Basketbolda Toparlanma

Antrenman ve maçlardan sonra organizmanın normale dönme sürecine toparlanma denir. Basketbolda toparlanma sonraki yükleme için çok kıymetlidir.

Basketbolda iyi bir toparlanmayla genç basketbolcu adayı yüklenmeden sonra yorgunluğunu atmasını ve enerji rezervlerinin tekrar dolmasını sağlayan bir süreç geçirir.

Basketbolda Toparlanma

 Basketboda Toparlanma Nasıl Yapılır?

Basketbolda toparlanma 3 şekilde yapılmaktadır: Pasif, aktif ve proaktif toparlanmadır. 

Genç basketbolcu adayının antrenman ve maçlardan sonra doğru şekilde toparlanması önemlidir. Bunu yapmak için molalarda ve yedek kulübesindeyken nefes tekniklerini kullanabilirler.

Basketbolda Toparlanma Fırsatları


Maç içerisinde dinlenme fırsatları vardır. Bunlardan biri serbest atıştayken olur. Nefesin kontrol altına alınıpp nabzın düşürülerek faul atışını kullanmak genç basketbolcu adayına ihtiyacı olan enerjiyi yeniden kazandırabilir.

Basketbolda toparlanma izin günlerinde buz yaparak, sakatlık durumlarında fizik tedavi alırken ve basketbol sahası dışında gerçekleşebilir. Basketbolda kısa sürede toparlanmayı başarmak yeni bir yüklenmeye kısa sürede hazır olmak demektir.

Şimdi basketbolda 3 şekilde yapılan toparlanma nedir? Örnek vererek açıklamak istiyorum.

Pasif Toparlanma  


Basketbolda pasif toparlanma masaj, dinlenme gibi yöntemlerle yapılır. Herhangi bir egzersiz yapılmadan toparlanmanın sağlandığı durumlardır.
 

Aktif Toparlanma


Basketboldaki aktif toparlanmayı yapmak için basit fiziksel aktivitelerin yapılmasıyla gerçekleşir. Örneğin 1e0 düşük tempoda yapılan şut antrenmanları basketbolda aktif toparlanma olarak yapılabilir.
 

Proaktif Toparlanma


Basketbolda proaktif toparlanmaysa genç basketbolcu adayının ihtiyaçlarına ve tercihine göre biraz daha yüksek düzeyde yapılan antrenmanlardır. Basketbol antrenmanında düşük tempoda yapılan taktik çalışmalar buna örnek gösterilebilir.

Genç basketbolcu adaylarının basketbol performanslarına direkt etki eden toparlanma konusunda bilinçli olmaları kendilerine yaptıkları bir yatırım olacaktır. 

Toparlanarak basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

Basketbol ve Dinlenme

 Basketbol ve dinlenme performansın arttırılması için gereklidir. Genç basketbolcu adayı için dinlenmek çok önemlidir. Dinlenme sonunda yoğun ve yorucu antrenmanlar sonucunda vücut bir sonraki yüklenmeye hazır olacaktır.

Basketbol ve Dinlenme

Basketbolcuların Dinlenmesi


Dinlenmek için uyku düzeni, beslenme, sağlıklı beden ve zihin önemli unsurlardır. Özellikle genç basketbolcu adayının iyi uyuması gereklidir.

Dinlenme dendiğinde yatıp uzanmak olarak anlaşılmadan yukarıdaki unsurları dikkate almak gerekir. Çünkü bir maçta zamanı geldiğinde performansın %100’ünü ortaya koyma fırsatı değerlendirilir.

Basketbol Antrenmanı ve Maçlarındaki Dinlenme


Antrenman ve maçlardaki dinlenme anlarını iyi değerlendirmek performans için gereklidir. Bu kısa molalarda genç basketbolcu adayları birbirleriyle hem konuşabilir hem de nefes kontrollerini sağlayabilirler. Bu molalarda takım arkadaşlarının birbirlerini sahada daha iyi tanıma fırsatı ele geçer.

Eğer olanak varsa maç ve antrenman aralarındaki kısa molalarda genç basketbolcu adayları buz yapmalıdır. Buzu sadece sakatlık olduğunda değil, molalarda yapmak bedeni dinlendirmek için faydalıdır.

Dinlenmenin Önemi


Çok yoğun ve sıkı çalışan basketbol takımları haftada 1 günü dinlenme günü olarak sporculara bırakır. Genç basketbolcu adayı dinlenmenin önemini kavrayarak bu günü kaliteli geçirmesi gerekir.

İlerde basketbolu profesyonel olarak yapmak isteyen genç basketbolcu adaylarının dinlenme zamanlarını kaliteli geçirerek şimdiden kendilerine yatırım yapmalarını tavsiye ederim.

Dinlenmenizi tam yaparak basketbolla kalmanızı dilerim.

spacer

Basketbol ve Zaman Yönetimi

 Zaman yönetimi; zamanın farklı aktiviteler arasında nasıl bölüneceğini organize etme işidir. Basketbol ve zaman yönetimi sıkı ilişki halindedir. Basketbolda zaman yönetimi iyi yapıldığında üretkenlik artmaktadır.

Basketbolda Zaman Yönetimi

Basketbolcuların Zaman Yönetimi


Genç basketbolcu adayı için zaman yönetimi önemlidir. Antrenörler genç basketbolcu adaylarına sürekli bu konuyu hatırlatırlar.

Okul hayatı ve aileyle geçirilen zaman, hobilere ayrılan vakit gibi basketbol dışında geçirilen zamanlar vardır. Oyuncuların basketboldan zevk almak ve elinden gelenin en iyisini yapması için basketbola doğru açıdan bakmalıdır. Basketbol ve zaman yönetimi akıllıca yapılmalıdır.

