanır. Top ayakların önünde yere kuvvetli bir şekilde itilmektedir.

Savunma oyuncusu yaklaşırken, hızın artırılması veya yüksek hızda el değişimi yapılması hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

Yüksek Driblingin Dikkat Edilecek Noktaları


Yüksek dribling ritmik bir top sürmedir. Ritmin yakalandığı gözlemlenmelidir. Hızlanma ve yavaşlama çalışmaları yapmak yüksek driblingi geliştirebilir. Her genç basketbolcu adayının mutlaka yüksek dribling yapmaktadır. Yüksek dribling antrenmanları her genç oyuncu için gereklidir.

Basketbol antrenmanlarında  yüksek driblingin önemini kavrayın ve iyi çalışın. Çünkü sayı atmanın en temel şekli olan coast to coast atakta yüksek dribling vardır.

Basketbolla kalmanız dileğiyle...

spacer

Alçak Dribling

Basketbolda dribling konusunu işlemeye devam edeceğim. Bugün basketbol sahalarında çok kullanılan alçak driblingin üzerinde duracağım. Dribling oyunlarının vazgeçilmez parçası olan alçak dribling nedir?

Alçak Top Sürme

Alçak Dribling Nedir?


Alçak dribling iki şey için kullanılır.
  1. Topu korumak için
  2. Savunmayı avlamak için
Dribling oyunlarının tamamında savunmayı geçerken kullanılan son 2 dribling genelde alçak dribling olarak gözlenmektedir.

Alçak dribling, yüksek top sürmenin aksine kontrol driblingi olarak kullanılır. Alçak dribling yakın savunma oyuncusuna karşı yapılır. Alçak driblingin momentumu yavaştır. Alçak driblingi yaparken topun zıplama yüksekliği ne kadar alçak olursa, top vücuda o kadar yakın tutulabilir. 

Alçak Driblingte Top Kontrolü


Topun kontrolü bilek ve parmaklarla sağlanmalıdır. El genelde topun üstünde olmalıdır. Topun zıplama noktası ayaklara çok yakın olmalıdır.

Alçak dribling sık yapılır. açık alanlara gitmek için ve penetre etmek için kullanılabilir. Alçak dribling bir ustalık gerektirmektedir.

Topun sıçrama yüksekliği düşük olduğu için savunmanın hareketlerine karşı çabuk tepki verebilir. Bu nedenle alçak dribling baskı altında çok etkili olmaktadır.

Kontrol burada iki anlam ifade etmektedir. 
  1. Topu güvende tutmak 
  2. Savunma boşluklarını değerlendirmek.

Driblingin Kullanım Alanları

  1. Topu yarı sahayı geçirmek için kullanılır.
  2. Hücumu yeniden başlatmak için kullanılır.
  3. Zamanı harcamak için kullanılır.
  4. Çembere atak yapmak için kullanılabilir.
  5. 1e1 durumlarında alan kazanmak için dribling kullanılabilir.
  6. Şut açısı yaratmak için dribling kullanılabilir.
  7. Pas açısı kazanmak için dribling kullanılabilir.

Alçak Driblingin Uygulanması


Alçak dribling yüksek veya hızlı top sürmenin aksine üst gövde daha diktir. Dizler ise daha bükülüdür. Bundan dolayı kalça aşağıdadır. Alçak driblingin aksiyonu sırasında baş yukarıdadır. Yakındaki savunma oyuncusuna dikkat toplanmalıdır. Vücut, top sürmeyen el ile kol topu korumaktadır. Alçak dribling sadece topu koruma anlamına gelmez. Ayrıca savunmanın zayıflıklarını yakalayarak atak yapmak için kullanılır.

Alçak dribling ile ilgili faydalı bilgiler aldığınızı umarım. Genç basketbolcu adaylarının alçak dribling tekniklerini mükemmel şekilde yapmalarını tavsiye ederim.

 
spacer

Driblingin Başlaması

Bir basketbol oyununda en çok kullanılan beceri driblingtir. Driblingsiz bir basketbol oyunundan söz edilmesi mümkün değildir. İyi teknikle yapılan driblingin zamanlamasının yapılması doğru yapılırsa çok etkilidir.

Top Sürmenin Başlangıcı

 Driblingin Başlangıcı

Dribling zamanında ve yerinde kullanıldığında çok etkilidir. Driblingin fazla ve gereksiz kullanımları ise başa bela olmaktadır. Basketbol dersimizin bugünkü yazısında bireysel gelişime etki eden driblingin başlangıcından söz edeceğim.

Dribling başlarken ayaklar yere paralel olarak yerleşir. Dribling başlarken topun bulunduğu elin karşısındaki ayakla adım atılır. Zamanlaması şöyle yapılır: Dribiling yapılan elin çapraz ayağı top ile aynı anda basketbol sahasına basar. 

Açık alanda driblingte ise topun tutulduğu taraftaki ters ayağın ilk adımı atmasıyla başlar. Ayak ve top tam olarak aynı anda yere çarpar. 

Sola Doğru Crossover


Top vücudun önünde veya sağ tarafında tutulur. Sağ taraftaki ayakla sol ayak paraleldir. 45° ileri doğru ilk adım atılır. Aynı anda topu vücudunun sol tarafına getirilerek dribling yapılır. Böylece crossover dribling başlamış olur. 

Zamanlama şöyle olur: Sağ ayağın basktı an topun zemine çarpacağı andır. Top, zeminde sağ ayağın konulacağı yerin yanındaki bir noktaya atılmalıdır. Dribling yaparken top ve ayak tam olarak aynı anda basketbol sahasına temas eder.

