Penetreyi Geliştirecek 2 Drill

 Basketbol eğitiminin bu yazısında genç basketbolcu adayları için penetreyi geliştirecek 2 drillden söz etmek istiyorum. Genç basketbolcu adayları için penetre edebilmek onların bireysel gelişimi için çok önemlidir.

Basketbol Drill

Penetrenizi Geliştirmeye Yarayan 2 Drill

Genç basketbolcu adaylarının penetrelerinin gelişimi onların bireysel gelişimine direkt etki etmektedir. Genç basketbolcu adayları 1e1 oynamayı başardıklarında basketbol derinliklerine doğru yol alma evresine girmeleri demektir.

Bundan dolayı penetreyi geliştirecek 2 drilli bu yazıda genç basketbolcu adaylarıyla paylaşmak istiyorum. Penetrenizin gelişmesini istiyorsanız üçlü tehdit konusuyla başlamınızı öneririm. Üçlü tehdit yazısına tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Penetrenizi Geliştiren 2 Drill Hangileridir?

Penetrenizi geliştirecek 2 drillin adı 2 Nokta Arası Atak ve Atak Reaksiyonudur. Her iki drillde de amaç savunmanın boşluğuna atak yaparak çembere gitmektir. Böylece genç basketbolcu adayları yavaş yavaş savunmayı okumayı öğrenirler. 

Penetreyi geliştirecek olan 2 drillde de yarı sahadan sonra daraltılmış dar alanda tam sahada 1e1 oynayarak hem savunma hem hücumdaki temel becerilerinizi geliştirmek için bol bol pratik yapmak fırsatınız olacaktır.

2 Nokta Arası Atak

Drill: 2 Nokta Arası Atak

Penetreyi geliştirmeye yarayan drillerden biri 2 nokta arası atak alıştırmasıdır. Bu alıştırmayı şöyle uygulayabiliriz.
  1. Savunma oyuncusu 2 kuka arasında yer alır.
  2. Savunma oyuncusunun karşısında toplu hücum oyuncusu vardır.
  3. Savunma oyuncusu sağındaki ya da solundaki kukaya eliyle dokunarak tekrar topun karşısına geçmeyi hedefler.
  4. Savunma bir kukaya temas için harekete başladığı anda diğer kukanın arkasından driblingle geçerek potaya atak yapmalıdır.
  5. Hücum oyuncusunun amacı savunmaya yakalanmadan çembere kadar gitmek olmalıdır.
  6. Çembere atak yapıldıktan sonra yan çizgiyle faul çizgisi arasındaki dar alanda tam sahada 1e1 oynanır.
  7. Tam saha 1e1 başlarken hücum ve savunma rollerini değiştirir.
  8. Tam saha 1e1 başlamadan önce check out yapılarak hücum başlar.
  9. Drill yarı sahada ve tam sahada tam performans gösterilerek yapılmalıdır.
  10. 1e1 oynayacak genç basketbolcu adaylarının beceri düzeyleri aynı olursa, gelişimleri daha hızlı olacaktır.

Atak Reaksiyonu

Drill: Atak Reaksiyonu

Genç basketbolcu adaylarının penetresini geliştirecek ikinci drill Atak reaksiyonudur. Bu alıştırmada hücum oyuncusu savunmayı okuyup doğru yöne atak yapmasını geliştirecektir.

Atak reakisoyonu drillinde savunma ve hücum oyuncusu arasında 1 kuka bulunur. Savunma oyuncusu kukanın sağından ya da solundan hücum oyuncsuna atak yapar. 

Hücum oyuncusu dribling yaparak savunma oyuncusunu atağını bekler. Savunma oyuncusunun atak yaptığı yönün tersine çembere atak yapmalıdır.

Bir önceki drillde olduğu gibi yine daraltılmış dar alanda tam saha 1e1 oynanır.

Genç basketbolcu adayları bilmelidir ki, 1e1 becerinizi hücum ve savunmada geliştirdikçe gelişiminiz sağlıklı bir yol alacaktır. Bunun için özellikle off sezonda 1e0 becerilerinizi geliştirmek için çok çalışmalısınız.

Genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimi için faydalı olan penetreyi geliştirecek 2 drill uygulamalarında başarılar diliyorum.

