Bir Basketbol Maçı Nasıl Başlar?

Bu yazımda basketbola daha yeni başlayan küçük oyuncular için birkaç bilgi vermek istiyorum. Bir basketbol maçı nasıl başlar? Bu sorunun yanıtını arayacağız.

Basket maçı nasıl başlar?

Basketbol Maçı Nasıl Başlar?

Bir basketbol maçı;
  1. Hava atışıyla başlar.
  2. Her iki takımda birer oyuncu orta yuvarlağın içerisindeki yarı saha çizgisinde durur.
  3. Hakem iki oyuncu arasında hava atışı yapar.
  4. Hava atışı sırasında diğer oyuncular orta yuvarlağın için hariç istedikleri yerde durabilirler.
  5. İki oyuncu sıçrayarak topu takım arkadaşlarına vermek için topa elleriyle vururlar. Hava atışı yapıldığında topun tutulması kurallara aykırıdır. Oyuncular hava atışında topa yanlızca parmaklarıyla vurarak takım arkadaşlarına göndermelidir.
  6. Hakem topu her iki oyuncu arasında olacak şekilde havaya atmalıdır. Top bir oyuncuya doğru gitmemelidir. Hava atışında yer alacak oyuncularsa rakip oyuncunun üzerine doğru sıçrayamazlar. Hava atışındaki oyuncular yukarı doğru dik şekilde sıçramalıdır.

Hava Atışından Sonraki Durum

Hava atışından sonra topu kontrol eden takım ısınma yaptığı potaya hücum eder. Bir basketbol maçının içerisinde hücumun yönü bu şekilde belirlenir. Top dışarı çıktığında ya da faul olduğunda hakemin eliyle göstereceği taraf topun o yöne hücum eden takımda olacağı anlamına gelir.

Faul olduğunda ya da top dışarı çıktığında hücum yapacak takım topu yan çizgi veya dip çizgiden oyuna sokarak maçı devam ettirir.

Hava atışından sonra paylaşılmayan top olduğunda hücum sırası şöyle belirlenir. Hava atışını kazanamayan takım paylaşılmayan top olduğunda hücum sırasına sahip olur. Böylelikle hücum sırası değişerek tüm maç boyunca devam eder.

Hücum Sırası Değişikliği

Hücum sıraları hava atışından sonra masa hakemlerinin masasında bir ok konarak belirlenir. Paylaşılmayan toplarda hücum sırası değiştiğinde okun yönü de değiştirilir. Hücum yönünü belirleyen okun yönü periyot başlarken değiştiği diğer anlardır.

Basketbolda hücum sırası bu şekilde belirlenir. Basketbolda hücum sırasının bu kuralların dışında değiştiği durumlar şunlardır:
  1. Top kaybı olduğunda
  2. Savunma ribaundu alındığında
  3. Sayı olduğunda
Yukarıdaki durumlarda hücum yönü değişir fakat hücum yönünü belirleyen ok değişmez. Hücum ribaundu alındığı durumdaysa hücum yönü aynı kalmaktadır.

Görüldüğü üzere basketbolda sırasıyla hücum yapılır. Ancak savunmaların, ribauntların, top kayıpların, sayıların sonuçlarında kazanan ya da kaybeden takım belli olmaktadır.

Bir basketbol maçının nasıl başladığına dair umarım iyi bilgiler aldınız. Basketbolun başka bir yazısında görüşmek umuduyla basketbolla kalmanızı dilerim.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.