Dribling Başlangıcında


İlk olarak üçlü tehditle ilişkili olan uzun adım çalışmaları oturmalıdır. Üçlü tehditte sağ ayak birazcık sol ayağın önüne yerleştirilir. Sol ayakla yapılabilecek dribling başlangıç yüksekliğinde top diz hizasına olmalıdır.  Sağ el topun yanında tutulmalıdır. İlk adım başlamadan önce top sağ elden çıktığı için steps olmaz!

Sağa doğru crossover dribling ise sola doğru yapılan mekaniğin tersidir.

Driblingin Geliştirilmesi

  1. 1e0 çalışmalardan sonra pasif savunma ile uygulanabilir.
  2. İyi örnekler gösterilir.
  3. Driblingin doğru mekaniği gözden geçirilir.
  4. İyi bir zamanlama yapılımalıdır.
  5. Dribling geliştirici aparatlardan yararlanılabilir. Örneğin dribling gözlükleri.
  6. Driblingi geilştirmek için zok tekrar yapılmalıdır.
  7. Hızın artması için topu tutmadan driblingi başlatma çalışmaları yapılabilir.
  8. Dribling çalışmalarında şu kriterlere başvurulabilir.
    • Başın kaldırılması,
    • Vücudun kalkan olarak kullanılması,
    • Alçak top sürme ve el değiştirmeler.

Basketbol dersi alan genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğüm dirbilingin başlaması konusuna değindim.

Doğru zamanda ve doğru teknikle çok kuvvetli dribling atakları yapmanız dileğiyle, basketbol ile kalın.
spacer

Basketbol Eğitimi | Hedefe Dribling

 

Statik Dribling

Hedefe Dribling


Dribling basketbol sahasında en çok kullanılan becerilerden biridir. Yerinde ve zamanında yapıldığında çok etikilidir. Ancak gereksiz ve çok yapıldığında da bizlere çok fazla kayıp vermektedir.

 

Parmak boğumları ve parmak uçları kullanılarak top sektirilmelidir.

Zorluk derecesi dribling hareketlerini yerinde gerçekleştirmenin daha hızlı zamanlamasında ve daha yüksek yoğunluk olduğunda değişir.

Dribling yaparken topun yüksekliği değişkenlik gösterir. Topun sıçramasının sertliği de farklılıklar gösterir. Dribling yapıldığında her zaman topun kontrol süresinin kısalmasına dikkat edilmelidir.

Dribling yaparken ayak parmakları tercihen istenen yönü işaret eder. Dribling yapan elin karşısındaki ayak biraz önde topu koruyacak şekilde konumlandırılmalıdır.

Dizler bükülü olmalıdır.

Vücut ağırlığı her iki ayağa eşit olarak dağıtılır.

Üst gövde neredeyse dik kalır veya kalçalarda küçük bir açıyla yalnızca hafifçe öne doğru eğimlidir.

Baş yukarıdadır. Görüş sahayı ileri ve en geniş açıyla hedefleyerek takip etmelidir.

Dripling yapan elin kolu bükülü ve dirsek vücuda yakın olmalıdır.

Topu koruyan diğer kol da yere paralel olacak şekilde bükülür. Ancak bu kol vücudun daha önünde tutulur.

Bilek ve top yukarı ve aşağı hareket etmelidir. Bu hareket topun kuvvetini emer ve topu kontrol eder.

Parmaklar ve başparmak hafifçe açılır. Bilek ile birlikte topu iterek istenen zıplama noktasına yönlendirir. Avuç içi topun yüzeyi ile temas halinde değildir. Tüm bunlar, bir sonraki sekmeden sonra topun konumu için bir karar verme durumunu oluşturur.

Hem sol hem de sağ elle baskı altında top sürme ustalığı, usta bir oyuncu için bir gereklidir

Çoğunlukla top, defans oyuncusunun bulunduğu yerin karşısındaki el ile dripling yapılır.

 


Hedefe Dribling Varyasonları


1. Yere yakın parmak uçlarıyla,
2. Yan yapılan driblingler,
3. İtilip ve çekilerek,
4. Elden ele,
5. 1, 2, 3 ve 4. Maddelerdeki kombinasyonlar.

 

Hedefe Driblingin  Hata Analizi



Uygun mekaniği gözden geçirin.
Topa çok bakarak görüş açısının yitirilmesi.
Parmak hassasiyeti eksiklikleri.
Parmakların yeterince gergin olmaması.
Sadece parmak uçlarının kullanılması. Oysa parmak boğumlarının kullanımı da dribling için gereklidir.
Dribling yapılan dirseğin vücuttan çok uzak tutulması.
Dribling yapmayan kolun topu korumaması.
Alçak top sürme gerçekten de çok önemlidir. Çünkü;

  1. Bacaklarda daha fazla patlayıcılık ve daha hızlı reaksiyon sağlar.
  2. Topu daha iyi korur.
  3. Alçak duruştan harekete geçmek daha kolaydır.

Topu “avuçla tutma” veya “taşıma”.
Oyuncu aynı anda iki eliyle topu tutar veya bir elini topun altına koyduğunda dripling sona erer.

 

spacer

Dribling

 Topla oynamaktan söz edildiğinde drbling ilk akla gelen şeydir. Dribling bir antrenmanda en çok kullanılan tekniktir. Kısaca dribling, basketbol oyununun ayrılmaz parçasıdır.

Top Sürme

Basketbolda Dribling 

Dribling yapmanın amacı basketbol oyunundaki boşlukları bulmaktır. Basketbol oyununda boşluk bulabilmek için topa hakim olmak gerekir. Basketbol oyunundaki dribling, doğru zamanlama bir takım için çok değerli olabilir.