Basketbol ve Zaman Yönetiminin Önemi


Örneğin okul çalışmalarına yeterince vakit ayrılmaması genç basketbolcu adayının takımı içerisinde sorunlu hale gelerek basketbol oynamasını engelleyecek kadar ilerleyebilir. 

Ailenin ve derslerin ihmal edilmesi oyuncuların basketbol yaşamındaki başarısını önemli ölçüde azalmasına neden olduğu bilinmektedir.

Bu nedenle genç basketbol oyuncusu adayının zaman yönetimini etkili planlamaları zorunlu hale gelmektedir. Basketbol yaşantısını ilerletmek isteyen tüm genç basketbolcu adaylarının bunu dikkate almasını öneririm.

Zaman Yönetiminde Özet Olarak


Her genç basketbolcu adayı basketbolda başarılı olmak istiyorsa zaman yönetimini ayarlamak zorundadır. Basketbol dışında geçireceği zamanları buna göre planlaması onun basketbol yaşantısında başarılı olmasını sağlayacak etkenlerden biridir.

Genç basketbolcu adayı basketbol ve zaman yönetimini yaptığında basketbolunu engelleyecek nedenleri ortadan kaldırmak için bir adım atar. Zaman yönetimini planlarken;
  1. Aileyle geçirilecek zaman
  2. Okulla ilgili akademik planlama
  3. Bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik işlere ayıracağı vakit
  4. Sosyalleşmeye ayıracağı zaman vs dikkat edilmelidir.
Genç basketbolcu adayının basketbol ve zaman yönetimi planlamasını yukarıdaki kriterleri esas alarak planlamalıdır. Her genç basketbolcu adayı yukarıdaki kriterleri önem sırasına göre dizip arttırma konusunda esnek olmalıdır.

Basketbol ve zaman yönetimini etkili yaparak basketbol dolusu kalın.

spacer

Basketbolda Pozisyonlar

 Basketbol oynayan her genç basketbolcu adayı mutlaka hangi pozisyonda oynadığının sorusunu duymuştur. Basketbolda Basketbolda hangi pozisyonlar vardır? Pozisyonların özellikleri nelerdir? Bu sorulara yanıt vermeye çalışacağım.

Basketbolda Pozisyonlar

Basketboldaki Pozisyonlar


Soruları yanıtlamadan önce basketboldaki pozisyonlardan söz edelim. Bir basketbol oyununda 3 tane temel pozisyon vardır. Bu pozisyonların içerisinde yan pozisyonlar oluşmaktadır. Bu üç temel pozisyon:
  1. Oyun Kurucu (Guard)
  2. Forvet
  3. Pivot (Post oyuncuları)

Basketboldaki Pozisyonlar ve Pozisyon Özellikleri Nelerdir?


Pozisyonlara göre genç basketbolcu adayının sahip olması gereken fiziksel ve atletik özellikler vardır. Bunun yanında basketbol becerisi ve basketbol zekası genç basketbolcu adayının pozisyonunu belirlemektedir. 

Basketbolda pozisyonlara göre genç basketbolcu adayı hangi özelliklere sahip olmalıdır? Şimdi ona bakalım. 

Oyun Kurucu (Guard)


Adından anlaşılacağı üzere hücuma yön veren oyuncudur. Asli göreve basketbol sahasında hücumu kurmaktır. 

Oyun kurucunun genelde iyi bir savunma oyuncusu olma özelliği vardır. Topla ilk buluşması gereken oyuncu genelde oyun kurucular olur.

  1. Oyun kurucu olan basketbolcuların çabuk ve hızlı olmaları gerekir. 
  2. Oyunu okuma gibi yetileri maça yön vermelerinde önemli bir rol oynamaktadır. 

Şütör Guard


Bu oyuncu genelde dış şutlarda isabet yüzdesi yüksek olan oyuncudur. Aslında oyun kurucunun yardımcısı rolünü üstlenir. Basketbol maçında bazı zamanlarda guard oyuncusunun yerine geçebilir.
  1. Şütör guard, hızlı olmalıdır. 
  2. Fastbreak koşularını doğru açıdan yapmalıdır. 
  3. Dışardan atılacak ceza şutlarını sokacak becerilere sahip olmalıdır.

Forvet

 
Bir basketbol müsabakasında kanatlarda hücuma başlayan oyunculara forvet denir. Bir basketbol takımında iyi forvet oyuncularının durdurulması zordur. Genç basketbolcu adayı forvet pozisyonunda oynuyorsa çok çalışması ve ayaklarının hızlı olması önemli bir noktadır.

Kısa Forvet

 
Kısa forvet olan basketbolcular tipik olarak dış bölge oynayan her pozisyondaki becerileri yapabilen oyunculardır.
  1. Fastbreak koşularını doğru kulvarları seçerek yapmalıdır. 
  2. Dış şut becerisinin yanında penetre edebilecek bir oyuncu olmalıdır. 

Uzun Forvet

 

Bu tip forvet oyuncuları genelde takımına ribaunt konusunda yardımcı olan oyunculardır. Dışardan şut atabilir. İçerden oynayabilirler. Oyunun bazı bölümlerinde ihtiyaç duyulduğunda iç oyuncu rolünü oynayabilecek becerileri  vardır.
  1. İyi bir fiziğinin olması gerekir. 
  2. Özellikle savunmada güçlü ve kuvvetli olması beklenen bir oyuncudur. 
  3. İkinci şansları yaratan ve burada fark yaratan becerilere sahip olması gerekir.

