6M Şut Tekniği Nasıl Öğretilir?

 Genç bassketbolcu adayı için en önemli tekniğin şut olduğu herhalde herkes tarafından kabul edilmektedir. Bugünkü yazımda 6M Şut Tekniği öğretiminin mekaniğinden söz etmek istiyorum.

Genç basketbolcu adayları için daha önce 6M şut tekniğini anlatmıştım. Bu yazımda basketbolcuların 6M şut tekniğini nasıl çalışmaya başlayacaklarından söz edeceğim. 

6M şut tekniğinde eğer nitelikli 40 antrenman yaparsanız. Üçlük yüzdeniz direkt artış gösterecek bir eğilime girer.

6M Şut Tekniği

6M Şut Tekniğiyle Basketbolunuzda Fark Yaratın

6M şut tekniğinin temelinde mental düşünce yer almaktadır. Bu yüzden basketbol sahasında şut atıldığında sayı olduğu an düşünülerek geriye doğru değerlendirme yapılılır. Bu geri dönüş topun şut için ele alındığı ana kadar olacaktır.

Son görüntü anımız topun çemberden geçtiği andır. Böylece yüzdeli şut atılması için adımlar atılır. Topun çemberden geçmesi için denge ilk yapılacak iş dengenin kurulması olacaktır.

6M Şut Tekniğinde Denge ve Şut

Hemen hemen her şut tekniğinde koçlar dengeli bir duruştan söz ederler. Tekniklere göre dengeyi ayaklarımız ve vücudumuzla sağlarız. 6M şut tekniğinde denge şöyle olur:

Şut atılacak elimiz topun altında, dirseklerimiz 90 derecelik bir açıda olmalıdır. Basketbolda geleneksel şut öğretiminde ayakların pozisyonu önemlidir. 6M şut tekniğinde farklı olarak genç basketbolcu adayı ayaklarını dilediği gibi kullanabilir.

6M şut tekniğinde elimizin topun altında dirseklerden 90 derece alışkanlığı edinmeniz gereken en önemli şeydir. Denge dediğimizde aklımıza gelecek şey bu konum olmalıdır.

Şut atacağımız el topun altında, ön kol yere dik olacak şekilde dirseklerin 90 derecelik açıda olması 6M şut tekniğinin en önemli detayıdır. 6M şut tekniğinde destek elimizi şimdilik kullanmıyoruz.

Nasıl Şut Atılır?

Denge pozisyonunda kalmak önemlidir. Yere dik olan kolumuzun pozisyonunu bozmadan hareketi yukarıya doğru yapmalısınız. Şut attığınızda kolunuzun dikey çizgide olmasına dikkat edilir.

Bu durumu 6M şut tekniğinde kaçan şutların sebeplerini açıklayarak kullanabiliriz. Eğer top çemberden sekiyorsa, kol geriye yaslanmıştır. Eğer top kısa düşüyorsa, kol öne doğru bir açıdadır.

6M şut tekniğini bireysel çalışarak alışkanlıklarını edinmenizi öneririm. Basit ve yavaş hareketlerle şut atmaya başlayın.

Basketbolcu adaylarının 6M Şut tekniğine göre tasarlanan şut ünitesini kullanmaları onlara büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

6M Şut Tekniğinde Topun Pozisyonu

Topun elin ayasına temas etmediği görülmelidir. Orta parmak topun en şişik yerine yerleştirilmelidir. Genç basketbolcu adayının parmak ve eli kuvvetlendirici egzersizler yapması gerekmektedir.

Top kontrolünün gelişmesi için genç basketbolcu adayı şut atacak elini topun altına koyduktan sonra diğer elini çekmelidir. Şut mekaniğine dikkat edilerek tek elle şut atılmalıdır. Oyuncuların 6M şut tekniğinde ayaklarını diledikleri gibi kullanabilecekleri hatırlatılmalıdır.

6M şut tekniğinde topun elin üzerinde kalmasına dikkat edilmelidir. Eğer basketbol topu elin üzerinde kayıyorsa, elin topun doğru yerine koyulmadığını gösterir.

6M şut tekniğinde mekanik olarak kol yukarı uzatılır. Bilek bükülme hareketiyle top çembere gönderilir. Topun geriye kavis yapması ve yüksekten gitmesi sayı için olumlu bir harekettir. 

6M şut tekniğiyle basketbolcu topu doğru tutmuş ve mekaniğe dikkat etmişse topun basket olduğunu görecektir.

6M Şut Tekniğinde Düzeltmeler

Genç basketbolcu adayının şut formunu kazanması, mekaniğin düzeltilmesi ve sporcunun yaşına bağlı olan değişikliklerle mümkün olmaktadır.

6M şut tekniği tamamen basketbol topu ve mental bir durumdur. Buna dikkat ettiğinizde basketbolda şutun sokulmasıyla ilgili işler kendiliğinden gelecektir. 

Unutmayın geleneksel yaklaşımda ayaklar, kalça, diz ve bunun gibi pozisyonlara bakılır. Oysa 6M şut tekniğinde iş dengede yani top elin üzerinde 90 derecelik açıda durmasıyla ilgilidir.

Kolunuzu yukarı uzatın, bileğinizi çembere doğru bükün. Sonrası swish... Yüzdeli basket atmanız ümidiyle, basketbolla kalın.


Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. koç 6m şut tekniği için özel ders alabilir miyim? bunun için ön hazırlık gerekliyse yapmak istiyorım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki. Sizin antrenman programınızı belirledikten sonra uygun olan zamanlarda haftada 1-2 antrenman yapabiliriz.

      Sil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.