Öte yandan, driblingin yetersiz ve aşırı kullanımı hücumun temposunu düşürmektedir. Driblingin aşırı kullanımı çok fazla top kaybına neden olabilir. Driblingin cezbedici yönü penetreler sırasında görülür. Koçlar bu bağlamda penetre etmeyi teşvik ederler. Ayrıca gereksiz dribling oyunu yavaşlatır. Yavaş bir oyun genç basketbolcular için sinir bozucu durumlar oluşur.

Modern basketbolda pas genellikle top sürmenin ötesindedir. Yine de drbling becerilerinde ustalaşmak olmazsa olmazdır. PnR veya DHO gibi önemli taktik becerileri yapabilmek için dribling şarttır.

Dribblingin Özü

Dripling'in özü, zeminden sıçrayan topun elle yönlendirilmesidir. Topun hızlı bir şekilde kontrol dribling için gerekli bir durumdur. Driplingin aşağıdaki durumlarda iyi kullanılması genç basketbolcu adaylarına avantaj sağlayabilir.
 
1. Savunmayı delmek için
2. Topu boş alana götürmek için
3. Pas açısı yaratmak için
4. Çembere gitmek için

Driblingin Yapılılış

  1. Bir oyun kurucu tarafından hücum sahasına topu getirmek.
  2. Hücumu yeniden kurmak için.
  3. Zamandan yemek için.
  4. Oyunu yavaşlatmak için.
Görüldüğü üzere basketbol denince dribling ile ayrılmaz bir parça olmaktadır. Ancak driblingin doğru zamanda doğru teknikle uygulandığında ise çok etkili olmaktadır. Dribling bencil oyuncuları ayırt etmek için belirleyici olmaktadır.

Bencil oyuncular ile oyunu bilen oyuncular arasında önemli farklar ortaya koyan driblingi ileriki yazılarımda ele alacağım.

Az dribling çok pas atmanız sizi ileriye taşıyacaktır.
spacer

Omuzdan Atılan Paslar

Omuzdan atılan paslar ile pas konusunu şimdilik bitirmiş olacağım. Omuzdan atılan paslar tek elle olduğu gibi iki elle de atılabilir. baseball pas omuzdan paslara örnek gösterilebilir.

Omuzdan Atılan Paslar

 Omuzdan Atılan Paslar Deyince Ne Anlamalıyız?

Omuzdan atılan paslar denince aklımıza başın yanından atılan paslar gelmelidir. Omuzdan atılan paslarda çapraz ayak destek ayağı olmaktadır.

Omuzdan atılan paslar hızlı paslardır. Bu bağlamda çok hızlı atılmaktadır. Tek elle atılan omuzdan paslar biraz dezavantajlı olabilir. Ancak karşılığında uzun menzilli pastır.

Omuzdan Paslar Ne Zaman Yapılır?


  1. Savunma yakın olduğunda,
  2. High-Low pasların verilmesinde,
  3. İçerden dışarıya verilen paslarda,
  4. Topu hızlı bir şekilde terse çevirmede kullanılır.

Omuzdan Paslar Nasıl Atılır?

  1. Genelde vücut ağırlığı her iki ayağa eşit olarak dağıtılır.
  2. Görüş açısı sahada en geniş açıda olmalıdır.
  3. Durarak, öne veya yana atılan bir pastır. 
  4. Omuzdan paslar hareket halinde ve zıplayarak yapılabilir.
  5. Topun yüksek konumu, güvenlik açısından bir avantajdır. Dolayısıyla uzun boylu oyuncular için tercih edilebilir.
  6. Sağ elle yapılan omuz pasını sağ omuzdan sol el için sol omuzdan pas atılır.
  7. Omuzdan atılan paslarda dirseğinizi kilitleyin, ardından kolunuzu uzatarak pas atın. Bilek hareketi ile topu kuvvetli atıp parmaklarla takip edin.
  8. Top daha çok yandan atılır.

Omuzdan Pasların Öğretimi


Omuzdan pasların çalışılması için farklı mesafelerden duvara pas atılabilir. Bire bir, ikiye ikiye, üçe üç "küçük karmaşık" veya taktik öncesi durumların uygulaması yapılabilir.

El ve ayak hareketlerinin koordinasyonunun bozulmamasına dikkat edin. Çünkü koordinasyonun bozulması kötü paslar atılmasıyla sonuçlanır.

Basketbolcu adaylarının pas becerilerini geliştirmeleri onların bireysel özelliklerinin beraberinde gelişmesi anlamına gelecektir. Pas becerinizin iyi olması sizin basketbolun diğer tekniklerini kolayca yapmanızın önünü elbet açmaktadır.

Genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimlerinin en üst düzeye çıkması dileğiyle, basketbol ile kalın...
spacer

Arkadan Pas

Arkadan pas gelişmiş teknik beceri ister. Basketbolda arkadan pas atmak ustalık işidir. Antrenmanlarda arkadan pas çalışılarak arkadan pas tekniğinizi otomatikleştirmenize yardımcı olur.

Arkadan Pas

Arkadan Pas


Bir basketbol maçında arkadan pasın olduğu pek çok uygun pozisyon meydana gelir. Doğru pozisyonda arkadan pas atıldığında çok etkili olduğu görülmektedir.

Arkadan pas, basketbol literatüründe "back pass" olarak bilinmektedir.

Arkadan atılan paslar, oyunu renklendirdiği gibi seyirciye de keyif vermektedir. Ancak bir basketbol maçında uygun olmayan konumlarda arkadan pas atmak ise oyunu sıkıcı hale getirebilir. Konumun gerekmediği yerde arkadan paslar top kayıplarına neden olabilir.

Arkadan Pas Nasıl Atılır?


Savunmanın çok yakın olduğu durumlarda arkadan pas, belin arkasından topun tek el ile atılmasıyla yapılır. Arkadan pas yapıldığında topun hedefe gitmesi için kuvvetli bir bilek hareketi ile top itilmelidir.

