Pick&Roll | Stay Back Savunması

Euroleague basketbol takımlarının çoğunun pick&roll ataklarına karşı yaptığı savunma stay back savunmasıdır. Peki nedir bu stay back savunması? Bu yazımda sizlere stay back savunmasını anlatmaya çalışacağım.

Stay Back Savunması

Stay Back Savunması Nedir?

Pick&roll atağı yapıldığında perdelemeye giden oyuncunun savunmasının screen yapılan noktanın gerisinde beklemesidir. Perdeleme yapan hücum oyuncusun savunması 1-2 adım geride bekleyerek yardıma hazır bekler. Ayrıca devrilen oyuncuyu da kontrol altında tutar.

Perdelemeye takılan savunmacı screen'in üzerinden giderek çok çabuk topun önüne geçmeye çalışmalıdır. Buradaki teknik screen üzerinden geçmektir. Ancak net yapılan perdelemelerde arkadan takip tekniği de uygulanmaktadır. 

Dribling yapan oyuncu çembere gittikçe stay back savunması yapacak oyuncu back pedal yaparak uygun bir zamanda yardıma gitmelidir. Yardım genelde hücum oyuncusu boyalı bölgeye girdikten sonra gelir.

Stay Back Savunmasındaki Şut Tehditi

Pick&roll ataklarında stay back savunmasının en zayıf noktası dribling yapan oyuncunun şut tehdidinin olmasıdır. Bunu absorve etmek için perdelemeye takılan oyuncunun topun karşısına çabuk geçmesi gerekir. Ayrıca stay back savunmasında olan oyuncunun her an yardıma giderek şutu kapatması stay back savunmasının bu zayıflığını kapatabilir.

Stay back savunmasının en zayıf noktası dribling yapan oyuncunun şut tehdididir. Pick&roll atağa karşı stay back savunmasının yapılması için dribling yapan oyuncunun averaj şütör olması gerekir. Şut tehditi güçlü olan bu tip oyunculara karşı stay back savunması etkisiz olabilir.

Stay Back Savunmasının Yapılması İçin

  1. İyi pivotları olan takımlar stay back savunmasını yapabilir.
  2. Pick&roll atağını iyi kullanan takımlara karşı stay back savunması yapılabilir.
  3. Dribling yapan oyuncu ortalama şütörse stay back yapılabilir.
  4. Dribling yapan oyuncu penetreciyse stay back savunması yapılabilir.

Stay Back Savunması Hakkında

Günümüz euroleague basketbolunda pick&roll ataklarına karşı stay back savunması yapılmaktadır. Stay back savunması pick&roll atağına karşı oldukça etkilidir. Ancak altyapı basketboluna stay back savunmasını önermemekteyim.

U16 sezonuyla birlikte pick&roll oynanmaya başlanmalıdır. Bununla birlikte pick&roll savunmaları da çalışılmalıdır. Genç basketbolcu adaylarının daha agresif olmaları ve basketbolu daha derinden oynamaları için ben switch, jump switch, hedge out ve double team gibi savunmaları öneririm.

Altayapı takımlarının artık A takım havuzuna oyuncu verecekleri U18 sonrası dönemde stay back savunmalarını çalışabilirler. Pick&roll ataklarına karşı stay back savunması oldukça etkilidir. Stay back savunmasının etkisini euroleague basketbolunda çoğu takımın yaptığını düşünecek olursak konuyu pekiştirmiş oluruz.

Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adaylarının daha agresif pick&roll savunmalarını uyguladıktan sonra stay back savunmalarını çalışmaları A takım havuzu için onları hazırlayacaktır.

Bu yazımda genç basketbolcu adaylarınıa pick&roll ataklarına karşı taktik gelişimini sağlayacak stay back savunması hakkında konuştuk. Pick&roll çok uzun bir konu olduğundan başka pick&roll yazılarında görüşmek umuduyla basketbolla kalın.


Paylaş:
spacer

7 yorum:

  1. Güzel yazı hocam

    YanıtlaSil
  2. Nice work👍🏻

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel ve açıklayıcı olmuş hocam elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. fevkalade 🎉🎉🎉

    YanıtlaSil
  5. Perdeli oyun setleri hakkında verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederiz hocam.

    YanıtlaSil
  6. Güzel bilgilendirici bi yazı olmuş hocam elinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.