Basketbolda 2ye1 Konumu

 Geçtiğimiz yazıda zayıflık ve avantaj yaratan 3e2 konumların detaylarına bakmıştık. Ancak o yazıda 2ye1 konumlarına vurgu yapıldığı için bu yazıda 2ye1 konumunun detaylarına değineceğim.

Basketbolda 2ye1 Konumu

Basketbolda 2ye1 Konumundaki Detaylar

Kolay basket bulma fırsatı sunduğu için takımların fastbreak atma çabası ve hızlı hücumu savunma stratejisi her gün kendini yenilemektedir. Bu sebeple bu yazıda 2ye1 konumunun detaylarına bakacağım.

Bir önceki yazıda 3e2 konumunu konuşurken, 2ye1 konumuna vurgu yapıldığı için bu yazıda 2ye1 konumunun detaylarına birlikte bakacağız.

2ye1 Konumunda Neler Yapılmalıdır?

Zayıflıkları savunmak ve avantajlardan faydalanmak için bir basketbol maçında ve neredeyse her antrenmanda 2ye1 konumlarıyla karşı karşıya gelen genç basketbolcu adayı ne yapmalıdır?

Savunmada ve hücumda genç basketbolcu adayının odaklanması gereken detaylara şimdi birlikte bakalım.

2ye1 Konumu

Savunmadayken 2ye1 Konumu

2ye1 konumu savunma için bir zayıflıktır. 2ye1 konumunda genç basketbolcu adayının yapacağı ilk şey çok çabuk çember altına koşmaktır. Ardından 2ye1 konumundaki savunma oyuncusu, hücum oyuncularını ikilemde bırakmaya çalışmalıdır. Rakibe topu mu yoksa topsuz oyuncuyu mu savunacağını belli etmemeye çalışmalıdır.

Hücum oyuncularını ikilemde bırakmak için savunma oyuncusunun yapacağı şey agresif olmaktır. Bundan dolayı genç basketbolcu adayı ayaklarını nasıl aktif kullanacağını öğrenmelidir. Eğer savunma oyuncusu ellerini aktif kullanırsa bu onlara etkili savunma yapmasına olanak sağlayacaktır.

2ye1 konumunda kalan genç basketbolcu adayının savunmadaki ana amacı hücumun akışını yavaşlatmak olmalıdır. Böylece takım arkadaşlarının çabucak geri dönerek dengeli bir savunma konumu oluşturmayı sağlar.  

Geriye hızlı koşmayla ilgili detayları görmek için lütfen “Basketbolda 3e2 Konumu” adlı yazıma gidiniz.

Hücumdayken  2ye1 Konumu

Kolay basket bulma fırsatı yarattığından dolayı 2ye1 konumlarının başarılı olabilmesi için genç basketbolcu adayının pas kanalı ve dribling kanalının ne olduğunu anlamaları çok önemli bir ayrıntıdır.

Hücumda 2ye1 konumu yakalandığında pas kanalı ve dribling kanalının etkili kullanımı kolay basket bulmaya yardım edecek bir basketbol bilgisi ve becerisidir.

Basitçe önü boş olan toplu oyuncu çembere kadar gidip basket atmalıdır. Ya da topun ilerisinde boş olan bir takım arkadaşına pası atarak topu rakip sahaya itmeyi çabuklaştırmalıdır.

Dribling kanalı ve pas kanalı sadece açık sahada değil, ayrıca yarı saha oyunlarında kullanılmaktadır. Bu kavramları anlayan ve becerebilen genç basketbolcu adayı A takım yolunda ciddi avantaj elde edecektir.

Pas Kanalı ve Dribling Kanalı Nedir?

Dribling kanalı; toplu oyuncuyla çember arasında doğrudan boş bir koridorun oluşmasıdır. Dribling kanalını gören genç basketbolcu adayı çembere atak yapmalıdır. Savunma oyuncularının yapacağı olası aksiyonlarına karşı yeni reaksiyonları söz konusu olmalıdır. Örneğin pas atmak, floater vs.

Pas kanalı; pas atılacak takım arkadaşıyla toplu oyuncunun arasında bir bağlantının oluşmasıdır. Yani pas atacak ve pas alacak oyuncunun arasında herhangi bir tehdit unsurunun olmamasıdır. Pas kanalı oluştuğunda genç basketbolcu adayı takım arkadaşına direk pas atılmalıdır. Aşağıdaki şemada drive ve pas kanalı görülmektedir.

Dribling ve Pas Kanalı

Başka bir basketbol teknik gelişimi yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.