Bir basketbol maçında arkadan pas sık kullanılmaz. Arkadan pas uygun pozisyonda yapıldığında oldukça etkili olmaktadır. Aklımda yer edinmiş Anadolu Efes'in eski oyuncusu Nikola Prkacin arkadan pas atan basketbol ustasıdır.

Arkadan Pasın Yapılması ve Görüldüğü Pozisyonlar


Arkadan pas fastbreak atağının son aşamalarında görülür. 2ye1 durumlarında çembere kadar gittikten sonra kullanılabilir.

Pivot oyuncularının "Rip Cut"a yaptığı pastır. Temsilcimiz Alperen Şengün Houston Rockets formasıyla 2022-23 sezonunda arkadan pas örnekleriyle çokça gündeme gelmiştir.

Arkadan pas bir tür no look  pastır


Az kullanılan arkadan pasın bireysel gelişim üzerinde etkisi vardır. Temel paslar olan göğüs, bounce ve baş üstü paslarda ustalık kazandığınızda az bilinen bir iki pas tekniğini öğrenmenizi öneririm. 

Pas konuşulması gereken uzun bir konudur. Pas ile ilgili başka bir yazıda görüşene kadar. Genç basketbolcu adaylarına şimdiden iyi antrenmanlar dilerim.

No look pas ve o muhteşem ses. Çuffff!
spacer

TBF | ING KADINLAR LİGİ 22/23 NİLAY AYDOĞAN SEZONU OLDU

ING Kadınlar Nilay Aydoğan Sezonu

 ING Kadınlar Ligi Nilay Aydoğan Sezonu

Geçtiğimiz günlerde 10 ilimizi etkileyen deprem sonucunda Basketbolcu Nilay Aydoğan göçük altında kalarak hayatını kaybetti.

TBF aldığı kararla 2022-23 ING Kadınlar Ligi kalan sezonun Nilay Aydoğan sezonu olarak oynatılacağını duyurdu. Kararı TBF kendi web sitesi ve sosyal medya üzerinde duyurdu.

Nilay Aydoğan şahsında depremde hayatını kaybeden tüm basketbol emekçilerinin ışıklar içinde uyumasını dilerim. Yakınlarına da sabırlar dilerim. 

Biliyoruz ki basketbolun gittiği her yerde artık onlar da bizimle olacaklardır. 

spacer

ADRİYATIK LİGİ | ABA U19 FINAL FOUR'U BELLİ OLDU

Adriyatik Ligi U19 Dörtlü Final

 ABA U19 Final Four

U19 ABA Ligi Şampiyonası'nın 2022/23 sezonunun Dörtlü Final Turnuvası, 19-20 Nisan 2023 tarihleri ​​arasında Laktaši'de gerçekleştirilecek.

2022/23 U19 ABA Ligi Şampiyonası U19 Yarı final ve Final maçlarının tarihleri ​​belli oldu. Sezonun Dörtlü Final Turnuvası Laktaši'de yapılacak. 
Yarı final maçları 19 Nisan'da ve Final ise 20 Nisan'da yapılacak. Final Four vizesi alan takımlar daha önce belirlenmişti. Şimdi şampiyonluk yolundaki bu dört takım kozlarını paylaşacak.
Adriyatik Ligini takip eden basketbol severlerin geleceğin yıldız adaylarını sahnede görecek. Maçların nerede yayınlanacağı henüz belli değil. Ancak önümüzdeki günlerde maçların saati ve yayın yapılacağı mecra belli olduktan sonra genç yıldız adaylarını izleme fırsatı da bulacağız.

U19 ABA Ligi Şampiyonası Yarı Finalleri, 19 Nisan 2023 Çarşamba:

Mega MIS – Cedevita Olimpija
Crvena zvezda Meridianbet – Igokea m:tel

Final, 20 Nisan 2023, Perşembe:

Birinci Maçın Galibi - İkinci Maçın Galibi
spacer

Hook Pas

 Basketbolda paslar öğrenilirken tekniğin doğru formda yapılması çok önemli bir konudur. Daha sonra basketbolun güzelliği için pas süslenmelidir. Genç basketbolcu adayının pası görmesi diğer önemli konudur. Bugün basketbol literatüründe "hook pas" olarak bilinen pası bu temelde inceleyeceğim.

Hook Pass

Basketbolda Hook Pas

Basketbolda pas tekniklerinin açıları önemli bir detaydır. Örneğin, genç basketbolcu adayları başlangıçta topu ileri atmayı öğrenirler. Bunun için göğüs pası ilk çalışılan basketbol tekniği olmaktadır. Üst gövdenin döndürülmesiyle aynı ayak hareketiyle farklı göğüs pası yapılmaya başlanır.
 
Basketbolda hook pas; genellikle omuz yüksekliğinin üzerinde atılmaktadır. Basketbolda hook pas nadir kullanılmaktadır. "Hook Shot" ile aynı teknikle uygulandığı için bu ismi almıştır. 

Hook Pasın Uygulanması

Basketboldaki hook pas ustalık ister. Hook pasın öncüsü efsane basketbolcu Magic Johnson’dır. Hook atıştan türeyen hook pas yakın savunma oyuncularına karşı yüksekten topun atılmasını gerekli kılar.
 
Hook pas; topun yarım dönüş açısıyla hedefe bakmadan atılır. Üstten pas ve itme pas teknikleriyle benzerlik gösterir. Top; başın üzerindeyken yakın rakibin üzerinden yana doğru tek elle yapılır. 

Hareket halinde, zıplayarak veya zıplamadan hook pas atılabilir. Hook pas, "no look pas" paslara örnektir.

