Basketbolda Hücum Başlangıçları Hakkında

 Bugünkü yazımda bireysel gelişime katkı sunmasını umduğum baskebolda hücum başlangıçları hakkında birkaç noktaya vurgu yapacağım.

Basketbolda hücumu başlatmak için iki şey yaparız. Birincisi pas atarak, ikincisi dribling yaparak hücum serisini başlatmış oluruz. Bu yazıda dribling başlangıcıyla ilgili dilim döndüğünce bilgi aktarmaya çalışacağım.

Dribling Girişi

Dribling Girişiyle Hücum Başlangıcı

Hücumu oluştururken kanada pas atmak yerine oraya driblingle giderek hücum serisini başlatmaya terminolojide “dribling girişi” denir.

Basitçe driblingi başlatan oyuncuyla kanat oyuncusu yer değiştirerek uygulama gerçekleşebilir. Dribling girişiyle ilgili farklı spacing çalışmaları yapılabilir. Ancak aşağıdaki şemada dribling girişinin basit bir yapısı görülmektedir.

Dribling Girişi

Dribling girişlerinde en çok kullanılan tekniklerden biri de dribble hand off pastır (DHO). Özellike savunmanın baskısını azaltmak için DHO sıklıkla kullanılmaktır. DHO ayrıca alan savunmalarına karşı kullunılan etkili bir hücum başlangıcıdır. DHO; rakibi bloklamak amacıyla da kullanılmaktadır. Bir nevi screen görevini görmektedir. 

Pas Kanalı ve Dribling Kanalı Nedir?

Genç basketbolcu adayının hücum başlangıçlarını daha etkili yapabilmeleri adına dribling ve pas kanallarının ne olduğunu bilmeleri gerekir. Pas ve dribling kanallarını etkili kullanan bir genç basketbolcu adayı hücumdaki başlangıçları etkili yapabilir. 

Dribling ve Pas Kanalı

Özellikle dribling girişlerini kullanırken genç basketbolcu adayının işine çok yarayacaktır. Şimdi dribling kanalı ve pas kanalının ne demek olduğunu açıklayalım.

Dribling Kanalı

Dribling kanalı; topa sahip olan oyuncunun çemberle arasında hiçbir oyuncunun olmamasıdır. Ne rakip ne de takım arkadaşının olmadığı topla çember arasındaki boş koridordur. Dribling kanalının en çok kullanıldığı zamanlar tam sahadan rakip sahaya yapılan ataklarda gözlenir.

Dribling kanalını gören genç basketbolcu adayı çembere doğru hızlıca gitmesi gerekir. Genç basketbolcu adayı çembere giderken savunma yardımı söz konusu olduğunda, oyunun konumuna göre alabileceği aksiyonları olmalıdır.

Pas Kanalı

Pas kanalı; genç basketbolcu adayının takım arkadaşıyla arasında boşluğun olduğu koridordur. Genç basketbolcu adayıyla takım arkadaşı arasında herhangi bir oyuncunun bulunmamasıdır denilebilir. Dolayısıyla genç basketbolcu adayı pas kanalında ya da yakınında bir savunma oyuncusunun olup olmadığını mutlaka görmelidir. Bu bakış genç basketbolcu adayının iyi pas atmasını sağlamaktadır.

Pas kanalları en çok fastbreak ataklarında görülmektedir. Fastbreak atakları yapıldığında genç basketbolcu adayı mutlaka pas kanalına bakmalıdır. Eğer pas kanalı doluysa o zaman drbling kanalını kullanmalıdır.

Dış oyunculara şöyle bir öneride bulanabilirim: Eğer pas kanalınız kapatılırsa backdoor atmayı deneyin. Çünkü savunma pası kapatacağım diye backdoor taktik atağı için bir zayıflık yaratır. Backdoor yapmak yeni bir pas kanalı oluşturmak anlamına gelmektedir.

Yeni bir bireysel gelişim yazısında buluşmak ümidiyle basketbolla kalın.

 

spacer

Kadın Basketbolu | Sabrina Elaine Ionescu

 Sabrina; WNBA takımlarından New York Liberty takımında basketbol oynayan 1997 doğumlu kadın basketbolcudur. NCAA Division 1 takımlarından Oregon Ducks oyuncusuyken 2020 yılında birinci tur birinci sırada WNBA'ye adım attı.

Sabrina Elaine Ionescu; 2000 sayı, 1000 asist ve 1000 ribaunt barajını aşan NCAA basketbolundaki tek kadın basketbolcudur.

