Bireysel Gelişim | Top Sürmeden Önceki Hareketler

 Top sürmeden önceki hareketler dendiğinde anlaşılması gereken şey şudur: Genç basketbolcu adayı topa sahip olmuştur. Fakat henüz dribling hakkını kullanmamıştır.

Top sürmeden önceki hareketlere ben "ayak oyunları" terminolojisini kullanıyorum. Ayak oyunları dendiğinde top sürmeden önceki hareketler akla gelmelidir.

Ayak Oyunları

Top Sürmeden Önceki Hareketler Nelerdir?

Top sürmeden önceki hareketler dediğimiz ayak oyunlarını sıraladığımda;
  1. Rocker move
  2. Cross step
  3. Jab step
  4. Reverse step
  5. Swing hareketleridir.
Yukarıdaki hareketleri iyi yapmak için çok iyi jab step adımının çalışılması önemlidir. Top sürmeden önceki hareketler arttırılabilir. Ancak ben başlangıçta yukarıdaki ayak oyunları tekniklerinin önceliğinin önemli olduğunu düşünüyorum.

Bireysel hücum tekniklerinin nasıl çalışılacağına dair yol haritası niteliğindeki "bir Bireysel Hücum Hareketleri" yazıma yeniden göz atarak ayak oyunları çalışmalarını yapabilirsiniz.

Rocker Move (Düz Adım)

Bu tekniği 3 sayıda yaparak tekniğin formunu öğrendikten sonra, teknik becerinin gelişimi için hız ve çabuklukla kombin edilmelidir. Rocker move tekniğinin öğretiminde; adım-adım yapılıp doğrudan atak gerçekleşmelidir. Tekniği şöyle uygulayabilirsiniz.
  1. Pivot olmayan ayakla savunmaya doğru kısa bir adım atılır. Bu kısa adıma "jab step" denmektedir. Savunma oyuncusu bu adıma tepki vermezse, aynı ayakla aynı yönde büyük bir adım atarak çembere gidilmelidir. Bu adımlamayı yaparken iki adım arasında çok kısa bir duraksama söz konusudur. Omuz ve başla fake kullanarak rocker move becerisi geliştirilmelidir.
  2. Hareketin sayımı şöyle olmalıdır:
    i. Savunma oyuncusuna doğru jab step yapılması.
    ii. Büyük  bir adımın atılması.
    iii. Çembere atak yapılması.

Cross Step (Çapraz Adım)

Cross step tekniğinin formu 3 adımda çalışılır. Rocker move tekniğinde olduğu gibi cross step tekniğinde de jab step kullanılmaktadır. Cross step tekniğini uyglamak için;
  1. Savunma oyuncusuna doğru jab step yapılır. Jab step yapılan adımla uzun bir adım kullanarak ayak savunma oyuncusunun çapraz yanına konur. Ardından dribling yaparak çembere atak gerçekleşir.
  2. Cross step adımı savunma oyuncusu hücum oyuncusunun bir tarafını kapatmak için pozisyon alıyorsa etkili olmaktadır.
  3. Hareketin sayımı şöyle olmalıdır:
    i. Savunmaya doğru jab step yapılması.
    ii. Çapraz adım kullanarak jab step adımının savunmanın diğer tarafına konması.
    iii. Pivot ayakla yerden kuvvet alınarak çembere atak yapılması.

Jab Step (Aldatma Adımı)

Jab step; savunmayı aldatmak için kullanılan 10-15 santimlik aldatma adımıdır. Jab step adımıyla savunmanın ne yapılacağı görülmeye çalışılır. Jab Step adımıyla ilgili yazıma ulaşmak için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz.

Basketbol sahasında jab step adımında ustalaşmak isteyen genç basketbolcu adaylarının rocker move ve cross step becerilerini çok iyi öğrenmeleri gerekmektedir. Jab step adımı kullanarak şu atakları yapabilirsiniz.

A. Jap step yaptıktan sonra şut atılabilir. Bu beceriyi 3 adımda doğru formda çalışarak geliştirebilirsiniz.
  1. Savunma oyuncusuna doğru jab step adımı kullanılır. Savunma bir tepki vermezse adım geri çekilip denge sağlandıktan sonra şut kullanılır.
  2. Jab stepten sonra şut atmanın adımlaması şöyledir:
    i. Savunmaya doğru jab step adımının atılması.
    ii. Jab step adımının dengeli geri çekilmesi.
    iii. Şutun atılması.
B. Jab step adımını kullanarak drive yapılabilir. Savunma oyuncusuna jab step yapılıp geri dönülüp pump fake kullanılır. Eğer savunma oyuncusundan yanıt alınırsa cross step ya da rocker move tekniğiyle savunma geçilerek çembere atak yapılır. Jab step adımıyla drive yapılabilmesi için savunma oyuncusunun pump fake aldatmasına karşılık vermesi gerekir.

Bu beceri 4 adımda doğru formda çalışılarak etkili tekniğe kavuşabilir.
i. Jab step adımının kullanılması.
ii. Adımın geri çekilmesi.
iii. Pump fake kullanılması.
iv. Çembere atak yapılması.

Reverse Step (Dönerek Adımlama)

Savunma oyuncusu temas ederek bir pozisyon aldığında, öne hareket etmek mümkün olmaz. Bunun için geriye pivot yaparak savunmanın etrafından dönülüp çembere atak yapılmalıdır. 

Ayrıca basketbolda reverse step adımı uygun bir pas açısı yaratmak için kullanılabilir. Reverse step adımının kullanılması için savunma oyuncusunun göğüs göğüse bir pozisyon alması gerekmektedir.

Swing (Çekme)

Top hücum oyuncusu tarafından yakalandığı anda savunma oyuncusu topu almak için atak yaptığında, çift elle top sıkı tutulup yere yakın diğer yöne çekilerek penetre yapılması durumudur.

Ayrıca asketbolda swing tekniği hücum oyuncusuna koşarak gelen savunma oyuncularına karşı etkili olmaktadır.

Swing hareketinin devamı cross step ve rocker move tekniklerini içerdiği için her iki teknikte ustalaşmak genç basketbolcu adayları için önemlidir.

Bireysel gelişimi yazı dizisinde top sürmeden önceki hareketler olan ayak oyunlarına değindim. Umarım yol haritasıyla bireysel gelişiminiz arzuladığınız seviyeye gelir.

Bireysel gelişiminizdeki yolculuğunda genç basketbolcu adaylarına başarılar dilerim.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.