Basketbolla kalın.


spacer

Bir Basketbol Maçı Nasıl Başlar?

Bu yazımda basketbola daha yeni başlayan küçük oyuncular için birkaç bilgi vermek istiyorum. Bir basketbol maçı nasıl başlar? Bu sorunun yanıtını arayacağız.

Basket maçı nasıl başlar?

Basketbol Maçı Nasıl Başlar?

Bir basketbol maçı;
  1. Hava atışıyla başlar.
  2. Her iki takımda birer oyuncu orta yuvarlağın içerisindeki yarı saha çizgisinde durur.
  3. Hakem iki oyuncu arasında hava atışı yapar.
  4. Hava atışı sırasında diğer oyuncular orta yuvarlağın için hariç istedikleri yerde durabilirler.
  5. İki oyuncu sıçrayarak topu takım arkadaşlarına vermek için topa elleriyle vururlar. Hava atışı yapıldığında topun tutulması kurallara aykırıdır. Oyuncular hava atışında topa yanlızca parmaklarıyla vurarak takım arkadaşlarına göndermelidir.
  6. Hakem topu her iki oyuncu arasında olacak şekilde havaya atmalıdır. Top bir oyuncuya doğru gitmemelidir. Hava atışında yer alacak oyuncularsa rakip oyuncunun üzerine doğru sıçrayamazlar. Hava atışındaki oyuncular yukarı doğru dik şekilde sıçramalıdır.

Hava Atışından Sonraki Durum

Hava atışından sonra topu kontrol eden takım ısınma yaptığı potaya hücum eder. Bir basketbol maçının içerisinde hücumun yönü bu şekilde belirlenir. Top dışarı çıktığında ya da faul olduğunda hakemin eliyle göstereceği taraf topun o yöne hücum eden takımda olacağı anlamına gelir.

Faul olduğunda ya da top dışarı çıktığında hücum yapacak takım topu yan çizgi veya dip çizgiden oyuna sokarak maçı devam ettirir.

Hava atışından sonra paylaşılmayan top olduğunda hücum sırası şöyle belirlenir. Hava atışını kazanamayan takım paylaşılmayan top olduğunda hücum sırasına sahip olur. Böylelikle hücum sırası değişerek tüm maç boyunca devam eder.

Hücum Sırası Değişikliği

Hücum sıraları hava atışından sonra masa hakemlerinin masasında bir ok konarak belirlenir. Paylaşılmayan toplarda hücum sırası değiştiğinde okun yönü de değiştirilir. Hücum yönünü belirleyen okun yönü periyot başlarken değiştiği diğer anlardır.

Basketbolda hücum sırası bu şekilde belirlenir. Basketbolda hücum sırasının bu kuralların dışında değiştiği durumlar şunlardır:
  1. Top kaybı olduğunda
  2. Savunma ribaundu alındığında
  3. Sayı olduğunda
Yukarıdaki durumlarda hücum yönü değişir fakat hücum yönünü belirleyen ok değişmez. Hücum ribaundu alındığı durumdaysa hücum yönü aynı kalmaktadır.

Görüldüğü üzere basketbolda sırasıyla hücum yapılır. Ancak savunmaların, ribauntların, top kayıpların, sayıların sonuçlarında kazanan ya da kaybeden takım belli olmaktadır.

Bir basketbol maçının nasıl başladığına dair umarım iyi bilgiler aldınız. Basketbolun başka bir yazısında görüşmek umuduyla basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

Basketbolda Ne Yaptığın Değil Nasıl Yaptığın Önemlidir

Dünyanın her yerinde milyonlarca insan basketbol oynuyor. Kimisi eğlence için oynuyor, kimisi gelişmek için kimisi de işi olduğu için basketbol oynuyor. Performans için basketbol oynayan genç basketbolcu adayları şu altın öğüdü unutmayın: "Basketbolda ne yaptığın değil nasıl yaptığın önemlidir."