Pivot


Genelde çemberi koruyan uzun ve güçlü oyunculardan oluşur. Hücum tarafında içerde sırtı ve yüzü dönük etkili oyunculardır. Kısa oyunculara genelde perdeleme yapan oyunculardır. Pivot oyuncuları atletik ve fiziki kuvvetleri iyi olduğunda durdurulması oldukça zor olmaktadır.

Pivot oyuncularını çok kuvvetli olması gerekir. Bir basketbol maçında belki de en çok fiziksel mücadeleyle uğraşan oyuncular pivotlardır.

Hangi pozisyonda oynarsanız oynayın çok çalışmalı, teknik becerileri çalışmalı ve ayrıntılarda fark yaratmalısınız.

Genel olarak basketboldaki pozisyonlar ve ara pozisyonlar yukarıdaki gibidir. Günümüz basketbolunda farklı ara pozisyonlarla her gün karşılaşmak mümkün olmaktadır. Ancak ben bu yazıda temel pozisyonlar ve çok bilinen ara pozisyonların özelliklerinden söz etmeye çalıştım.

Genç basketbolcu adaylarının basketboldaki pozisyonlarında başarılı olmaları ümidiyle...
spacer

Basketbol ve Alçak Gönüllülük

Basketbol ve alçak gönüllülük bir oyuncunun gösterebileceği en büyük erdemlerden biridir. Basketbol gibi sporlarda alçak gönüllü olmak genç basketbolcu adayı için çok değerlidir.

Alçak Gönüllülük ve Basketbol

 Alçak  Gönüllü Olmak ve Basketbol

Alçak gönüllü olan genç basketbolcu adayı takım arkadaşlarının gelişmesine ve güven kazanmasına yardım eder. Basketbol takımının başarı sağlaması için rol oynar.

Alçak gönüllü olmak rakibe saygı duymaktır. Bir maç kazanıldığında rakibi ezici bir tavır takınmaktan uzak durmak demektir.

Bir basketbolcu alçak gönüllüyse kibre kapılmaz. Kendini başka oyunculardan üstün görmez. Bir genç basketbolcu adayının alçak gönüllü olması saygılı ve haddini bilen biri olması anlamına gelmektedir.
 

Alçak Gönüllü Basketbolcular


Alçak gönüllü olan basketbolcular sınırlarını bilir. Haddini bilen genç basketbolcu adayı neyi iyi yapıyor, neyi zayıf olduğunu bilir.

Alçak gönüllü basketbolcular kendilerini geliştirmek için ne kadar çalışması gerektiğini bilir. Ayrıca takım içerisindeki rollerinde başarılı olur. Bir maçtaki kritik pozisyonda en doğru tercihi yapabilir. Örneğin maç şutu kendisine gelmişken şütör oyuncuya pas atacak konumdaysa hiç çekinmeden bu pası atar.

Sonuç olarak;


Alçak gönüllü olmak her insanda olması gereken bir erdemdir. Genç basketbolcu adayının alçak gönüllü olması istenen bir değerdir.

Basketbol ve alçak gönüllülük oyuna değer katar. Oyuncuların ruhsal gelişimlerine katkı sunar. Basketbol ve alçak gönüllülük sportmenlik ruhunu yayar. Bundan dolayı alçak gönüllü olmak basketbolda çok değerli bir erdem olmaktadır.

Basketbolun güzelliğiyle yeni bir yazıda görüşmek ümidiyle...
spacer

TBF | 2022-23 SEZONU ERKEKLER BASKETBOLU NASILDI?

 

TBF Erkek Basketbolu Nasıldı?

TBF Erkek Basketbol Ligleri

 

TBF’nin düzenlediği erkek basketbol ligleri 2022-23 sezonunda şu şekilde oldu: Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi, Misli.com Türkiye Basketbol Ligi, Türkiye Basketbol 2. Ligi, Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi (EBBL) olarak düzenlendi.

 

Liglerde sezon sonunda oluşan durumlar şöyle oldu:

 

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi

 

Play Off Final serisinde Anadolu Efes ile Karşıyaka mücadelesi oyanandı. Seriyi 3-0 kazanan Anadolu Efes Türkiye Sigorta Basketbol Süper liginin şampiyonu oldu.

Depremden dolayı TBF aldığı karar gereğince 2022-23 sezonunda hiçbir takım küme düşmemiştir.

 

Misli.com Türkiye Basketbol Ligi

 

Misli.com Türkiye Basketbol Liginin normal sezonunu birinci bitirerek şampiyon olan Çağdaş Bodrum Spor ve Play Off serisini kazanan Yılyak Samsunspor Basketbol takımları 2023-24 sezonunda Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligine yükseldi.

Süper lige yükselen Çağdaş Bodrum Spor ve Yılyak Samsunspor Basketbola başarılar dilerim. Misli.com Basketbol Liginde ise Akran Gemlik Basketbol ve Antalya Güneşi Türkiye Basketbol 2. Ligine düştüler.

 

Türkiye Basketbol 2. Ligi

 

Türkiye Basketbol 2. Liginin Play Off serisi finalinde Kapaklı Spor ve Çayırova Belediyesi karşı karşıya geldi. Finali kazanan Çayırova Belediyesi Türkiye Basketbol 2. Ligi şampiyonu oldu.

Türkiye Basketbol 2. Liginde finalist olan Kapaklı Spor ve şampiyon Çayırova Belediyesi önümüzdeki sezon Misli.com Basketbol Liginde mücadele etmeye hak kazandılar.

Her iki takıma da önümüzdeki sezonda başarılar dilerim.

 

Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi

 

Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi Final Grubunda şampiyonluğa Iğdır Basketbol ulaştı. İkinci olan Efe Akademi Haznedar Doruk takımları ise önümüzdeki sezon Türkiye Basketbol 2. Ligine yükselmeye hak kazandılar.

