Taktik Atak Fırsatları | Zipper

 Zipper; 1960'larda NBA takımlarından Boston Celtics'in kullandığı bir hücum sistemi olarak ortaya çıkmıştır. Taktik atak fırsatı olan zipper günümüzde kullanılmaktadır. Modern basketbolda takımlar hücum setlerini başlatmak için zipper taktik atağını kat yaparak başlatmaktadır.

Zipper

Zipper Taktik Atağı Ne Demektir?

Zipper; basketbolda bir taktik atak fırsatıdır. İlk hareketi kat yapmaktır. Genelde oyun kurucu dribling yaparken takım arkadaşlarının fermuar gibi açılmasıdır. Dribling yapan oyuncu çabuk pas fırsatlarıyla birlikte açılan koridordan atak olanağına sahiptir.

Diğer bir tanımla zipper; savunma boşluklarının değerlendirilerek sayı bulmak amacıyla genç basketbolcu adaylarının koordineli hareket etmesidir. Genelde screen ve zamanlaması iyi olan katlar yapılarak uygulanır.

Taktik atak fırsatlarında zipper'in temel amacı; rakibin savunma yapısını bozarak basket atmak için avantajlı konumlar yaratmaktır.

Taktik atak fırsatlarından zipper; tek  başına basket bulma fırsatı yaratır. Catch and shot ve isolation oyunlarını oynamak için ideal konumları oluşturur. Ancak zipper genelde pick&roll veya off screen kullanılarak devam yoluna girer.

Zipper Taktik Atak Fırsatının Gücü

Zipper basit bir yapıya sahip olmasına rağmen üst yapıdaki takımlar set hücumlarının girişinde kullanırlar. Özellikle altyapı koçları takımlarıyla zipper taktik fırsatını bir yapı içerisinde çalışarak genç basketbolcu adayının taktik fırrsat ataklarını düşünmesini sağlayıp onların taktik gelişimlerine olanak tanıyabilirler.

Zipper taktik atak fırsatında genç basketbolcu adayının tercihleri oyunun sonucunu belirleyeceğinden savunmayı okumayı öğrenmede etkili olacaktır.

Peki taktik atak fırsatı zipper'ın avantajları ve zayıflıkları nelerdir?

Zipper Taktik Atağın Avantajları

  1. Savunmayı şaşırtarak boş şut bulmayı sağlayabilir.
  2. Basketbol topunun hızlı çevrilmesiyle hücumu akıcı hale gelmesine yardımcı olur.
  3. Birden fazla oyuncunun basket atma seçeneğine sahiptir.
  4. BLOB oyunlarında zipper etkili kullanılmaktadır.
  5. Transation hücumlarında zipper etkili olmaktadır.
  6. Etkili zipper yapıldığında savunmayı şaşırtabilir.

Zipper Taktik Atağının Zayıflıkları

  1. Driblingi kullanan oyuncunun çabuk pas atması gerekir. Aksi durumda top kaybı ihtimali yükselir.
  2. Açılan oyuncuların doğru zamanda, doğru yerde olması gerekir. Aksi durumda hücumun akışı bozulur.
  3. Savunma zipper savunmasında ustalaşırsa taktik atak fırsatı etkisiz hale gelir.
  4. Genç basketbolcu adayı, pas ve kat becerilerinde ustalaşmalıdır. Aksi durumda zipper etkisini kaybeder.

Zipper Nasıl Yapılır?

Zipper genelde bir tür down pick uygulamasıdır. Çoğunlukla BLOB oyunlarının bir parçası olarak uygulanır. Topsuz bir oyuncunun down pick yaptıktan sonra off screen'deki iki oyunucunun açılarak top almasıyla yapılır. Sıklıkla oyun kurucular ve şütör forvetler zipper oynar.

Taktik atak fırsatlarında zipper'ın kalıbı şöyledir:

Taktik Atak Fırsatları: Zipper

Alçak posta şütör forvet, yüksek postta pivot oyuncusu topsuzdur. Oyun kurucu kanada doğru dribling yaparken pivot oyuncusu down pick yapar. Forvet dış bölgeye açılıp top isterken, pivot oyuncusuysa screen yaptığı oyuncuyu bloklayıp kısa köşeye açılarak top almak için konum oluşturur.

Taktik Atak Fırsatı Zipper'ın Etkisi

Zipper; etkili bir taktik atak fırsatıdır. Çünkü off screen, ball screen veya isolation gibi saldırgan konumları oluşturmak için yapılan ön hazırlıktır. 

Zipper tamamlayıcı bu ataklarla kullanıldığında çok fazla basket olanağı yaratmaktadır. Genç basketbolcu adayının taktik gelişimi için antrenmanlarda çalışılmasını öneririm. 

Zipper taktik atağının tamamlayıcı ikinci eylemleri genelde zayıf tarafa doğru yapılarak taktik atak fırsatı devam yolunu izler. Genç basketbolcu adayı bunun için saldırgan atak olan pick&roll, isolation vs gibi konumları ters tarafa doğru oynamalıdır.

Bu yazıyı basketbol koçu arkadaşım Şahin Kundakçı'yla yaptığım bir sohbet sırasında ilham aldım. Kendisine aldığım bu ilham için teşekkür eder, EBBL'de başarılar dilerim.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.