Bireysel Gelişim | Driblingle Yapılan Haretler

 Bireysel gelişim serisinin bu yazısında driblingle yapılan hareketlere değineceğim. Dribling devam ederken savunma oyuncusunun nasıl geçileceğini anlatmaya çalışacağım.

Dribling Oyunları

Dribling Oyunları

Yazının geriye kalan kısmında driblingle yapılan hareketlere "dribling oyunları" terimini kullanacağım. Dribling oyunları temelde yön ve hız değişikliğiyle savunmayı geçmek ister. Burada hız ve yön değişikliğini hangi dribling oyunlarıyla ve hangi tekniği yaparak kullanıldığını yazacağım.

Genç basketbolcu adayları şunu her zaman hatırlamalıdır. Savunma oyuncusu basitçe hız ve yön değişikliği yaparak geçilir. Ancak hücum oyuncusunun karşısında dirençli bir savunma oyuncusu olunca, dribling oyunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Dribling Oyunu Nedir?

Savunma oyuncusunu geçmek için top sektirerek onu yenmeye yarayan teknik beceriler bütünlüğüne dribling oyunları denmektedir.

Temel dribling oyunlarının mükemmelleşmesinin ardından süslemeler eklenerek genç basketbolcular kendilerine ait imza hareketi oluşturabilirler. Belli başlı dribling oyunlarını şu şekilde gruplandırabilirim:
  1. Öne doğru yapılan dribling oyunları
  2. Yön değiştirmeler
  3. Gelişmiş dribling oyunları
Genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimlerine faydası olması amacıyla her gruptan örnek vermeye çalışacağım. Burada driblingle yapılan hareketleri kısaca anlatacağım. Ancak ilgili dribling oyunlarının bağlantısını tıklayarak detaylarına ulaşabilirsiniz.

Öne doğru yapılan dribling oyunlarının fastbreak ataklarında kullanılması etkili olmaktadır. Bunlar;
  1. Hesitation
  2. In&Out
  3. Direksiyon (fake crossover) hareketleridir.
Yön değiştirme hareketleriyse pozisyonunu almış savunma oyuncularına karşı etkili kullanılır.
  1. Crossover
  2. Bacak arası
  3. Reverse
  4. Arkadan el değiştirme
Gelişmiş dribling oyunları genç basketbolcu adayları yukarıdaki dribling oyunlarını etkili yapmaya başladıklarında geliştirebilirler. Bu bölümdeki dribling oyunlarını aniden yapılan hareketler ve planlanan hareketler olarak 2'ye ayrılabilir.

Tüm dribling oyunlarında genç basketbolcu adayı yere yakın olarak küçülmelidir. Ataktan hemen sonra büyüyerek çembere gitmelidir. Dribling oyunlarıyla bir ya da iki top sektirmeden sonra savunmayı geçmelidir. Şimdi bazı driblin oyunlarının tekniğinin nasıl olacağına birlikte bakalım.

Crossover

Topun bir elden diğer ele sektirilerek aktarılmasına crossover denir. Ancak dribling oyunu olarak crossover dendiğinde işler biraz daha karmaşık hal alır.

Dribling oyunu olarak kullanılan crossover becerisini şöyle açıklayayım: Top sağ elden sol ele aktarıldığında sağ ayakla zemin itilerek patlama yapılır. Bu esnada sol ayak savunmanın yanına konarak atak desteklenir.

Savunma oyuncusu topa atak yaptığında crossover becerisi daha verimli olmaktadır. Crossover dribling oyunu tüm dribling oyunlarının temelini oluşturduğundan genç basketbolcu adaylarının iyi crossover becerisi yapmalarını öneririm.

Dribling oyunu olarak crossover yapıldığında; topun elden ele atılması, ayağın savunmanın yanına konması, atağın desteklenmesi ve topun yere yakın olması becerinin temel özellikleridir.

In&Out

In&out dribling oyunun tekniği şöyle yapılır: Top sağ eldeyken, sol ayak ve vücutla savunmaya adım atılır. Top bir kere sektirildikten sonra sağ ayak savunmanın yanına konur. Dribling yapılarak top sağ ayağın dışına sektirilip sol ayak hızlı çekilerek atak gerçekleştirilir.

In&out yaparken; ayak, omuz ve baş aldatmaları inandırıcı olmalıdır. Savunmayı bir yana yatırmak gerekir. Sağ ayağın savunmanın yanına konmasıyla top itilmelidir. Ardından sol adımla destek alınarak çembere atak yapılması gerekmektedir.

Hesitation

Savunma oyuncusuna doğru driblingle yaklaşırken, hafifçe yüksek driblinge geçer gibi yapıp aniden hızlanmadır. Burada savunma oyuncusunun gevşemesini sağlayacak etkili fake yapılmalıdır. Savunma oyuncusu şut atılacağının ya da topun tutulacağının sanması onu yenmek için etkili bir fake olmaktadır.

Hesitation dribling oyununun etkili olması için; hızlı top sürerek savunmaya yaklaşıldığında duraksama yapılması önemlidir. Duraksamanın ardından hızlanma dribling oyunun en önemli detayıdır.

Reverse

Sağ elle dribling yapıldığında sol ayağın savunmanın bacakları arasındaki hizaya yerleştirilmelidir. Ardından sol ayak üzerinden geriye pivot yaparak dönülür. Dönüşten sonra top sağ elle hareket yoluna çekilir. Dönüş gerçekleştirildiğinde top mutlaka el değiştirmeli ve topun hareketi koşu yönüne doğru olmalıdır.

Dönüşten sonra ayakla zemini iterek çembere güçlü bir atak gerçekleşmelidir. Reverse hareketini yaparken ayağın savunmanın iki bacağın arasına yerleşmesine, dönüşün yapılmasına, topun çekilmesine ve çembere atak yapılmasına dikkat edilmelidir.

Buradaki en büyük eksik, genç basketbolcu adaylarının topu çekmek yerine taşımalarıdır. İkinci eksikse dönüşten sonra yine topun aynı elde kalmasıdır.

Bazı Gelişmiş Dribling Oyunları

  1. Kekeleme
  2. Fake Reverse
  3. Fake Crossover
  4. Spin Move
  5. Fake bacak arası
Genç basketbolcu adayları dribling oyunlarından 3 ya da 4 tanesini iyi yaptıklarında bireysel gelişimlerine yatırım yapmış olacaktır. Benim tavsiyem her gruptan bir driblingle yapılan hareketi iyi öğrenmeleridir.

Genç basketbolcu adayları dribling oyunlarını çalışırken ilk önce doğru teknikte becerileri öğrenmeleridir. Sonra aşamadaysa çabukluk eklenerek beceriler otomatikleşmelidir.

Dribling oyunlarında ustalaşmanız dileğiyle basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

6 yorum:

  1. Bilgilendirici içerikler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Sol elimi güçlendirmek için ne yapmalıyım??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zayıf elinizle ekstra deibling ve pas çalışması yapmak, ballhandling çalışmak faydalı olacaktır.

      Sil
  3. çift top dribling çalışmak işe yarar mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. 2 topla yapılan driller kesinlikle faydalı olur.

      Sil
  4. Sorulara yanıt veren isimsiz basketbol severin yazdıklarına aynen katılıyorum.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.