Üst lige çıkan takımları tebrik eder. Küme düşen takımların güçlenerek hedefledikleri lige çıkmalarını temenni ederim.


Erkekler Federasyon Kupası


Yüksek skorla geçen final maçında Gölbaşı Belediyesi TED Ankara Kolejliler ile Samsunspor karşı karşıya geldi. Rakibini yenen Gölbaşı Belediyesi TED Ankara Kolejliler Erkekler Federasyon Kupası şampiyonu oldu.

spacer

TBF | 2022-23 SEZONU KADINLAR BASKETBOLU NASILDI?

 

TBF Kadınlar Basketbolu

TBF Kadın Basketbolu Ligleri

 

TBF bünyesinde organize edilen kadınlar basketbol liglerinin özetini sizler için aşağıya sıraladım. Bu yıl Kadınlar Bölgesel Basketbol Ligi (KBBL), Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi ve ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi organize edildi.

 

2022-23 Sezonunun özeti kısaca şöyle oldu:

 

ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi

 

Euroleague Kadınlarda Final oynayan Fenerbahçe Alagöz Holding ve ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi yine final oynadı.

ING Kadınlar Basketbol Liginin Play Off Final serisini kazanan Fenerbaçe Alagöz Holding 2022-23 ING Kadınlar Ligi Şampiyonu oldu.

 

Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi

Türkiye Kadınlar Basketbol Liginde normal sezonu ilk sırada tamamlayarak şampiyon olan Tarsus Belediyesi  ING Kadınlar Basketbol Süper Ligine yükselmeyi başaran ilk takım oldu.

Lige yükselme vizesini alan ikinci takım ise Türkiye Kadınlar Ligi Play Off serisini kazanan İzmit Belediyespor oldu.

Böylelikle önümüzdeki sezon yani 2023-24 ING Kadınlar Basketbol Süper Ligine yükselen Tarsus Belediyesi ve İzmit Belediyesini kutlarım.

Deprem felaketinden dolayı küme düşme ile ilgili son kararı TBF vereceğinden henüz lNG Kadınlar Basketbol Süper Liginde küme düşme durumuyla ilgili bir bilgi yoktur.

 

Kadınlar Bölgesel Basketbol Ligi

Kadınlar Bölgesel Basketbol Liginin Final Grubu serisinde birinci olan Çerkezköy Belediyesi ile ikinci olan Zonguldakspor Basket 67 takımları 2023-24 Sezonunda Türkiye Kadınlar Basketbol Ligine yükselmeyi başardı.

Her iki takıma da önümüzdeki sezonda başarılar dilerim. Kadın basketbolunun önümüzdeki günlerde daha çok insana ulaşması dileğiyle.

 Kadınlar Türkiye Kupası


28. Kadınlar Türkiye Kupasını finalde Fenerbahçe Alagöz Holding'i yenen ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi kazandı.


Kadınlar Federasyon Kupası

16 takımın mücadele ettiği Kadınlar Federasyon kupasında Finalde Elazığ İl Özel İdareyi yenen Tarsus Belediyesi Kadınlar Federasyon Kupasının sahibi oldu.

Başarılarından dolayı tüm takımları tebrik ederim.

spacer

James Naismith ve Basketbolun İcadı

Aralık 1891'de üniversite öğretmeni James Naismith'in bir sorunu vardı. Kış nedeniyle içeriye girmek zorunda kalan öğrencileri gürültücü olmuştu. Çok fazla enerjileri vardı ama harcamanın bir yolu yoktu. Futbol ve beyzbol oynamak için hava çok soğuktu.

Basketbolun Tarihsel Gelişimi

Basketbol ve Naismith

Okul, Naismith'ten yeni bir salon sporu icat etmesini istedi. Naismith, çocukken oynadığı bir taş atma oyununu hatırladı. Oyuncuların hedefe top attığı bir oyunu düşündü. Hedefe en çok top atan takım kazanırdı.

Naismith bulduğu yeni oyununa "basketbol" adını verdi ve 13 kural yazdı. İki şeftali sepeti ve bir futbol topu yeterliydi. Naismith, spor salonunun her iki ucuna sepetleri yerden 3 metre yüksekliğe astı. Takımların her birinin dokuz oyuncusu vardı. 

Naismith basketbol tarihindeki ilk maç için hava atışını kendisi yaptı. Böylece 21 Aralık 1891'de Massachusetts, Springfield'da basketbol oyunu doğdu.

Basketbola İlginin Artması

Yeni sporun popülaritesi hızla arttı. Naismith'in öğrencileri basketbol oyununu yayarak öğretmen ve koç olmaya devam ettiler. Liselerde, kolejlerde takımlar kuruldu. Ülke genelinde erkekler, kızlar basketbol oynamaya başladı.

Taraftarlar bu heyecan verici spora çok ilgi gösterdi. Profesyonel ligler kuruldu. 1920'lerde Original Celtics ve Harlem Rens gibi profesyonel takımlar ülke çapındaki turlarda büyük kalabalıklar topladı. Böylece basketbol oyunu dünyanın her köşesine yayıldı.

Basketbolun Olimpik Spor Yolculuğu

Basketbol, ​​1936'da Olimpik bir spor haline geldi. İlk olimpik basketbol maçında Naismith hava atışını yaptı. Şampiyonluk maçının ardından sporculara madalyalarını verdi. James Naismith'in kış mevsimi için “oyalama” olarak icat ettiği basketbol oyunu artık küresel bir spora dönüşmüştü.