Basket oynuyorum


Basketbol Antrenmanları

Dünyanın dört yanında milyonlarca kişi basketbol oynuyor. Gelişmek isteyen genç basketbolcu adayları aşağıdaki bakış açısına dikkat etmelerini öneririm.
  1. Herkes aynı basketbolu oynuyor.
  2. Herkes aynı drilleri yapıyor.
  3. Herkes aynı antrenmanları yapıyor.
Madem böyle o zaman genç basketbolcu adaylarının hepsinin oyuncu olması gerekir dediğinizi aklınızdan geçirdiğinizi düşünüyorum. Ancak buradaki fark aynısını yapmak değildir. Nasıl yaptığınızdır. Unutmayın; basketbolda ne yaptığın değil nasıl yaptığın önemlidir.

Belki bir takımın drillini çok beğendiniz onu çalışıyorsunuz. Ancak bu drilli amacına uygun olarak gerçekleştirmediğiniz takdirde eğlenceden öteye birşey kazanamazsınız.

Basketbol Antrenmanlarını Nasıl Yapmalısınız?

Basketbol antrenmanlarınızı nasıl yapmalısınız? Esas yanıtlamanız gereken soru budur. Örneğin çok basit görünen 2ye0 fastbreak alıştırmasını ele alalım. Ne yaparsınız? Toplu oyuncu dribling yapar. Arkadaşına pas verir. Turnikeyle bitirilir.

2ye0 fastbreak drillini bu minvalde yaparsanız hata yapmış olursunuz. Mesela basketbol antrenmanlarınızdaki 2ye0 fastbreak çalışmalarında neler yapabilirsiniz. Kısaca açıklamaya çalışayım.

  1. İki oyuncunun koşması gereken kulvarların doğru kullanılması, H
  2. Koşu hızının ayarlanmış olması, 
  3. Dribling yapan oyuncunun uygun pas açısı yaratması, 
  4. Pasın uygun hız ve açıda gitmesi, 
  5. Turnikeden sonra hücum ribaundunun takibinin yapılmasına dikkat edilmesi vs.
Eğer genç basketbolcu adayları yukarıdaki kriterlere dikkat ederek 2ye0 fastbreak çalışmasını yaparlarsa, dışarda çalışan diğer genç basketbolcu adaylarıyla aralarında fark yaratmış olur. Yoksa dünyanın her yerinde insanlar basketbol oynuyor. Oysa ne yaptığın değil nasıl basketol oynadığın önemlidir. Bu detay sizinle diğer genç basketbolcu adayı arasında fark yaratmanızı sağlar.

Antrenmanlarınızı Ciddiye Alın

Genç basketbolcu adayları antrenmanlarını son derece dikkate alarak ciddi çalışmaları gerekir. Kaybedilecek zamanınız yoktur. Bundan dolayı basketbol antrenmanlarında ne kadar nitelikli çalışacakları onların hedeflerine ulaşmalarına o kadar çok yardım eder.

Genç basketbolcu adayları koçun herhangi bir drillde ne istediğine dikkat etmelidir. Alıştırma içerisinde ne isteniyorsa onu yaparak nasıl çalışması gerektiğini öğrenmelidir.

Basketbol Öğütlerine Kulak Verin

Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adaylarına süreç içerisinde benzer pek çok öğütler verilecektir. Bu yazımdaki gibi öğütleri değerlendirmenizi öneririm. Zaman içerisinde doğruluğu sabitlenmiş basketbola dair bu özlü sözler sizler için birer rehber olacaktır.

Basketbol vecizelerinden bir örnek verdiğim bugünkü söz genç basketbolcu adayları için çok önemlidir. Düşünmenizi öneririm.

Basketbolda ne yaptığın değil nasıl yaptığın önemlidir.
spacer

Genç Basketbolcu Adayları Arasındaki Farklar

Genç basketbolcu adayları oyuncu olmak istiyorlarsa şuna baksınlar. İster profesyonel oyuncu olsun, isterse basketbol eğitimine yeni başlayan iyi oyuncular olsun fark etmeksizin hepsinin ortak noktası şudur: Gelişmek isterler, basketbolu severler, çok çalışmayı isterler.

Genç Basketbolcu Adaylarındaki Farklar

Genç Basketbolcuların Yaratacağı Farklar

Genç basketbolcu adayları basketbol eğitimi almaya başladıkları andan itibaren bir gelişim içerisinde yer alırlar. Kimisi basketbolu belli bir seviyeye kadar oynar. Kimisi basketbolu bir iş olarak yapmaya devam eder. 