Hook Paslardaki Hatalar

  1. Hook paslarda hata gördüğünüzde tekniğin mekaniğine bakın.
  2. Topun çok yavaş yukarı kaldırılması zaman kaybına yol açar. Top çok çabuk omuzun yukarısına kaldırılmalıdır.
  3. Hook pasta omuz pas alacak oyuncuyu göstermelidir. Omuzun pozisyonuna dikkat edilmelidir.
Basketbolda az bilinen ve hook shottan adını alan hook pası inceledik. Genç basketbolcu adayları göğüs, bounce ve baş üstü pasları öğrendikten sonra benzer paslardan bir ya da iki tanesini repertuarlarına eklemelerinde fayda vardır.

Unutmayın pas atarken uygun bir açı oluşturup, kuvvetli pas atmalısınız. Yumuşak paslar hele hele kötü açılardan yapılırsa, basketbol sahasında başınız derde girebilir.

No look pas ve o muhteşem ses çufff....
spacer

Basketbol Eğitimi | Hand Off Pas ve DHO

 

Hand Off Pass ve Dribble Hand off Pas

Hand Off Pas ve Dribble Hand Off Pas (DHO)


Hand Off Pas; bir oyuncudan diğerine korumalı yapılan bir pastır. Driblinge bağlı olarak yapılan pasa da DHO denir. Top sürerek iki oyuncu arasında kontrollü bir top değişimi yapılır.


DHO çalışmaları PnR çalışmaları öncesinde hazırlık olarak görülebilir. İkili oyunlara geçiş çalışması olarak kabul edilebilir. Bu da bir nevi pretaktik olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla bir oyuncunun taktik gelişiminden söz edilebilir.

Burada basketbolcu adayları hücum için gerekli olan dört elementi; zamanlama, spacing, penetre ve pas kavramını da geliştirecekleri için. DHO çalışmaları PnR öğretiminden önce gerekli olmaktadır.

Baskı altında olan bir hücum oyuncusunun hem savunma baskısını azaltmak hem de güvenli bir şekilde topu takım arkadaşına verebilmesi için Hand Off Pass ve DHO oldukça kullanışlıdır.

Handf Off ve DHO Özellikleri


İki oyuncunun yollarının kesiştiği durumlarda.
Pivot oyuncusunun kısa oyuncularla topu buluşturmak istediği durumlarda kullanılır.
Moladan sonra veya yarı saha oyununda kullanılır.
Screen yapmak için kullanılır.
Fake amacıyla kullanılabilir. Oyuncunun DHO oyanar gibi yapıp atak etmesi gibi.

Hand Off ve DHO Nasıl Yapılır?


Pası veren oyuncu çembere daha yakın olan oyuncudur. Paslaşma esnasında pivot ayakları topu koruma konumunda olmalıdır. Paslaşma topun elden ele verilmesiyle olur. Pas alacak kişi top pas verecek olan oyuncunun elinden çekerek almalıdır.
Top bir yandan kalça hizasındadır, vücut topu korur.
Pas verecek oyuncu savunma oyuncusunu  vücuduyla ve dirsekleriyle engelleyerek topu korur. Pas alan oyuncunun uygun olduğu anda pas veren oyuncu topun yolunu hafifçe dönerek açmalıdır.
Topun transferi, top alacak oyuncunun savunma oyuncusunun çizgisine adım attığında gerçekleşir. Top yüksekte teslim edilir. Trap durumunda, toplu oyuncunun karşı hamlesi veya topsuz oyuncunun ters kayması etkili olur.

Hata Analizi


Uygun mekaniği gözden geçirin.
Savunma oyuncularının yeterince engellenememesi.
Topun erkenden verilmek istenmesi.

DHO tuzağı durumunda olursa


a. Backdoor yapılabilir. 
b. Fake olarak DHO kullanımı çok etkili olmaktadır.

Hand Off ve DHO Nasıl Öğretilir?


Üçlü örmeyi hand off pas yaparak öğretilebilir. Ayrıca örmede DHO çalışmaları da yapılabilir. Örme yaparak Hand Off ve DHO çalışmak oldukça etkilidir.
Örme; basketbolcu adaylarına hem koordinasyon bilincini hem de derinlik kavramını öğretmekte oldukça etkili bir çalışmadır.

Basketbol eğitimi alan oyuncuların hem bireysel gelişim hem de taktik gelişimini geliştirmeye katkı sunan Hand Off Pas ve DHO uygulamalarınızda başarılar dilerim.

 

spacer

Baseball Pas

Basketbol derslerini almaya başladığınızda göğüs pası, bounce pas ve baş üstü pas ilk öğrenmeniz gereken paslardandır. Bu paslardan sonra artık daha teknik pasları öğrenebilirsiniz. Bunlardan biri literatürde "baseball pass" olarak bilinen pastır.

Beyzbol Pas

Modern Basketbolda Baseball Pas

Modern basketbol oyun oldukça hızlıdır. Bir basketbol maçında takımlar attıkları sayıların yarısından fazlasını fastrbreak'te atmaktadırlar. Bu durum oyunun modern basketbolda hızlı olmasına örnektir. Hızlı oyunun bir parçası olarak baseball pas önem kazanmaktadır. 

Basketboldaki baseball pasın mesafesi oldukça geniştir. Bir takım sayı yedikten sonra savunmanın arkasına çok çabuk top atarak sayıya yanıt verebilir. Çok uzun mesafelere atılması sebebiyle baseball pas modern basketbolun içinde önemi bir yer almıştır.

Baseball Pas Nerede Kullanılır?


  1. Sahanın en az yarısı kadarki mesafeye pas atmak için kullanılabilir.
  2. Fastbreak atağını başlatmak için kullanılabilir.
  3. Yakın bir savunma oyuncusu olmadığı zamanlarda baseball pas atılır.
  4. Savunmanın arkasına sarkan takım arkadaşına topu vermek için baseball pas kullanılır.