Sabrina Elaine Ionescu

Sabrina'nın Basketbola Başlaması

Sabrina küçük yaşlarda erkeklerle basketbol oynamaya başladı. Basketbolda edindiği becerileri hem kendinden büyük kızlarla hem de erkeklerle oynadığı zamanlarda kazandığını düşünüyor. Küçük yaşlarda basketbola başlayan Sabrina için doğal bir şütördür denilebilir.

Küçük yaşlarda basketbola başlayan Sabrina o günleri şöyle anlatıyor:
Kendimden büyük kızlar ve erkeklerle basketbol oynarken bana pas vermiyorlardı. Ben de topu nasıl almam gerektiğinin yollarını aradım. Ribaunt almak benim için topa sahip olmaktı. Basketbol oynadığım kişilerden daha kısa ve zayıf olduğum için şutumu geliştirerek avantaj sağladım. Bununla birlikte basketbol oyununa yön vermem gerektiği fark ettim. Bunu yapmak için pas becerilerimi geliştirdim.

Sabrina'nın oynadığı okul takımında basketbol oynayacak yeterince kız yoktu. Sabrina okul arkadaşlarını ikna ederek okul takımını kurdu. Böylece ilerde büyük bir basketbolcu olacağının sinyallerini vermeye başladı.

Sabrina'nın Basketbol Gelişimi

Sabrina California Miramonte lisesinden sonra, Oregon Ducks kolejine gitti. Ardından 2020 WNBA draftında ilk sırada New York Liberty tarafından alındı. Sabrina halen Liberty takımında forma giymektedir.

Oyun kurucu pzisyonunda oynayan Sabrina; 1,80 boyunda, 75 kilodur. Kadın basketbolunun önemli temsilcilerinden biri olan Sabrina'yı izlemek oldukça keyifli olmaktadır.

Sabrina 2019 yılında 3e3 Amerika takımıyla dünya şampiyonasında beşincilik kazandı. Bu turnuvada MVP olan Sabrina basketbolunu iyiden iyiye geliştirmiş oldu.

Sabrina'nın Tanınmasındaki Dönüm Noktası

Sabrina Elaine Ionescu; WNBA all star üçlük yarışmasında 37 sayılık atış bulunca herkes ondan söz etmeye başladı. NBA üçlük yarışmasında Stephen Curry 31 sayılık atışla zirvedeydi. Ancak üç sayı çizgisi ve topun boyutunun farklı olmasından dolayı iki ligin rekoru kıyaslanamıyordu.

Sabrina'nın 37 sayılık muhteşem performansından dolayı 2024 NBA All-Star haftasında Curry ile bir kapışma gerçekleştirdi. Tüm dünya bu kapışmayı heyecanla bekledi. Kural olarak kadın liginde kullanılan topla erkek ligindeki üç sayı çizgisinde şutlar gerçekleşti.

Curry ve Sabira'nın kapıştığı bu üç sayılık yarışmasını 29-26 Curry kazandı. 2024 NBA All-Star haftasında Sabrina, Curry karşısında kadının gücünü tüm dünyaya gösterdi.

Sabrina'nın Kariyeri

  • 2 kere WNBA All-Star ( 2022 , 2023 )
  • 2 kere All-WNBA İkinci Takımı ( 2022 , 2023 )
  • WNBA Üç Sayılı Atışlar şampiyonu ( 2023 )
  • WNBA Beceri Yarışması Şampiyonu (2022)
  • WNBA Komiser Kupası Şampiyonu ( 2023 )
  • NCAA kariyerinde triple-double'larda tüm zamanların lideri
  • Kariyerinde 2.000 sayı, 1.000 asist ve 1.000 ribaund bulunan tek NCAA oyuncusu
  • Naismith Yılın Oyuncusu (2020)
  • AP Yılın Oyuncusu (2020)
  • Yılın USBWA Oyuncusu (2020)
  • Kıdemli SINIF Ödülü (2020)
  • Honda Spor Ödülü (2020)
  • James E. Sullivan Ödülü (2019)
  • 3 kere Nancy Lieberman Ödülü (2018–2020)
  • 2 Kere John R. Wodeen Ödülü (2019, 2020)
  • 2 kere Wade Kupası (2019, 2020)
  • 3 kere Pac-12 Yılın Oyuncusu (2018–2020)
  • USBWA Yılın Ulusal Birinci Sınıfı (2017)

Sabrina'dan Derlemeler


Kadının gücünü gösterdiği başka bir yazıda görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.

spacer