İlerde basketbolu işiniz olmasını istiyorsanız, altyapıda bulunan oyunculardan üst seviyedeki usta basketbolculara kadar şu ortak noktalara sahip olmalısınız.
  1. Basketbol oyunundaki gelişiminizi isteyin.
  2. Basketbol oyununu çok sevin.
  3. Çok çalışmaktan asla vazgeçmeyin.
Yukarıdaki üç madde genç basketbolcu adaylarına bir klavuz olabilir. Basketbolcu olma yolunda günün sonunda altyapıdaki en iyi oyuncudan üst yapıdaki tüm oyunculara kadar herkesin bu özellikleri barındırdığını görecekler. Zaman yakınken genç basketbolcu adayları bu öğüde kulak vermelidir.

Dışarda Binlerce Genç Basketbolcu Adayı Olduğun Her Zaman Hatırlayın

Şunu hiçbir zaman unutmayın sizin antrenmanlarınız çok değerlidir. Zamanınızı boşuna harcamayın. Çünkü sizin harcayacağınız her zamana karşı dışarda binlerce genç basketbolcu adayı oyuncu olmak için ölesiye antrenman yapmaktadır.

Eğer basketbolcu olmak istiyorsanız hergün gelişim göstermek zorundasınız. Bunun için evvela basketbolu çok sevmelisiniz. Ardından çok ama çok çalışmanız gerekecektir. Aksi durumda genç basketbolcu adayı olmaktan öteye gidemeyeceksiniz. Çünkü sizin boşa harcadığınız her anı değerlendirmeye hazır binlerce oyuncu önünüze geçmeye hazır bekliyor olacaktır.

Tecrübelerimle gördüğüm genç basketbolcu adaylarındaki bazı hatalardan söz edeceğim. Bu hatalar basketbolun teknik ve taktik becerileri değildir. Genç basketbolcu adaylarının yol haritalarını çizerken yaptığı hatalardır.

Basketbolunuzu Geliştirin

Genç basketbolcu adayları her gün yaptığı antrenmanlarla basketbolunu geliştirmelidir. Antrenmanın dışında kalan zamanlarda bireysel gelişimine katkı sağlayacak her tür çalışmaları yapmalıdır. Bunun için dinlenmeden beslenmeye, bireysel antrenmanlardan özel antrenmanlara kadar her alanda kendilerini geliştirmelidir.

Oysa genelde genç basketbolcu adaylarında gördüğüm şudur. Bireysel gelişim için her ne kadar fazladan çalışma yapsalar da genelde içi boş çalışmalar yapmaktadırlar. Örneğin salonun boş olduğu zamanlarda sahada genelde eğlence amaçlı vakit geçirmektedirler. Oysa ihtiyaçları olan basketbol gelişimi olduğunu unutmaktadırlar.

Bireysel gelişiminizin nitelikli olması için evvela iyi bir koçla bir müfredat çerçevesinde sıkı antrenman yapmak gerekir. Ardından atletik performans koçu ve ihtiyacınız olan bireysel becerilere kazandırabilecek bireysel koçunuz gelebilir. Eğer bireysel koçla bir müfredat çerçevesinde ilerlemiyorsanız yine yukarıda altını çizdiğim gibi boşa vakit harcarsınız.

Dışarda nitelikli çalışan bir başka genç basketbolcu adayı gelip sizin yerinizi alacaktır.

Basketbolu Çok Sevin

Genç basketbolcu adaylarının oyuncu olmaları için basketbolu çok sevmeleri önemlidir. Basketbolcu olmak aslında uzun taşlı ve dikenli bir yoldur. Bu kadar sert bir yolculuğu tamamlamak için onu çok sevmeniz gerekecektir.

Genelde genç basketbolcu adaylarından duyuyorum ben basketbolu çok seviyorum. Basketbolu çok seviyorum diyerek onu çok sevemezsiniz. Basketbolu çok sevdiğinizi göstermeniz gerekecektir. Peki genç basketbolcu adayları nasıl basketbolu sevdiklerini gösterebilirler?

Öncelikle sorumluluklarını bilmelidir. Okul-kulüp arasındaki ilişkinin farkında olmalıdır. Derslerinin iyi olmasına özen göstermelidir. Saygılı, sportmen bir kişiliği olmalıdır. Genç basketbolcu adayı hiç bir antrenmanı kaçırmadan her idmana hazır gelmelidir.