Kural değişiklikleri oyunu daha eğlenceli hale getirdi. Top sürmeye izin verildi. Sayı atmayı kolaylaştırmak için sepete arkalıklar eklendi. Şeftali sepetinden topun geçmesine izin vererek basketbol oyununu hızlandıran bir ağla değişti. Top sürmenin ve şut atmanın daha kolay olduğu yeni bir top kullanıldı.

Basketbolun Günümüze Ulaşması

Böylelikle basketbol günümüze kadar ulaştı. Bugün milyonlarca insan basketbol oynamaktadır. Dünyanın en popüler sporlarından biri olan basketbolla tanışmış olmanın mutluluğunu ben de yaşıyorum.

Basketbolun günümüze kadar uzanan tarihçesini görmek için aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Basketbolun tarihsel gelişimini buradan indirebilirsiniz.

Basketbolla kalın.
spacer

Basketbol ve Liderlik

 Her bireyin farklı koşullarda liderlik gösterebileceği özellikleri vardır. Basketbol ve liderlik bu yazımın konusunu oluşturmaktadır. 

Her zaman iyi basketbolcu olan kişi takımın lideri olmaz. Cesur, sert ve yürekli oyuncular da liderlik özelliğine sahip olabilir.

Basketbolda Liderlik

Liderlik ve Basketbol


Bir basketbol takımının lider olarak seçtiği genç basketbolcu adayı, kritik durumda iyi fikirlere ve anlayışa sahip olması gerekmektedir. Bu oyuncular doğru zamanda doğru kararlar veren basketbolculardır.

Liderlik yapacak genç basketbolcu adayı koçtan sonra takımın en önemli figürlerinden biri olmaktadır. Lider demek takım kaptanı olmaya aday oyuncu demektir. 

Liderlik Nedir, Nasıl Yapılır?


Basketbolda liderlik yapmak, ortak amaçları gerçekleştirmek için gayret göstermektir. Takım arkadaşlarını hedefler doğrultusunda sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmeye çalışma çabasıdır. Liderlik özelliği doğuştan gelir diye bir kural yoktur. Lider olunabilir. Çünkü liderlik bir süreçtir.

Liderliğin ortak unsurları şunlardır; 
  1. Ortak amaca gitme isteği 
  2. Takım arkadaşlarını yönlendirme 

Lider denilen kişi takım arkadaşlarını yönlendiren ve onları harekete geçiren kişidir. Basketbol takımında seçilen takım kaptanlarının liderlik yapması doğal olarak beklenmektedir.

Takım Kaptanı


Bir takımda lider özelliklerine sahip oyuncular genelde takım kaptanıdır. Takım kaptanları her şeyden önce takımlarının başarılı olmasını, takım arkadaşlarının başarısı için antrenman ve maçlarda büyük efor sarf ederler.

Takım kaptanı antrenör, idareci ve oyuncular arasında bir köprü olarak dengeleri korur ve yönetir. Bir takımdan söz etmek için sağlam adımlar atılmasına katkı sunar.

Basketbol takımında kaptan olan genç basketbolcu adayı aldığı ünvana bakmadan sürecin önemli bir parçası olduğunu bilmelidir.

Haydi basketbol takımı kaptanları iş başına!

spacer

Basketbol ve Kurallar

Basketbol ve kurallar oyunun oyunun temiz oynanması için vardır. Basketbol oyun kuralları evrensel geçerliliği olan oyun yönetimi yönergesidir.

Kurallar ve Basketbol

 Bilinmesi Gereken Basketbol Kuralları

Her genç basketbolcu adayının oyun kurallarını bilmesi basketbol maçlarında onların çok işlerine yarayacaktır. Oyuncuların ve antrenörlerin tüm kuralları bilmesi mümkün olmayabilir. Ancak oyunun temel kurallarını bilmek gerekir. Çok nadir gerçekleşen kuralları bilmeyebilirler.

Ancak her basketbolcu adayı, antrenör ve sahaya çıkan diğer kişilerin en azından bazı temel kuralları bilmesi şarttır.

Basketbol oyununun adil olması, sportmence yarışmak, adaletli bir sonucun oluşması için kurallara uyulmalıdır. Aksi takdirde yapılan davranışların tümü basketbolun ruhuna aykırı kabul edilmelidir. Oyun kurallarına ilk basketbolun ana aktörlerinin uyması gerekir. Basketbolcular, antrenörler, teknik ekip vs.

Oyun kurallarının uygulanması ve kararın verilmesini hakemler yapmaktadır. Genç basketbolculara düşen asil görev hakemlerin oyun kurallarını kolaylıkla yürütmesini sağlamaktır.

Bazı Temel Oyun Kuralları

Basketbol çizgileri oyun alanına dahil değildir. Yani çizgiye temas edildiğinde "dışarda" olarak değerlendirilir.

Masa hakemlerinin masasında bulunan yön okunun anlamı şudur. Ok hangi yönü gösteriyorsa hücum o yöne yapılır. Ayrıca hakemin eliyle gösterdiği tarafa hücum edilir.

Bir takım her periyotta 1 mola hakkına sahiptir. Son periyotta ise 2 mola alabilir.

Sportmenliğe aykırı olan davranışlarda hakemler sportmenlik dışı faul ya da teknik faul çalabilir. Bir basketbolcunun ve teknik ekibin bu faulleri almaması için sportmence oynaması gerekir.

Hücum süresi 24 saniye olup, takımların kendi yarı sahasından hücum sahasına geçme süresi 8 saniyedir.

Bir maçta 5 tane kişisel faul alan oyuncu o maçta bir daha oyuna giremez.

Maçlar 10 dakikalık 4 periyot halinde oynanır. Beraberlik durumunda eşitlik bozulana kadar 5 dakikalık uzatmalar oynanır.

