Bireysel Gelişim | Dribling Kullanıldıktan Sonraki Hareketler

 Bireysel gelişim yazı dizisinin bu serisinde genç basketbolcu adayının dribling kullandıktan sonra yapacağı hareketlerden söz edeceğim. Dribling kullanıldıktan sonraki hareketlere yazının geri kalan bölmünde "ölü top hareketleri" terimini kullanacağım.

Ölü Top Hareketleri

Ölü Top Hareketleri

Basketbolda ölü top dendiğinde, dribling hakkının olmaması ya da bitmiş olduğu akla gelmelidir. Kenar, dip, sayıdan sonra oyuna sokulan toplar, driblingten sonra tutulmuş toplara "ölü top" denmektedir.

Ölü top olduğunda genç basketbolcu adayının atak imkanları vardır. Bugünkü yazıda basketbol sahasında ölü toplardaki atakları açıklayarak bireysel gelişime bir katkı sağlamayı amaç ediniyorum.

Ölü Top Hareketlerini Kimler Yapmalıdır?

Basketbol sahasında tüm pozisyonlarda oynayan oyuncular ölü top hareketini yapmalıdır. Ancak bazı ölü top hareketlerini özellikle pivot oyuncularının mükemmel yapmasını şart koşabilir. 

Ölü top hareketleri öğrenildiğinde genç basketbolcu adayının pozisyonuna uygun olan hareketlerden bir-iki tanesi çok iyi yapılabilecek bir düzeye gelmesini öneririm. Şimdi bazı ölü top hareketlerinin tekniğini birlikte incelemeye başlayalım.

Cross Step

Tek zamanlı stop yapıldıktan sonra bir ayağın çapraz olarak savunmanın yanına konup, sıçrayarak atışın gerçekleştiği tekniğe cross step denmektedir. Cross step hareketinin yapılması için;
  1. Tek zamanlı stop yapın.
  2. Çapraz adım atın. Pozisyona göre önce pump fake yapılabilir.
  3. Çembere atak yapın.
  4. Her iki el ve ayakla cross step adımında ustalaşıncaya kadar tekrar yapın.

Wheel Move

Tek zamanlı stop yapıldıktan sonra, bir ayağın üzerinde tekerlek gibi dönerek şutun atılmasına wheel move denir. Wheel move hareketini yapmak için seçilen pivot ayağın üzerinde güçlü dönüş yapılmalıdır. 

Wheel move hareketi kullanıldığında sadece şut atmak için kullanılmaz. Pas kanalı oluşturmaya yarayan ölü top tekniklerinden biridir.

Fake Wheel Move

Ölü top hareketi olan wheel move tekniğine benzer bir tekniktir. Ancak bu kez pivot olmayan ayakla kısa bir fake yapıldıktan sonra denge sağlanıp dönerek atağın gerçekleştiği durumlardır. Fake wheel move kullanarak fade away atışla kombin edilmesi mümkündür.

Diğer Ölü Top Hareketleri

  1. McHale Move 
  2. Rocker move
  3. Hook shot
  4. Pivot hareketlerinin kombinasyonu
  5. Up&Under
  6. Pump Fake
  7. Pull Up
  8. Bitiriş hareketlerinin bazılarıdır. Bitiriş yazısına giderek bunlara bakabilirsiniz.
Ölü top hareketlerinin genç basketbolcu adayları için fikirler oluşturacağını düşünüyorum. Umarım  faydalı bir yazı olmuştur. Sonraki basketbol eğitimi yazılarında görüşene kadar basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.