Basketbol sahasında tüm dikkatini toplamak için gerekli tüm sorumluluklarını yerine getirmelidir. Böylece hem ebeveynleri hem çevresi tarafından basketbol gelişimini desteklemiş olacaktır. Eğer basketbolu seviyorlarsa basketbola çok emek vermeleri gerektiğini öğrenmelidir.

Çünkü sevgi demek emek demektedir. Basketbolu seviyorsanız ona çok emek dökmelisiniz.

Basketbolu Çok Çalışın

Her işte olduğu gibi basketbolu bir iş olarak düşünüyorsanız çok çalışmalısınız. Çok çalışmadan bir şeyde başarılı olmak ancak sözcüklerde kalır.

Antrenmanlarınıza erken gidip geç çıkın. İdmanlar esnasında elinizden gelenin en iyisini yapın. Koçun sizden istediği şeyleri algılayıp onun en iyisini yapmalısınız. Çok çalışmak başarılı olmak için her işteki ortak noktalardan biridir.

Ben çok çalışıyorum demekle çok çalışılmaz. Eğer basketbolcu olmak istiyorsanız gerçekten fazla mesai vermelisiniz. Örneğin crossover beceriniz iyi değilse onu binlerce kez tekrar etmelisiniz. Antrenmanlar yetmiyorsa bile parklar bahçeler sizin gidip orada çalışın. 

Bunu yapıyor musunuz? Eğer yapmıyorsanız siz çok çalışmıyorsunuz. Sadece çok çalıştığınızı zannediyorsunuz. Zannetmeyin gerçekten çok çalışın. Çok çalışmak acılı bir süreçtir. Merak etmeyin acı sizi öldürmeyecek. Sizi güçlendirecektir.

Genç basketbolcu adaylarının basketbolu arzuladıkları noktada oynamaları dileğiyle antrenmanlarında sonsuz başarılar dilerim. Basketbolla kalın.


spacer

Pick&Roll | Stay Back Savunması

Euroleague basketbol takımlarının çoğunun pick&roll ataklarına karşı yaptığı savunma stay back savunmasıdır. Peki nedir bu stay back savunması? Bu yazımda sizlere stay back savunmasını anlatmaya çalışacağım.

Stay Back Savunması

Stay Back Savunması Nedir?

Pick&roll atağı yapıldığında perdelemeye giden oyuncunun savunmasının screen yapılan noktanın gerisinde beklemesidir. Perdeleme yapan hücum oyuncusun savunması 1-2 adım geride bekleyerek yardıma hazır bekler. Ayrıca devrilen oyuncuyu da kontrol altında tutar.

Perdelemeye takılan savunmacı screen'in üzerinden giderek çok çabuk topun önüne geçmeye çalışmalıdır. Buradaki teknik screen üzerinden geçmektir. Ancak net yapılan perdelemelerde arkadan takip tekniği de uygulanmaktadır. 

Dribling yapan oyuncu çembere gittikçe stay back savunması yapacak oyuncu back pedal yaparak uygun bir zamanda yardıma gitmelidir. Yardım genelde hücum oyuncusu boyalı bölgeye girdikten sonra gelir.

Stay Back Savunmasındaki Şut Tehditi

Pick&roll ataklarında stay back savunmasının en zayıf noktası dribling yapan oyuncunun şut tehdidinin olmasıdır. Bunu absorve etmek için perdelemeye takılan oyuncunun topun karşısına çabuk geçmesi gerekir. Ayrıca stay back savunmasında olan oyuncunun her an yardıma giderek şutu kapatması stay back savunmasının bu zayıflığını kapatabilir.

Stay back savunmasının en zayıf noktası dribling yapan oyuncunun şut tehdididir. Pick&roll atağa karşı stay back savunmasının yapılması için dribling yapan oyuncunun averaj şütör olması gerekir. Şut tehditi güçlü olan bu tip oyunculara karşı stay back savunması etkisiz olabilir.

Stay Back Savunmasının Yapılması İçin

  1. İyi pivotları olan takımlar stay back savunmasını yapabilir.
  2. Pick&roll atağını iyi kullanan takımlara karşı stay back savunması yapılabilir.
  3. Dribling yapan oyuncu ortalama şütörse stay back yapılabilir.
  4. Dribling yapan oyuncu penetreciyse stay back savunması yapılabilir.