Basketbol ve oyun kurallarının tamamı için tıklayınız.

Sonuç Olarak

Basketbol oyununun kuralları vardır. Bunun sayesinde basketbol maçı nasıl oynanacağı belirlenmiştir. Kuralları uygulayan kişiler hakemlerdir.

Kurallara uyulduğu sürece maçlar zevkli olacaktır. Kurallara uyulmadığında haksızlıklar oluşur. Tartışmalar çıkar. Basketbol maçının tadı kaçar.

Basketbolda kurallara uymak genç basketbolcu adayının sorumluluğudur.

Kurallara uyarak basketbolla kalmanız ümidiyle.
spacer

Basketbol ve Hedef Belirleme

 Basketbol ve hedef belirleme iç içe bir kavramdır. Hedef belirleme dendiğinde genç basketbolcu adayı, geleceği düşünerek kendini motive edeceği bir süreç olduğunu anlamalıdır. Bu süreçte genç basketbolcu adayı olmak istediği yeri belirler ve hedefe ulaşmak için bir zaman geçirir.

Basketbol ve Hedef Belirleme

Basketbolcuların Hedef Belirlemesi


Basketbol ve hedefler belirlenirken genç basketbolcu adayı nerede olacağını bilmelidir. Ardından ona göre çalışmalarını yönlendirebilir. Böylece genç basketbolcu adayı onu yolundan edebilecek engelleri fark eder onlarla başa çıkabileceği yolları araştır.

Üst düzeyde başarılı olmuş basketbolculara baktığımızda hepsinin kendilerine bir hedef koyduğunu görürüz. Basketboldaki hedeflerine ulaşmak için çok çalıştıklarını görürüz.

Basketbolda ortaya koyulan hedeflerle bilgiler edinmeye odaklanılmalıdır. Bunu yaparak zaman ve elde edilecek şeyin ne olduğunun ayırımı yapılabilir.

Basketbolda hedefler belirlerken önce büyük amaçlar sonra alt erekler belirlenmelidir. Böylece genç basketbolcu adayı olarak adım adım ilerleme elde edilir.

Hedef Belirlemede Koçun Rolü


Antrenör, oyuncularına hedef belirleme sürecinde rehber olmalıdır. Basketbolcuların başarılı olması için oyunculara koç destek olan önemli bir figürdür. Koçun oyuncuları disiplinli, çok çalışması gerektiğine ve istikrarlı olmalarına inandırması gerekir.

Daha önemli olanı genç basketbolcu adayı hedefine giderken okul hayatını ve yaşamının diğer öğelerini bu doğrultuda ilerletebilir. Hedefe ulaşmak için bir ahenk halinde ilerlemeyi alışkanlık haline getiren genç basketbolcu adayı, yetişkinlik döneminde öğrendiklerini buralarda kullanmaya başlayacaktır.

Basketbolda Hedef Belirlemede Oyuncular


Oyuncuların hedefi illa profesyonel basketbolcu olmak değildir. Basketbolun kazandıracağı alışkanlıklar sayesinde kendilerini gerçekleştirme fırsatlarını bulacaklardır.

Dolayısıyla hedef belirlemek herkes için önemlidir. Çünkü o doğrultuda iş, okul, antrenmanlar ve planlamalar yapılabilir. Basketbol ve hedef belirlemek sadece performans değildir. Hedef belirlemek ayrıca genç basketbolcu adayının kendine yaptığı uzun vadeli bir yatırımdır.

Genç basketbolcu adayının bu doğrultuda baktığımızda hedefi; iyi insan, iyi basketbolcu ve iyi öğrenci olmasıdır.

Basketbol ve hedeflerinizin gerçekleşmesini ümit ederim.

spacer

Basketbolda Beslenme

 Basketbolda beslenme önemlidir. Genç basketbolcu adayının beslenmesine dikkat etmesi şarttır. Basketbolda ihtiyaç duyulan enerjiyi verecek besinler tüketilmesi için basketbolda kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Basketbolda Beslenmek

Basketbolcuların Beslenmesi


Bir basketbolcunun beslenmesine dikkat etmesi şarttır. Çünkü genç basketbolcu adayı gereksinimi olan enerjiyi verecek besinleri tüketilmesi gerekir. Basketboldaki doğru beslenme bu yönde olacaktır.

Basketbolda dengeli beslenme dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yeterli miktarda sebze, meyve, protein ve karbonhidrat içeren besinlerin tüketilmesi önemlidir. Genç basketbolcu adayı şeker ve işlenmiş şeker içeceklerinden uzak durmalıdır. Basketboldaki sağlık ve performans açısından önemlidir.

Genç basketbolcu adayı olarak sağlıklı ve dinç kalmak için özellikle yaz aylarında bol su tüketmelidir. Su tüketimi bir basketbolcu için en önemli noktalardan biridir.

Basketbolcu Nasıl Beslenmeli?


Basketbol sporunun özelliğine göre hem antrenmanlarda hem de maçlarda performansı arttırmaya yarayacak özel beslenme programına sporcu beslenmesi denir. Genç basketbolcu adayı antrenman eşliğinde basketboldaki yaşam tarzı ve sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmelidir.

Doğru beslenme; yeterli olan enerji desteğini sağlayarak hareketlerin yapılmasına yardımcı olur. Uygun besinler alındığında daha aktif bir yaşam tarzı oluşur. Kas kütlesini korumak için protein içerikli besinler tüketilir.

Sonuç Olarak;


Sağlıklı bir bireye göre genç basketbolcu adayı; karbonhidrat yönünden zengin, protein değerinde normal, yağ içeriğinde normalden az besinler tüketmelidir. Ayrıca bol bol su içmeleri gerekmektedir. Genç basketbolcu adayının bol su tüketimi adeta zorunludur.