Baseball Pas Nasıl Yapılır?

  1. Ayaklar sabit ve paraleldir. Vücut ağırlığı her iki ayağa eşit olarak dağıtılır. Top her iki elde vücudun önünde tutulur.
  2. Vücut ağırlığını arka bacağa kaydırarak topu kulağın arkasında tutarak baseball pası atılır.
  3. Vücut ağırlığı geriye doğru arka ayağa kaydırılır.
  4. Pas atılırken vücut ağırlığı arka ayaktan ön ayağa doğru aktarılır.
  5. Pas atılacak kolun dirseği topun altına yerleştirilir. Kol 90 derecelik açı oluşturur.
  6. Pas atılmasıyla birlikte bilek bükülür.
  7. Baseball pas sert atılır. Düz bir çizgide gitmelidir.

 

Baseball Pasta Yapılan Hatalar


  1. Fırlatma koluyla topu yeterince takip etmemek.
  2. Uzun mesafelere topu yetiştirememek.
  3. Topun elden çok çabuk ayrılması.
  4. Yana çok fazla hareket yapılması. Bu topun sapmasına neden olur.

 

Baseball Pasta Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar


  1. Hareket eden bir hedefe pas atarak antrenman yapın.
  2. Bir driplinginden sonra baseball pas atın.
  3. Pasif savunmalarla ön hazırlıklarınızı tamamlayın.

spacer

FIBA | KADIN EUROBASKET ELEMELERİNDE SEYİRCİ REKORU KIRILDI

Kadınlar Seyirci Rekoru


 Kadınlar EuroBaskette Seyirci Rekoru Geldi

9.425 seyirci ile kadınlar EuroBaskette İsveç taraftarı kendi seyirci rekorunu kırdı. İsveç-Letonya kadınlar EuroBasket elemeleri içinAvicii Arena'da  FIBA ​​Kadınlar EuroBasket Elemeleri maçına giden basketbolseverler seyirci rekoru kırdı.

Seyirci rekoru kırılan FIBA Kadınlar EuroBasket Eleme maçında sadece seyirci rekoru kırılmadı. İsveçliler için bir önceki seyirci rekorunun yaklaşık 2 katı kadar fazla taraftarın gittiği bir maç oldu.

Sayılarla Avicii Arena'da rekorlar kıran gece!

FIBA Kadınlar EuroBasket seyirci rekoru
İsveç Kadın basketbolu seyirci rekoru
Önceki rekora göre %87 artış 
Kadın ve erkek maçlarındaki en iyi 3. taraftar katılımı.

Maç, İsveç kadın milli takımının ilk kez ülkenin en büyük spor salonu olan Avicii Arena'da oynamasıydı.

2015'ten bu yana, en büyük FIBA ​​Kadınlar EuroBasket Elemeleri salon doluluğu, daha önce Şubat 2016'da 6.817 seyirci ile Cluj-Napoca'da Romanya-Türkiye arasındaki maçta gerçekleşmiti.
spacer

Sektirme Pas

Sektirme pas basketbola ilk adım atan oyuncuların öğrendikleri paslardan biridir. Literatürde "bounce pas" olarak bilinir. Sektirme pas bir basketbol maçında çok kullanılmaktadır.


Sektirerek Pas

 Basketbolda Sektirme Pas

Basketbolda sektirme pasın şiddeti diğer paslara göre düşüktür. Fakat sektirme pas, basketbol maçlarında çok kullanılan etkili bir pastır.

Sektirme pasını atarken çift elle pas atıp top yakalanmalıdır. Çift el ile yapılan beceriler arttıkça sektirme pası tek elle yapılmaya başlanabilir. Sektirme pasında ustalık kazanıldıktan sonra tek el paslar etkili olabilir. Örneğin dribling ile ilerlerken takım arkadaşınıza top sürmeyi kesmeden tek el ile sektirme pas atılabilir. 

Sektirme pasın şiddeti düşük olduğu için pas alacak oyuncunun konumunu iyi alması zorunludur. Aksi takdirde savunmanın topa atak yapmasının önü açılacaktır.

Bounce Pas Nedir?


Bounce pas, yakın savunma yapan oyunculara karşı topu zeminden sektirerek atılan bir çeşit pastır. Bounce pasın tekniği göğüs pasına benzer. Tek fark topun başlangıç pozisyonunun daha aşağıda olmasıdır.

Bounce pas atarken topun sıçrama noktası pas atan oyuncuya göre üçte iki mesafede olmalıdır. Bu pası yakalayacak oyuncu için topun ideal yükseklikte kendisine gelmesine olanak tanır. 

Pivota atılan bounce paslar zor olabilir. Dolayısıyla pivota bounce pas atarken zamanlama ve topun sekme yüksekliğine dikkat edilmelidir. Bounce pas yakından savunulan low post oyuncusunu beslemek için çok faydalı olabilir. 

Bounce pas uzun boylu savunma oyuncularına karşı etkilidir çünkü o oyuncuların elleri yerden daha uzaktadır.
 

Sektirme Pasta Yapılan Hatalar 

  1. Topu tutarken avuç içinin topa temas etmesi.
  2. Yetersiz kol kuvvetinin olması. 
  3. Omuzlardan ve kollardan gelen kuvvetin koordineli olmaması.
  4. Vücut ağırlığından ön bacağa yetersiz verilmesi.
  5. Topun sekme noktasının yanlış olması.

Sektirme Pasın Öğretim Yolları

Topun sekeceği yer işaretlenerek duvara pas atılır. Mesafe arttırarak çalışma zenginleştirilir. Karşılıklı  iki oyuncunun koordineli bir şekilde çift top kullanarak paslaşır. 