Stay Back Savunması Hakkında

Günümüz euroleague basketbolunda pick&roll ataklarına karşı stay back savunması yapılmaktadır. Stay back savunması pick&roll atağına karşı oldukça etkilidir. Ancak altyapı basketboluna stay back savunmasını önermemekteyim.

U16 sezonuyla birlikte pick&roll oynanmaya başlanmalıdır. Bununla birlikte pick&roll savunmaları da çalışılmalıdır. Genç basketbolcu adaylarının daha agresif olmaları ve basketbolu daha derinden oynamaları için ben switch, jump switch, hedge out ve double team gibi savunmaları öneririm.

Altayapı takımlarının artık A takım havuzuna oyuncu verecekleri U18 sonrası dönemde stay back savunmalarını çalışabilirler. Pick&roll ataklarına karşı stay back savunması oldukça etkilidir. Stay back savunmasının etkisini euroleague basketbolunda çoğu takımın yaptığını düşünecek olursak konuyu pekiştirmiş oluruz.

Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adaylarının daha agresif pick&roll savunmalarını uyguladıktan sonra stay back savunmalarını çalışmaları A takım havuzu için onları hazırlayacaktır.

Bu yazımda genç basketbolcu adaylarınıa pick&roll ataklarına karşı taktik gelişimini sağlayacak stay back savunması hakkında konuştuk. Pick&roll çok uzun bir konu olduğundan başka pick&roll yazılarında görüşmek umuduyla basketbolla kalın.


spacer

Euroleague 2024 Final Four Biletleri Satışa Çıkıyor

Turkish Airlines Euroleague Final Four biletleri satışa çıkıyor. 19 Aralık 2023 salı günü saat 9:00'da online euroleague final four biletleri alınabilir.

Berlin 2024 Final Four

Euroleague Final Four Berlin 2024


Euroleague final four müsabakaları bu sezon Almanya'nın Berlin kentinde oynanacak. Basketbolun en büyük kupası olan euroleague final four periyoduna Almanya 3. kez ev sahipliği yapacak.

Euroleague final four müsabakaları 24-26 Mayıs 2024 tarihinde Berlin'de sahne alacak. Euroleague final four biletleri 18 Aralık günü ön satış pençeresi açılacak. Basketbolseverler euroleague final four biletlerinin satışını ise 19 aralık günü yapabilecek.

Berlin 2024 Final Four Periyodu


Euroleague bu yıl farklı bir formatla oynanmaktadır. Normal sezon, play in, play off ve final four etaplarıyla sezonun şampiyonu belirlenecek.

Berlin'de düzenlenen ilk euroleague final four periyodunu Panathinaikos kazanarak şampiyon olmuştu. Bu sezon Panathinaikos'un antrenörlüğünü temsilcimiz Ergin Ataman yapmaktadır. Euroleague tarihinde 2 kere üst üstü şampiyon olan 3 koçtan biridir. Euroleague final four periyodunun ikincisini CSKA Moskova kazanmıştı. 

Üçüncü final four periyodun düzenleneceği euroleague Berlin 2024 final four etabına temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko'yu görmeyi umut ediyorum. Bir diğer dileğim ise yine temsilcimiz Ergin Ataman'ın da euroleague final four periyodunda yer almasıdır.

Euroleague Final Four Berlin 2024 Biletleri


Euroleague final four biletleri 19 Aralık 2024 salı günü satışa sunulacak. Biletler www.f4tickets.com adresinden satın alınabilecek. Euroleague basketbol severlerin yoğun ilgisinin olacağını öngörmektedir.

Bu vesileyle yeniden temsilcilerimiz Anadolu Efes, Fenerbahçe Beko ve Panathinaikos'un koçu Ergin Ataman'a başarılar dilerim. 
spacer

Read&React Basketbolu | Gelişimi

Altyapı takımlarının oynamasını önerdiğim read&react basketbolunun gelişimi nasıl olacağını bu yazımda anlatmak istiyorum. Read&React basketbolunu öğretmek isteyen basketbol koçlarına en büyük tavsiyem sabırlı olmalarıdır. Çünkü read&react basketbolunun öğrenilmesi ve ilerlemesi için zamana ihtiyaç vardır.