Sağlıklı basketbol dolu günler dilerim.

spacer

AFRİKA | FIBA VE NBA ORTAKLIĞINDAKİ BAL LİGİ NEDİR?

BAL League

 Basketbol Afrika Ligi (BAL)

Basketbol Afrika Ligi (BAL); FIBA ile NBA arasındaki ortaklığa dayanan bir ligdir. Bu ligde Afrika'dan 12 takım yer almaktadır.

BAL, FIBA'nın daha önce Afrika'da düzenlediği liglerden temelini almaktadır. NBA ise Kuzey Amerika dışında kurmak istediği bir lig olduğu için FIBA ile bu işbirliğine girmiştir.

BAL ligi NBA'nin Amerika dışında düzenlediği tek lig olma özelliği vardır. Lig 12 takım ile oynanmaktadır.

BAL ligindeki 12 takım Sahra Konferansı ve Nil Konferansı olarak 6 takımlı 2 gruba ayrılır. Aynı konferanstaki takımlar birbirleriyle ile 1 maç yaparlar. Böylece  normal sezon sona ermiş olur.

Normal sezonun ardından ilk 8 sırada yer alan takımlar Play Off'a kalmayı başarır. Play Off maçlarının tamamı tek maçlık eleme sistemiyle oynatılarak şampiyon takım belirlenir.

BAL ligini bal.nba.com linkinden dileyen takip edebilir.

BAL Liginde Yer Alan Takımlar

AS Douanes (Senegal)
Abidjan Basket Club (Fil Dişi Sahili)
Al Ahly (Mısır)
CFV Beira (Mozambik)
Cape Town Tigers (Güney Afrika)
City Oilers (Uganda)
Kwara Falcons (Nijerya)
Petro De Luanda (Angola)
Reg (Ruanda)
Slac Basketball (Gine)
Stade Malien (Mali)
ABD Manastri (Tunus)

BAL liginde enteresan maçlar oynanmaktadır. Afrika basketbolunu ne kadar geliştireceğini birlikte izleyip göreceğiz. Umarım basketbol için en güzel şeyleri beraberinde getirir.
spacer

NBA | SPORTMENLİK ÖDÜLÜ TARİHİ

 

NBA Sportmenlik Ödülü Tarihi

NBA'de Sportmenlik Ödülü Geçmişi

 

1995 yılından bu yana NBA’de yılın en sportmen ödülü verilmeye başlandı. Sportmenliği önemini vurgulamayı çalışan bu ödülü kimlerin kazandığının listesi aşağıda yer almaktadır.



Daha önceki yazılarımdan da Sportmenlik nedir vurgusunu yapmıştım. Bir basketbolcu adayının sportmenlik erdemini benimsemesi ve buna göre hareket etmesi basketbolun güzelliği için şart olmaktadır.

 

NBA Sportmenlik Ödülü  Joe Dumars Kupasını alanların yılara göre listesi

 

2021-22 — Patty Mills, Brooklyn Nets
2020-21 — Jrue Holiday, Milwaukee Bucks
2019-20 — Vince Carter, Atlanta Hawks
2018-19 — Mike Conley, Memphis Grizzlies
2017-18 — Kemba Walker, Charlotte Hornets
2016-17 — Kemba Walker, Charlotte Hornets
2015-16 — Mike Conley, Memphis Grizzlies
2014-15 — Kyle Korver, Atlanta Hawks
2013-14 — Mike Conley, Memphis Grizzlies
2012-13 — Jason Kidd, New York Knicks
2011-12 — Jason Kidd, Dallas Mavericks
2010-11 — Stephen Curry, Golden State Warriors
2009-10 — Grant Hill, Phoenix Suns
2008-09 — Chauncey Billups, Denver Nuggets
2007-08 — Grant Hill, Phoenix Suns
2006-07 — Luol Deng, Chicago Bulls
2005-06 — Elton Brand, Los Angeles Clippers
2004-05 — Grant Hill, Orlando Magic
2003-04 — PJ Brown, New Orleans Hornets
2002-03 — Ray Allen, Seattle SuperSonics
2001-02 — Steve Smith, San Antonio Spurs
2000-01 — David Robinson, San Antonio Spurs
1999-00 — Eric Snow, Philadelphia 76ers
1998-99 — Hersey Hawkins, Seattle SuperSonics
1997-98 — Avery Johnson, San Antonio Spurs
1996-97 — Terrell Brandon, Cleveland Cavaliers
1995-96 — Joe Dumars, Detroit Pistons

Basketbola başlamış olan genç basketbolcu adaylarının sportmenlik ruhunun ne olduğunu ve neden gerekli olduğunu anlamaları gerekir. Çünkü sonraki hayatlarında sportmenlikten aldıkları erdem ile kendilerine yatırım yapmış olacaklardır.

 

Basketbolu sportmence oynayalım.

spacer

Basketbolda Olumlu Olmak

 Basketbolda olumlu olmak önemlidir. Bu yüzden basketbol oyuncuları olumlu kalmaya çalışmalıdır. Antrenman ve maçlarda olumsuz durumu tetikleyen pek çok etken vardır. Ancak takım arkadaşları birbirini destekleyemesi ve yardımlaşması basketbolda olumlu kalmayı sağlayan bir etkidir.

Basketbolda Olumlu Düşünmek

Basketbol Oyununda Olumlu Olmak

Sesle verilen bir destek; basketbolcu adaylarını olumlu olmaya teşvik etmek, gülümsemek, arkadaşın sırtını sıvazlama gibi hareketlerin oyuncuların basketbolda olumlu olmasına yardım eder. Genç basketbolcu adayları olumlu düşünerek anda kalabilmelidir. 