Basketbolda sektirme pas becerileri göğüs pas öğrenildikten sonra yapılmalıdır. Nitelikli göğüs pas becerisi olmayan genç basketbolcu adaylarının sektirme pasında başarılı olması beklenmez. Basketbolda sektirme pasının başarılı uygulanması için göğüs pasının nitelikli olması şarttır.

Basketbol eğitimi yazımın bu serisinde sektirme pas becerisini inceledik. Bireysel gelişiminize katkı sağlayacağını umarak antrenmanlarınızda başarılar dilerim.

spacer

Euroleague | Yükselen Yıldız Adayları

Rising Stars

 Euroleague'nin Yükselen Genç Basketbolcu Adayları

Turkish Airlines Euroleague web sitesinde yükselen genç basketbolcu adayları açıklandı. Yükselen yıldız adayı ödülünü kazanabilmek için oyuncuların 1 Temmuz 2000'den sonra doğmuş olması gerektiği belirtildi.

Euroleague'nin baş antrenörlerinin oylaması sonucunda Yükselen Yıldız ödülü sezon sonu sahibini bulacak. Adaylar ise şöyle oldu.

Rokas Jokubaitis , FC Barcelona

Jokubaitis geçen sezon EuroLeague'in Yükselen Yıldızı seçildi. Nikola Mirotic, Bogdan Bogdanovic ve Luka Doncic'in ardından üst üste ikinci seçilecek dördüncü oyuncu olma şansına sahip. Bu sezon şimdiye kadar, üç sayılık mesafeden %42,9 şut, 2,2 asist, 5,6 Verimlilik puanı ve ortalama 5,2 sayı attı. Hızlı, atletik ve gerçekten yüksek bir basketbol IQ'suna sahip olan Jokubaitis,  tehlikeli bir oyuncu olma yoluna girdi.

Yam Madar , Partizan Mozzart Bet Belgrad

Madar, ilk EuroLeague sezonunda adının geniş çapta tanınmasını sağladı. Partizan ile ikinci sezonunda ve efsanevi teknik direktör Zeljko Obradovic ile çalışan Madar, oyun sürelerini en iyi şekilde değerlendirdi. Oyun kurucu, bu sezon yedi kez 20 dakikanın üzerinde forma giydi ve bu maçların altısında çift haneli istatistiklere ulaştı. Madar, %87.0 serbest atış, 1.4 asist ve 4.8 Verimlilik Puanı ve  6.1 sayı ortalamasına sahip. 

Nico Mannion , Virtus Segafredo Bologna

Mannion, sezonun başında sakatlık sorunlarıyla mücadele etti. Ancak 11 maçta %45,5 üç sayılık atış ve %84,6 serbest atış ortalamasıyla 5,4 sayı ortalamasına sahip.


Jaime Pradilla , Valencia Basket

Pradilla çok iyi 2021-22 7DAYS EuroCup sezonu geçirdi. Sahada gerçekten iyi koşuyor ve pota etrafında elit bir bitirici olduğunu gösteriyor. Şimdiye kadar 4.2 sayı, 2.5 ribaund ve 4.4 Verimlilik Puan ortalamaları var. 


Gabriele Procida , ALBA Berlin

Procida, iyi patlayıcılığa ve uzun menzile sahip uzun boylu bir şutör guarddır. Procida ortalama 5.9 sayı, 4.2 Verimlilik Puanıyla oynuyor. Procida birçok maçta takımının X faktörü oldu.


Alen Smailagic , Partizan Mozzart Bet Belgrad

Smailagic sezona sakat başladı. Partizan'ın derin bir kadrosunun olmasına rağmen Smailagic etkili olmanın bir yolunu buldu. 3 sayılık atışlarıyla oyunu açmayı başardı. Smaçları ve bloklarıyla taraftarları heyecanlandırmaktadır.


spacer

ADRİYATİK LİGİ | ABA'DAKİ TÜM ZAMANLARIN REKORLARI

ABA League



Adriyatik Ligi Rekorları 

AdmiralBet ABA Ligi tüm zamanların rekorlarıyla ilgileniyorsanız, aşağıdaki yazıya göz atmanızı öneririm.


Zagreb'de Cibona'yı 90-72 yenen Split, kulübün deplasmandaki en farklı galibiyetini almış oldu.

Roko Leni Ukić (Split), Bojan Krstović'i geçerek 2 sayılık atışlarda AmiralBet ABA Liginde 18. sırayı almış oldu.

Mega MIS, lig tarihinde deplasmanda üst üste 3 maçta 100 sayı atmayı başaran ilk takım oldu.

Suad Šehović (Budućnost VOLI), Tüm Zamanların 2 sayılık atış isabetinde 12. sırayı aldı. 

Edo Murić (Cedevita Olimpija), Krunoslav Simon ile isabetli 3 sayılık atışlarda 13 sırayı aldı. Her iki oyuncu şu ana kadar 282 üçlük kaydetti.

Branko Lazić (Crvena zvezda Meridian), Tüm Zamanların isabetli 3 sayılık atışlarında  12. sırayı alırken şu ana kadar 283 üçlük attı.

Marko Jagodić Kuridža (Budućnost VOLI) , Tüm Zamanların Hücum Ribaund'unda  Franco Čolak ile 18. sırayı almayı başardı. Her iki oyuncunun da AdmiralBet ABA Ligi kariyer rekorunda 275 hücum ribaundu var. 

Đorđe Gagić (Borac Mozzart) 500'den fazla ribaund alarak 500'ler listesine girdi.

spacer

Göğüs Pası

 Bir basketbol maçında en çok kullanılan pas, göğüs pasıdır. Basketbol literaründe göğüs pasına "chest pass" denmektedir.

Göğüs pasını iyi yapan genç basketbolcu adayı diğer pasları da çok iyi yapabilir. Bugünkü yazıda basketbolda göğüs pasıyla ilgili birkaç fikir vermeyi amaçlamaktayım.