Read&React Basketbolunun İlerlemesi


Read&React Basketbolunun Akışı


Read&read basketbolunun temel aşamaları alışkanlık haline geldikten sonra artık sistemin geliştirilmesi gerekecektir. Bu dönemde genç basketbolcu adayları read&react basketbolunda hata yaptıklarında nasıl sistemin devam ettirileceği öğretilir.

Her şeye rağmen oyuncular yanlış rotasyon yapsalar bile endişe etmesine gerek yoktur. Çünkü Read&react basketbol sistemi kolay bir şekilde dağılmaz. Sistem gene kaldığı yerden devam edilebilir. 

Basketbol oyunu genç basketbolcu adayı yanlışlık yaptığında yavaşlayabilir. Ancak read&react basketbolunun akıcılığı devam eder. Bu aşamada read&react basketbolunun nasıl oynanacağını oyuncuların öğrenmesi lazımdır.

Read&React Basketbolunun Kombinasyonları


Oyunun kombinasyonları read&react basketbol sistemi için önemlidir. Oyun benzer noktalarda başlar ve biter. Basamaklar birleştirildiğinde önceki aşamalara yada herhangi bir formata topsuz genç basketbolcu adayının reaksiyonları eklenir.

Aslında beş oyuncunun sistemi nasıl birlikte oynayacakları öğretilir. Aşamaların birbirleri arasındaki bağlantılarının neler olduğu öğretilir.  Böylelikle noktalarda ve aksiyonlarda benzer pozisyonların göründüğünü genç basketbolcu adayı fark edecektir. 

Bu bağlantıyı öğrenen oyuncuların karşısına benzer pozisyonlar geleceği için genç basketbolcu adayının bireysel gelişimi söz konusu olacaktır.

Read&React Basketbolundaki Aşamalar ve Formatlar Arasındaki Geçiş


Aşamalar ve formatlar arasında geçiş yapılarak read&react basketbolunun akıcı oynaması sağlanır. 5e0 yarı saha çalışmalar yapılarak oyuncuların büyük resmi görmesi sağlanabilir.

Read&react basketbolu 20 aşamadan oluşmaktadır. Temellerini oluşturan ilk 6 basamak mükemmelleştikten sonra yeni basamaklar eklenmelidir. Read&react basketbolunda formatlarsa; 5 dışarda, 4 dışarda ve 3 dışarda dizilim konumlarıdır.

Read&React Basketbolunun Gelişmesi İçin


Read&React basketbolunun gelişmesi için pas&cut ve penetre basamaklarının mükemmelleşmesi gerekir. Çünkü sistemdeki iki konu give&go ve çembere gitme alışkanlıkları bu aşamalarda kazanılır.

Pas&cut ve penetre aşamalarının gelişimiyle genç basketbolcu adayında bireysel gelişim gözlenmeye başlar. Bundan sonra noktaya dribling, baseline penetre eklenebilir. 

Read&react basketbolunu temelini oluşturmak için son olarak pivot pas&cut ve temel pivot hareketleri basamağı eklenince sistem yeterince kuvvetli olur.

Read&React Basketbolunun Gelişmesi Hakkında


Temel basamakların gelişimiyle pin&skip ve dairesel geri dönüş basamakları sistemi geliştirecektir. Ayrıca read&react basketbolu üst seviye için yeterli olacak karmaşıklığa gitmeye başlar. Bu basamaklar zone atak gelişiminin yolunu göstermeye başlar.

Basketbolunuzun gelişimi ümidiyle, basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

İyi Bir Basketbolcuda Bulunan 4 Özellik

Altyapıdaki basketbolcu adaylarına örnek oluşturması için bu yazıda iyi bir basketbolcuda bulunan 4 özellikten söz etmek istiyorum. 

İyi bir basketbolcuda bulunan 4 özellik: Takım arkadaşını desteklemek, %100'ünü vermek, takımdaki sürece güvenmek ve iyi bir beden diline sahip olmaktır.

Basketbolcudaki Özellikler

İyi Bir Basketbolcunun 4 Özelliği Hakkında

Genç basketbolcu adaylarının kişisel gelişimine katkıda bulunması için bireysel antrenmana ihtiyacı vardır. Bundan dolayı bireysel teknik becerilerin önce doğru formda yapılması ardından uygun hızda yapılması gerekmektedir.