Zor durumlarda pozitif kalmak kolay değildir. Ancak genç basketbolcu adayı bunu ne kadar çok yapmaya çalışırsa zor durumlar o kadar çabuk atlatılır. Basketbolda olumlu olmak, sahada daha güçlü kalmayı sağlar.

Basketbolda olumlu olan oyuncular sorunlarını çözmek için bir yol bulur. Zor durumlarda kaygı, üzüntü ve stres artar. Basketbol sahasında olumlu düşünce yöntemleriyle bu handikabı aşmak için genç basketbolcu adayının olumlu olmayı öğrenmesi gerekir.

Basketbolda Olumlu Düşünmenin Faydaları

Pozitif düşünme, psikolojik ve fizyolojik olarak stresten uzaklaşmayı sağlar. Basketbolda olumlu düşünerek genç basketbolcu adayı takım arkadaşları tarafından saygıyla karşılanır.

Basketbol oyuncularının olumlu olması tamamen kendilerinin elindedir. Olumlu olmaya karar verildiğinde süreç başlar. 

Bu yolda genç basketbolcu adayı;

  1. Kendine güven duymalıdır. 
  2. İyi bir iletişim kurmaya gayret etmelidir. 
  3. Duygularını ifade etmekten kaçınmamalıdır. 
  4. Maçta yapılan hataya takılmayıp geride bırakmalıdır.
Genç basketbolcu adaylarına kaynak olması için “Anda Kalmak” konusuyla ilgili TBF’nin Akademi sayfasındaki koç Ekrem Memnun'un 15. Uluslararası Seminerini izlemelerini önerebilirim.

Anda ve basketbolla kalın.

spacer

ALMANYA | ÖZEL OLİMPİYAT DÜNYA OYUNLARI BERLİN 2023

Stralsund Belediyesi

 Hansestadt Stralsund Host Town Programı

Sosyal sorumluluklarım kapsamında dahil olduğum Özel Olimpiyat Türkiye ile 17-25 Haziran 2023'te Berlin'de düzenlenecek Özel Olimpiyatlar Dünya Oyunlarının ilk bölümünü Almanya'nın Stralsund kentinde tamamladık.

3x3 karma pota basketbol takımından söz etmeden önce Stralsund kentindeki uyum sürecimizden söz etmek istiyorum. Kentin nüfusu 60 bin ve buradaki halkın 10 bini spor ile uğraşmaktadır. Kentin voleybol takımı 2. lig şampiyonu olarak 1. lige yükselmiş. 

Özel Olimpiyat Türkiye'yi ağırlamak için çok istekli olmuşlar. Almanya'ın en kuzeyinde Baltık Denizine komşu olan kent gerçekten muhteşem bir şehir. Şehrin halkı Özel Olimpiyat Türkiye ile oldukça yakından ilgilendi. Kendilerinin misafirperver hareketlerinden dolayı çok teşekkür ederim.

Gurbetçi vatandaşlarımız Özel Olimpiyat Türkiye'yi burada yalnız bırakmadılar. En sıcak selamlarını Türkiye'ye gönderdiler. 

Stralsund Belediye başkanı ilk gün bizi makamında ağırladı. Şehri daha yakından tanımak için hem sunumlar gerçekleştirdi. Hem de şehir turu ve buradaki kamp sürecimiz boyunca bizimle ilgilenen pek çok gönüllü arkadaş oldu. Gönüllülerimizden ikisi Nergiz ve Batu'nun Türkiye'ye özel selamları var.

Stralsund ile İlgili Karşılaştığım İlginç Şeyler

Burada en ilgimi çeken ve yazıyı yazdığımda hala beni en heyecanlandıran şey şu oldu. Burada gündüzler yaklaşık 17 sürmektedir. Coğrafi bilgi olarak bunu her ne kadar bilsem de yaşamak ayrı bir duygu oldu.

Baltık denizinde olması sebebiyle sembolik olarak denize girmek ayrı bir keyif oldu.

Şehrin nüfusunun az olmasına karşın büyükşehirlerde ihtiyacınız olan her şeyi Stralsund'ta karşılayabilmemiz benim için ilginç olan başka bir şeydi.

Spora değer veren bir kent olan Stralsund pek çok spor organizasyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Şehirden Baltık Denizini yüzerek Almanya'nın en büyük adasına gitmek, Ada ile şehri bağlayan köprüdeki maraton katılımı çok yüksek olan sporlardan bazılarıdır.

Stralsund gibi bir şehri görmek beni çok fazla memnun etmiştir. Teşekkürler Stralsund.

3x3 Karma Pota Basketbol Takımının Hazırlıkları Nasıldı?

İlk antrenman yaptığımız salon devasa büyüklükteydi. Oyuncularım daha önce böyle bir salonda antrenman yapmadıkları için oldukça şaşkın karşıladılar.

Suyumuzdan, duş odalarına kadar her şey özenle hazırlanmıştır. 2 saat antrenman süresi tanınan Özel Olimpiyat Türkiye 3x3 karma pota basketbol takımı buradaki antrenmanları oldukça verimli yaptı.

15 Haziran 2023'te Stralsund'tan Berlin'e hareket ederek Specials Olympics World Game Berlin 2023'ün havasını iyice yaşamaya başlayacağız.

Açılış törenini Özel Olimpiyat Türkiye olarak 100 bin kişinin önünde gerçekleştirme heyecanını artık tamamen yaşamaya başladık.

Türkiye'ye madalyalar ile dönme umuduyla.

Stralsund Televiziyonuna Çıkan Haberlerimiz







spacer