Chest Pass

Göğüs Pası

Basketbol eğitimi alan küçük yaştaki oyuncuların göğüs pasını öğrenmesi önemlidir. Göğüs pası tekniğinin öğrenen genç basketbolcu adayları bireysel gelişimine bir tuğla koyacaklardır.

Göğüs pası tekniği eksik olan oyuncuların pas alma ve pas atma konusunda zorluk yaşayabilirler. Dolayısıyla pas söz konusu olduğunda nitelikli göğüs pası atma ve alma becerilerinin yeterli olması zorunludur.

Göğüs pası tekniği bir basketbolcu adayında ne kadar iyi olursa, basketboldaki diğer pas teknikleri de o kadar iyi olur. Pas atıp-alma tekniklerini kusursuz yapan genç basketbolcu adayları basketbolun diğer teknik becerilerine yabancı kalmayacaktır.

Göğüs Pasının Özellikleri

İki el ile göğüs pası, en temel pas becerisi olarak kabul edilir. Göğüs pasında ustalaşan genç basketbolcu adayları diğer pas tekniklerini de kolay yapacaktır. Göğüs pası tekniğini yaparken; baş parmak topun arkasında olmalıdır. Diğer parmaklar hafifçe açık, avuç içi topa temas etmemelidir.

Pas alacak oyuncunun gözleri daima topta olmadır. Genç basketbolcu adayı pası beklerken temel duruşta beklemedir. Eller yukarıya doğru açık olacak şekilde hazır olmalıdır. Top kontrol altına alınana kadar gözler topun üzerinde olmalıdır.

Top göğüs hizasında olmalıdır. Göğüs pası sırasında iki el topun yanında olmalıdır. Baş parmaklar gergin top tutulmalıdır.
 

Göğüs Pası Nerelerde Kullanılır?

  1. Göğüs pasının mesafesi 6-7m kadardır.
  2. Pas atan ve pası alacak oyuncu arasında savunma olmadığında kullanılır.
  3. Göğüs pası kısa mesafede hızlı atılır. Ancak uzun mesafelerde genelde bir adım ile desteklenir.
  4. Denge sağlanarak artan hızla göğüs pası atılmalıdır.
  5. Göğüs pası genelde bir maçta açık bir pas olarak kullanılır.
  6. Göğüs pası yüksek, düz veya alçak pas olarak gruplandırılabilir.
 

Göğüs Pasının Başlangıç pozisyonu

  1. Göğüs pasında top parmak uçlarının iç kısmıyla tutulur. Top göğüs hizasında tutulur. Başparmaklar topun arkasındadır. Baş parmakların uzantısı birleşecek şekilde top tutulmalıdır.
  2. Dizler hafifçe bükülü, vücudun üst kısmı hafifçe öne eğilmelidir.
  3. Vücut ağırlığı her iki ayağa eşit olarak dağıtılır. Kuvvet başlangıçta daha büyük kas gruplarında olur.
  4. Ayaklar sabit, paralel duruşta olmalıdır.
  5. Dirsekler bükülü, vücuda yakındır.
  6. Gözler pas koridorunda olmalıdır.
 

Göğüs Pasının Atılması

  1. İleri adım atılarak kolların ve arka bacağın uzatılmasıyla top itilir. Kollar gerektiği kadar topu yönlendirilir. Son olarak top parmak uçlarını terk eder.
  2. Avuç içleri dışa ve yanlara doğru bir pozisyon almalıdır. Başparmaklar yeri göstermelidir.
  3. Kol ve el hareketiyle vücut ağırlığı ön ayağa aktarılır.
  4. Göğüs pası, ön ayağın topun hedefine doğru olacak şekilde bir ekstra adımla desteklenbilir.
  5. Başparmaklar aşağıyı gösterir. Bilek ve parmaklardaki dönüş, topa doğal bir geri dönüş sağlar. Bu hareket pas alacak oyuncunun topu tutmasını kolaylaştırır.
  6. Göğüs pası, üst gövde döndürülerek 45° yan açıyla gerçekleştirilebilir. Ayak hareketi aynı kalır.
 

Hareket Halindeyken Göğüs Pasının Uygulanması

Pas atan oyuncu, muhtemelen dribling yaparken topu korur. Böylece ayakların omuzlardan daha açık olur. Vücut ağırlığının her iki ayakta eşit olarak dağılır. Dizlerin bükülmesi, dirseklerin bükülmesi ve vücuda yakın olur.  

Pas atan oyuncu, her iki ayağı da yerden kaldırıldığı anda göğüs pasını atar. Göğüs pası tekniğinin bu kısmı hızlı kontrol gerektirir. Göğüs pasını ikinci adım gerçekleştirilmeden pas atılmalıdır.
 

Hata analizi

  1. Dirsekler çok açık olması topun arkasında yeterli kuvvetin olmadığını gösterir.
  2. Avuç içleri topun yüzeyine temas etmesi göğüs pasının niteliğini düşürür.
  3. Parmaklar topun üzerinde yeterince gergin olmaması bir hatadır.
  4. Vücut ağırlığının ön bacağa yetersiz aktarılması.
  5. Göğüs pasının çok yumuşak atılması top kayıplarına neden olabilir.
  6. Göğüs pasını göstererek atmak top kaybı nedeni olabilir.
  7. Yavaş bir yay ile göğüs pasının atılması.
  8. Hareket halindeki bir oyuncunun çok önüne ya da çok arkasına pasın atılması.
Unutmayın paslar söz konusu olduğunda ne kadar iyi göğüs pası atarsanız, diğer pasları da o kadar iyi yaparsınız. Pas atmak kadar pas almanın üzerinde de düşünmenizi tavsiye ederim.
spacer