Ancak teknik becerilerini destekleyen davranış bütünlüğü genç basketbolcuların ilerde arzuladıkları yere ulaşmasına önemli katkılar sağlayacaktır. 

Örneğin teknik donanımları yeterince gelişmemiş bencil oyuncuların üst seviyelerde yer alamadıklarına her gün şahit olmaktayız. A takım seviyesine çıkmak isteyen genç basketbolcu adayı saha içinde ve saha dışındaki karakterlerini geliştirmek zorundır.

İyi Bir Basketbolcu Olmanızı Destekleyen Erdemler

Bir takımın oyuncularının başarılı olmasını sağlayan bazı erdemleri olması gerekmektedir. Bu erdemler bireysel basketbol teknik gelişimini yukarıya çekmektektir. Basketbol teknik gelişimini destekleyen bu erdemleri tıklayarak ilgili yazılara ulaşabilirsiniz:


Bu yazıda basketbolculardaki erdemleri destekleyen iyi bir basketbolcuda bulunan 4 özelliği eklemelisiniz. Basketbol sporu oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Basketbolun içindeki karmaşık yapıyı sistemli bir çalışmayla giderilebilir. Teknik beceriler, sahip olunması gereken erdemler ve genç basketbolcuların ihtiyacı olan bazı özelleri hem pratik yaparak hem de teoride çok çalışmak şarttır.

Şimdi iyi bir basketbolcuda bulunan 4 özelliği inceleyelim:

Takım Arkadaşını Desteklemek

İyi bir basketbolcu takımdaki arkadaşlarını her koşulda desteklemelidir. Takım arkadaşının başarılı olabilmesi için onu desteklemelidir. Takım olarak başarı kazanıldığında kendisinin bireysel gelişimine katkı sağlayacağını bilir.

Takım arkadaşını destekleyen iyi bir basketbol oyuncusu takım arkadaşlarının da onu destekleyeceğini bilir. 

%100'ünü Vermek

İyi bir basketbolcuda bulunan özelliklerden biri, antrenman ve maçlarda %100 efor vermektir. İyi bir basketbol oyuncusu antrenmandaki tüm drillerde ve maçlarda elinden gelen en iyi performansı göstermeye çalışır.

Örneğin iyi bir oyuncu, line drill yapıldığında geri adım atmaz. Elinden gelen en iyi sürede line drilli tamamlamaya çalışır. %100'nü basketbol sahasına yansıtan genç basketbolcu adayı kişisel gelişimine katkıda bulunur. En iyi performansını gösteren genç basketbolcu adayı takımının gücünü yukarı taşımaya yardım edeceğini bilir.

Sürece Güvenir

İyi bir basketbolcuda bulunan diğer özellik takım sürecine güvendir. İyi bir basketbolcu takımının sistemine, antrenman müfredatına, oyun taktiklerine güvenir. Sürece güvenen genç basketbolcular takımın gelişimine bilinçli katkıda bulunur. 

Sürece güvenen genç basketbolcu adayı play off dönemi başladığında hem kendisi hem de takımıyla en üst seviyede müsabakalarda direnç göstermeye başlayacağını bilir.

İyi Bir Beden Diline Sahip Olur

Genç basketbolcu adayının iyi bir beden diline sahip olması gerekir. Dışardan izleyenler için olumsuz bir beden dili oluşturmaz. İyi bir basketbolcu şunu bilir: İyi bir beden diline sahip olmak olumlu bir süreci başlatır. Olumlu olmanın güçlü bir iletişim aracı olduğunu bilir.

Genç basketbolcu adayına şunu tavsiye ederim. İyi bir basketbolcuda bulunan 4 özellik olan takım arkadaşını desteklemek, %100'ünü vermek, sürece güvenmek ve iyi bir beden diline sahip olmanın ne olduğunu özümsemeleridir.

Genç basketbolcu adaylarına fikir verebilmek için iyi bir basketbolcuda bulunan 4 özellikten söz ettim. Umarım iyi fikirler alırsınız. A takıma çıkarak basketbolla kalmanız dileğiyle.
spacer