Son Saniye Oyunları-6

 Basketbolda son saniye oyunlarının altıncı yazısında Avsel-Bayern Münih maçının son saniyesine bakacağız. Evinde maçı kazandıracak atışı kullanan Asvel bakalım nasıl bir strateji izlemiş?

Son Saniye Oyunları-6

Evde Son Saniye Oyunu

Euroleague 10. turunda Asvel Bayern'i konuk etti. Maçın son 2,1 saniye kala 100-101 geride olan ev sahibi Asvel topu Bayern Münih'in yarı sahasında oyuna soktu.

Seyircisinin yoğun desteğiyle içerde önemli bir galibiyet almaya yakın olan Asvel'in son topu pek iyi organize edemediğini düşünüyorum. Son saniye oyunu nasıl oynanmış? Son topun analizini yaptıktan sonra sizlerin de benimle aynı fikirde olacağını düşünüyorum.

Son Saniye Oyunundaki Önceki Durum

Asvel mola dönüşünde sahaya 1 oyun kurucu, 4 forvet ve 1 pivotla döndü. 24 verimlilikle maçın lideri P. Lee, 2 hücum ribaunduyla takım lideri Y. Fall ve %100 serbest atış oranıyla P. Lee Asvel adına son saniye oyunları için önemli kozlardı.

Asvel'in son saniye oyununu sahaya yansıtacak 5 oyuncusu ve öne çıkan istatistikleri aşağıdaki gibiydi:

F 9 T. Luwawu-Cabbarot; 20 sayı, 4/2 ikilik, 2/8 üçlük, 3 asist ve 18 verimlilik.
P 19  Y. Fall; 5 sayı, 2/4 ikilik, 1/2 faul atışı, 2 hücum ribaundu.
F 5  C. Kahudi; 2 sayı, 0/1 ikilik, 3/8 ikilik, 2/2 faul atış, 2 asist, 6/6 faul atışı, 1 hücum ribaundu.
F 00 M. Scot; 21 sayı, 3/8 ikilik, 5/8 üçlük.
G 3 P. Lee; 19 sayı, 2/4 ikilik, 3/8 üçlük, 6/6 faul atışı, 7 asist, 24 verimlilik.

Son 2,1 saniyeye girildiğinde Asvel'de 24 verimlilikle P. Lee maçın lideri, 2 hücum ribaunduyla Y. Fall takımın lideri 21 sayıyla M. Scot takımın lideri ve yüksek 3 sayılık yüzdeli oyuncudur.

Asvel molada son saniye oyunlarını konuşurken, bizdeki beklenti son atışı Scot, Lee ya da Cabbarot kullanacağı yöndeydi. Sahaya dönen Asvel'in yerleşimi ve oynadıkları son saniye oyunları nasıl olmuş şimdi analiz edebiliriz.

Son Saniye Oyununda Asvel'in Dizilimi

Son Saniye Oyunları-6

Asvel'de topu oyuna P. Lee(1) sokmak için kenar çizgiye geldi. Top tarafındaki yüksek dirseğe M. Scot(4), tepeye de Y.Fall(5) yerleşti. Yardım tarafındaki köşedeyse C. Kahudi(3) pozisyonunu aldı.

Maçı kazandırmayı planlayan bu son saniye oyunlarındaki dizilimde sanki 2, 4 veya 3 numaralı oyuncular son topu kullanacak gibi duruyordu.  Muhtemelen A planı olmayan 2 numara topu aldı.

Son Saniye Oyunlarındaki Başlangıç Aşaması

Son Saniye Oyunları-6

Asvel’de 4 ve 5 numaralı oyuncular 2 numaraya sıralı perdeleme yapılarak onun top tarafındaki kanatta pas almasını sağladılar. Amaç, pas alan 2 numaranın çembere atak yaparak başarılı bir turnikeyle maçı kazandırmasıydı.

Son Saniye Oyunlarındaki Final Bölümü

Son Saniye Oyunları-6

2 numara beklendiği gibi kanattan topla buluştu. 2,1 saniye çembere atak yapmak için fazlasıyla yeterli bir zaman olarak Asvel'in avantajına gibi duruyordu.

Ancak Bayern Münih off screen savunmasında switch yaptı. Bayern Münih'te M. Scot'ı (4) tutan 9 sırt numaralı Isaac Bonge Cabbarot'un(2) karşısında kalarak topa baskı yaptı. Topu güçlü savunan I.Bounge 2'nin çembere gitmesini engelledi. Orta mesafeye kadar gidebilen 2 kuvvetli close out'un üzerinden attığı şutta başarısız oldu.

Asvel'in yeteri kadar süresi olduğu için seken topları tamamlamak için 3 ve 5 çember altına gitti. Fakat ne süre yetti ne de ribaunt alındı. 4 numaraysa her ihtimale karşı dışardan şut atmak için pas açısı yarattı. Ancak kendisine top gelmedi.

2023-24 sezonunu euroleague 10. turunda da son saniye oyunlarından basket çıkmadı. 

Asvel'in Son Saniye Oyunu Görüntüsü


Bir sonraki son saniye oyunlarında görüşmek üzere basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.